4 fáze menstruačního cyklu: nenechte se zaskočit sama sebou

Menstruace-blog-bez-CTA

Menstruace se netýká jen toho týdne, kdy krvácíte. Ženské tělo funguje v cyklech o čtyřech fázích. V tomto článku vám jednotlivé fáze představíme a vysvětlíme, co se v každé z nich v těle děje i jak se projevují na naší psychice. Ať už nikdy nejste zaskočená sama sebou.

Menstruace: první fáze cyklu 

Z ničeho nic se objeví akné a chce se vám brečet bez sebemenšího důvodu. Říkáte si, co se to najednou děje – a pak přijde menstruace. Znáte to? 

Menstruační fáze cyklu se projevuje fyzicky – krvácíte, a proto ji také vnímáte nejvýrazněji. Trvá průměrně 3–5 dní, ale může trvat až týden. Často ji doprovází diskomfort, bolest, která vás ale nemá příliš omezovat v běžném fungování – pokud při menstruaci nemůžete ani vstát z postele, je dobré zpozornět a zjistit, co je v těle špatně.  

A co se během menstruace děje? Pokud nedojde k oplodnění vajíčka, nastane v těle prudký pokles hormonů – estrogenů a progesteronu. Dojde ke krátkodobému zastavení přívodu krve do děložní sliznice a ta odumře. Poté je vyplavena znovu přitékající krví, vypuzování pomáhají také kontrakce dělohy.  

Menstruační tekutina obsahuje nejen krev, ale také částečky odlupující se sliznice. Nemají se v ní ale objevovat krevní sraženiny. S menstruací také neodchází neoplodněné vajíčko, i když si to mnoho lidí myslí – to se vstřebává zpět do těla. Barva výtoku během menstruace má mít pouze odstíny červené – od světlé až po temně rudou, případně hnědou – ta se objeví, když je krev delší dobu na vzduchu.  

Jak se během menstruace cítíte?  

  • Pociťujete útlum, únavu a nedostatek sil.  
  • Je to ideální čas pro odpočinek a načerpávání energie pro celý další cyklus.  
  • Dopřejte si dostatek spánku a nevyčítejte si, že nemáte tolik sil na cvičení a trénink jako obvykle.  
  • Pokud nebudete mít chuť trávit čas s lidmi, nenuťte se – je to úplně normální. 

Během menstruace je důležité dbát na zvýšenou intimní hygienu. V období menstruace jste náchylnější k infekcím a vzniku zánětů, je proto o to důležitější umývat se častěji a důkladně – jak na to vám poradí náš článek o chybách v intimní hygieně. 

Skvělým pomocníkem vám bude jeden z našich nejoblíbenějších produktů:  

Jemná intimní pěna BIO (349 Kč)

Folikulární fáze: silná a samostatná žena

Druhá fáze trvá přibližně od 7. do 14. dne cyklu. Svůj název získala od folikulu – během této fáze totiž začne jeden dominantní folikul obsahující vajíčko dozrávat a zvětšovat se. Jakmile folikul dozraje, hladina estradiolu v těle signalizuje mozku, že může proběhnout ovulace. Pod vlivem estradiolu také roste děložní sliznice a připravuje se na možné přijetí oplozeného vajíčka. 

Folikulární fáze je u většiny žen ta nejoblíbenější. Díky působení estrogenů se ve folikulární fázi totiž budete cítit plná energie. Máte chuť a sílu podávat výkony – ať už jde o cvičení nebo práci. Vaše pleť a vlasy září, máte pocit, že vám to sluší víc než obvykle. Dozrávající folikul totiž produkuje jeden z hormonů estrogenů – estradiol. Estradiol podporuje imunitní systém, snižuje negativní emoce, stimuluje růst svalstva, a dokonce zlepšuje kvalitu spánku. Snižuje také apetit – proto můžete mít v tuhle dobu pocit, že žijete málem ze vzduchu, a přitom toho zvládnete dvakrát tolik, co obvykle 

Ovulace: plodné období

K ovulaci dochází přibližně kolem 14. dne cyklu. U každé ženy ale přichází jindy – může to být 8. i 20. den a rozdíl je i mezi jednotlivými cykly.   

V momentě, kdy folikul plně dozraje a hladina estradiolu je nejvyšší, uvolní se hormon, který spustí ovulaci. Vajíčko se dostane ven z folikulu, putuje do vejcovodu a čeká na oplodnění. Folikul neztrácí funkci – mění se na žluté tělísko. 

Vajíčko má velmi krátkou životnost – pokud není do 24 h oplodněno, zaniká. Spermie v prostředí ženského těla ale mohou přežít 3–5 dní, proto se za plodné dny považuje den ovulace a přibližně 3–4 dny před ní. 

