Odhalte 9 nejčastějších chyb v  intimní hygieně – dopouštíte se jich taky?

Zdá se vám, že správná intimní hygiena přece není žádná věda? I tak v ní spousta žen chybuje. Jakých nejčastějších chyb se dopouštíme? A jak je napravit, abychom se vyhnuli nepříjemnostem způsobeným nesprávnými návyky? Odhalte 9 nejčastějších chyb a zjistěte, jak se jim vyhnout.

1. Špatně zvolený směr omývání

Při omývání i utírání intimní oblasti postupujte „zepředu dozadu“, tedy směrem od pochvy k řitnímu otvoru. V opačném případě může totiž dojít k přenosu bakterií z konečníku do pochvy nebo k ústí močové trubice a ke vzniku infekce nebo zánětu. Pozor by na to měly dávat obzvlášť ženy trpící na časté záněty močového měchýře. Tuto zásadu je důležité dodržovat nejenom ve sprše, ale také na toaletě.  

2. Používání mycí houby

Přestože můžete mít pocit, že mycí houba pokožku lépe omývá, na intimní oblast vhodná určitě není. Citlivá a choulostivá pokožka intimních partií je náchylná ke vzniku drobných poranění.

3. Nedostatečná intimní hygiena při menstruaci

Běžně je jedna sprcha denně naprosto dostačující. V období menstruace se mohou v intimní oblasti daleko snadněji objevit infekce a záněty, proto je v pořádku umývat se i 2x denně. 

4. Používání obyčejného mycího přípravku

Taky se někdy zasmějete tomu, že muži používají univerzální produkty 3v1? Pokud ale i vy používáte sprchový gel i na intimní oblast, dopouštíte se podobné chyby. Ženské intimní partie mají specifické prostředí a kyselé pH (3,5). Použití parfemovaných prostředků s obsahem syntetických látek toto přirozené prostředí narušuje.

Volte proto pouze opravdu jemné mycí produkty, pokud vůbec nějaké. V LOBEY jsme pro opravdu šetrnou intimní hygienu vyvinuli Jemnou intimní mycí pěnu s obsahem dubové kůry, která má blahodárné regenerační účinky. Obsahuje také extrakty z měsíčku a heřmánku, které zklidňují intimní oblast a zachovávají přirozené pH

 

Jemná intimní pěna BIO (349 Kč)

5. Nedůkladné osušení intimních partií

Vlhké prostředí je jako dělané pro množení bakterií a vznik mykóz. Proto se po osprchování zaměřte na dokonalé osušení intimních partií. Použijte měkkou a suchou osušku, kterou máte jen pro sebe, a kterou si měníte každé 2–3 dny. K udržení sucha můžete také použít antiseptický pudr.  

6. Nesprávný výběr spodního prádla

Naučte se nevybírat spodní prádlo jen podle vzhledu. Volte přírodní, prodyšné materiály a vhodnou velikost. Příliš těsné kalhotky ze syntetických materiálů jsou nejen nepohodlné, ale mohou vám způsobit otlačeniny, odřeniny nebo opruzeniny. Přidejte k tomu pocení a jez toho ideální prostředí pro množení mikroorganismů.

Velmi nevhodná pro každodenní nošení jsou tanga. Nejen že mechanicky dráždí intimní partie, ale také usnadňují přenos bakteriíz oblasti konečníku a pochvy k močové trubici. 

Jakých dalších chyb se dopouštíme v období menstruace?  

7. Nedostatečná výměna menstruačních pomůcek

Pokud používáte jednorázové menstruační pomůcky, dbejte na jejich pravidelnou výměnu. Teplé a vlhké prostředí jednorázových vložek i tamponů je ideální pro množení mikroorganismů. Obzvláště důležitá je pravidelná výměna tamponů, u kterých je navíc možné i riziko takzvaného syndromu toxického šoku. 

Alternativou k jednorázovým pomůckám jsou menstruační kalhotky nebo kalíšek – přečtěte si, jaké jsou výhody a nevýhody jednotlivých možností.

8. Podráždění nevhodným výběrem vložek nebo tamponů

Abyste předešli vzniku opruzenin nebo infekcí, správný výběr vložek i tamponů je opravdu důležitý. Vždy je dobré volit ty, které jsou vyrobené z kvalitních materiálů a nejsou bělené chlorem. Volte také produkty bez parfemace.

V případě tamponů myslete na to, že poševní sliznice je velmi citlivá na vysoušení a absorbuje do sebe vše, s čím přijde do kontaktu – tedy i látky, kterými bývají jednorázové tampony ošetřeny. 

9. Sex během menstruace

Sex během menstruace rozhodně není zakázaný – i když tomu spousta lidí věří, stejně jako dalším mýtům o menstruaci. Je to spíše otázka osobních preferencí – některým ženám je nepříjemný, jiným dokonce ulevuje od menstruačních křečí v podbřišku.

Během menstruace je ale třeba dbát na zvýšenou hygienu a ideálně také použít ochranu. K umývání před i po sexu můžete sáhnout po naší Jemné intimní pěně.

 

Dozvěděli jste se díky tomuto článku něco nového? Které chyby jste se dopouštěli také? Podělte se s námi o své zkušenosti na našem Facebooku. 

 

 

Přejít na e-shop

 

 Mohlo by vás zajímat

1_1 5

Zpět do obchodu