Hnědý výtok – vážný problém nebo přirozený jev?

S hnědým výtokem se v průběhu života potká každá žena. Hnědý výtok, který se často označuje i jako špinění, obvykle nemívá závažnou příčinu. Jsou ale i případy, kdy může být projevem gynekologického onemocnění. V jakých situacích se jedná o přirozený jev a kdy je naopak dobré zpozornět a vyhledat pomoc lékařů?

Hnědý výtok spojený s menstruačním cyklem

Poševní výtok je běžnou součástí celého menstruačního cyklu. Během měsíce se mění jeho konzistence, vždy by ale měl být bez zápachu a nepříjemného svědění či pálení.

  • V době ovulace 
    Zhruba dva týdny před samotnou menstruací dochází k ovulaci. V průběhu ovulace je výtok běžným jevem. Když ovulace doznívá, objevuje se nejčastěji bílý hrudkovitý výtok, který ale může být i světle růžový až hnědý. Tento výtok je bez zápachu či nepříjemného pocitu pálení či svědění a velmi rychle také odezní.
  • Na začátku a na konci menstruace
    Menstruace nezačíná vždy hned krvácením, ale velmi často krvácení předchází hnědý výtok světlé až tmavé barvy. Podobně je tomu i ke konci, kdy krvácení ustává a přechází postupně do hnědého výtoku. Tento typ hnědého výtoku je vůbec nejčastějším, se kterým se můžeme setkat. Je způsoben pomalým odtékáním krve z dělohy, která se dostane do kontaktu se vzduchem, oxiduje, a to způsobí její hnědé zabarvení.

Hormonální změny – perimenopauza 

Hnědý výtok může poukazovat i na hormonální nerovnováhu, konkrétně na nízkou hladinu estrogenu. Pokud je hladina estrogenu nižší, než je potřeba ke stabilizaci děložní sliznice, může docházet k jejímu uvolňování, které způsobí špinění nebo slabší krvácení.

K tomuto jevu dochází obzvláště v období perimenopauzy. Perimenopauza předchází samotné menopauze. Pro toto přechodné období je typické nejenom špinění způsobené nižší hladinou estrogenu, ale zároveň i návaly horka, nespavost a změny nálad. Toto období u žen nastává okolo 50. roku.

Zranění a podráždění při sexu nebo masturbaci

Povrch poševní tkáně je velmi jemný, a tak se snadno může stát, že během sexu nebo masturbace může dojít k drobným poraněním. Takovéto drobné ranky se pak projeví slabším hnědým výtokem, který je zcela normální a měl by během krátké doby vymizet.

 

 Jak postupovat, pokud se u vás hnědý výtok objeví?

Pokud se u vás výtok objeví, výborným pomocníkem jsou slipové vložky, které zabrání ušpinění spodního prádla. Slipové vložky volte nejlépe bez parfemace a nezapomínejte je měnit přibližně každé 4 hodiny. Vložky představují ideální prostředí, ve kterém se snadno množí mikroorganismy, které by vám mohly způsobit nepříjemné infekce. Proto je jejich pravidelná výměna nezbytností.

Důležitá je pak také důkladná intimní hygiena. Dodržujte správný směr omývání intimních partií, který by měl být vždy směrem od pochvy k řitnímu otvoru – tedy „zepředu dozadu“ – a nikdy ne opačně. Tuto zásadu je důležité dodržovat nejenom ve sprše, ale také při utírání na toaletě. Intimní hygiena je obzvlášť důležitá v období těhotenství a šestinedělí.

Intimní partie umývejte ideálně 2x denně šetrným mycím produktem určeným pro intimní hygienu. V LOBEY jsme pro tyto účely vyvinuli naši Jemnou intimní mycí pěnu, která jemně a důkladně čistí, a zároveň působí antiseptickým a regeneračním účinkem.

 

Jemná intimní pěna BIO (349 Kč)

Kdy může hnědý výtok signalizovat problém?

Přestože hnědý výtok obvykle nemívá závažnější příčinu, v některých případech může signalizovat gynekologické onemocnění. Pokud výtok silně zapáchá, svědí nebo pálí a trvá delší dobu, je dobré zpozornět a navštívit svého gynekologa

Návštěvu lékaře neodkládejte v případě jakýchkoliv pochybností a nestyďte se problém s lékařem řešit – včasným řešením si ušetříte mnoho dalších, vážnějších potíží. Pouze lékař dokáže správně posoudit vážnost a typ problému a zvolit tak vhodnou léčbu, nebo vás případně ujistit, že je vše v pořádku.

Pokud vás zajímá, s jakými druhy dalších výtoků se můžete setkat, přečtěte si náš předchozí článek

 

Přejít na e-shop

Mohlo by vás zajímat

 19 Intimní problémy - vaginální mykóza, zánět močových cest

 

 

Zpět do obchodu