Pokud máte opožděnou nebo vůbec žádnou menstruaci, problém není v menstruaci jako takové, ale právě v ovulaci. Ovulace je pro tělo energeticky náročný proces a pokud pro ni nejsou vhodné podmínky, folikulární fáze se protáhne a ovulace se opozdí, nebo dokonce vůbec neproběhne. Pár cyklů bez ovulace za rok je úplně normální – tělo se nadále zbavuje děložní výstelky, ale v daném cyklu není schopné početí. Pokud ale neovulujete dlouhodobě, je to signál, že v těle není něco v pořádku.  

Ovulace je projev zdravého menstruačního cyklu. Pokud ovulujete, vaše tělo tvoří dostatek hormonů tak a vše je tak jak má. Během ovulace vrcholí pocit dostatku energie. Jste ráda mezi lidmi, cítíte se přitažlivá a máte větší chuť na sex (to je dáno i fyziologicky – v tuto dobu je nejvyšší šance otěhotnět). Začínáte být citlivější, dáváte najevo své emoce a lásku.  

Luteální fáze: strašák jménem PMS

Je dost pravděpodobné, že luteální fázi máte ze všech nejméně ráda. Je nejdelší – trvá alespoň 10 dní, ale může to být až 16. Výkyvy nálad a změny energie během tohoto období jsou normální, pokud vás příliš neomezují v běžném fungování. V opačném případě je dobré začít přemýšlet, co v těle není v pořádku, a případně se poradit s odborníkem.  

V této fázi žluté tělísko (vzniklé z folikulu, ze kterého se uvolnilo vajíčko) produkuje progesteron. To je hormon, který udržuje pohromadě narostlou děložní sliznici a podporuje její výživu, aby se případné oplozené vajíčko mělo kde uhnízdit.  

Pokud nedojde k oplodnění, vajíčko zaniká. Dochází k zániku žlutého tělíska a tím klesnou hladiny progesteronu i estrogenů. A jsme zase na začátku – prudkým poklesem hormonů začíná další menstruace a s ní i nový cyklus. 

V luteální fázi máte oslabený imunitní systém – je to logické, silná imunita totiž nedovolí oplodnění a vývoj vajíčka.  

Postupně rostoucí hladina progesteronu a menší hladina estrogenů způsobuje postupný úbytek energie. Vaše pleť už není tak jasná, začíná se mastit a mohou se objevit pupínky. Klesá chuť sportovat a být aktivní. Začnou se vám střídat nálady, možná cítíte, že už kolem sebe nepotřebujete tolik lidí, jako v předešlém týdnu – je čas stáhnout se do sebe a připravit se na menstruaci. Zároveň si ale možná všimnete, že vás víc baví tvořit – kreslit, péct, psát nebo vyrábět vám jde jako od ruky.  

Na konci luteální fáze a těsně před fází menstruační se může objevit PMS – premenstruační syndrom. PMS je u každé ženy jiné, projevy ale můžeme rozdělit do čtyř skupin:  

  • Úzkost, podráždění a obecně nervové napětí  
  • Chuť na sladké a zvýšená chuť k jídlu obecně 
  • Zadržování vody v těle, otoky, citlivost a napětí v prsou a podbřišku 
  • Depresivní nálada, sklon k pláči 

Nejsme roboti – jsme ženy 

Na závěr je dobré zmínit, že v tomto článku jsme pracovali s průměrnými „školskými příklady“ trvání jednotlivých fází. Ve skutečnosti ale zapomeňte na 28 striktních dní, každý cyklus je jiný a mít ho dlouhý 24, 27 nebo klidně 35 dní je také v pořádku. 

Je dobré si všímat, jak se během celého měsíce mění vaše fyzická i psychická kapacita, schopnost komunikace nebo kreativita. Když porozumíte jednotlivým fázím svého cyklu, nebudete si vyčítat, že nejste celou dobu stejně výkonná a nepřekvapí vás, když z ničeho nic nebudete mít náladu ani na kávu s kamarády, natož na velkou párty, na kterou jste se předtím těšila. Už jen tím, že budete vědět, na čem jste, se negativní emoce zmírní. A to je začátek úspěchu!  

Překvapila vás nějaká informace v tomto článku? Sledujete svůj cyklus, nebo je pro vás vždy překvapením, kdy menstruace dorazí? Pojďte se s námi podělit o své zkušenosti na našem Facebook profilu. 

Přejít na e-shop

Mohlo by vás zajímat

Intimní hygiena  Jak na ranní a večení skincare rutinu

 

Zpět do obchodu