Mýty o menstruaci: můžete mít sex i sportovat

Myty-menstruace-bez-CTA

Přestože je menstruace přirozený proces v ženském těle, stále o ní spousta lidí nemá dostatečné povědomí. Je často tabuizována a panují kolem ní předsudky, mýty a dezinformace. V tomto článku se proto na nejčastější mýty zaměříme a vysvětlíme, jak je to ve skutečnosti. 

Dnes už samozřejmě víme, že pokud si žena během menstruace umyje vlasy, tak se nepřestanou vlnit a nezplihnou. Je nám jasné, že když bude během svých dní zavařovat zeleninu a ovoce, tak se nezkazí, a nevěříme, že má její cyklus vliv na kynutí těsta nebo na zkažené plody ovocného stromu. Všem těmto pověrám věřili naši předci. Pojďme ale vyvrátit i další nesmysly a polopravdy, které o menstruačním cyklu panují. 

Mýtus 1: Menstruační cyklus trvá dvacet osm dní 

Dvacet osm dní je sice udáváno jako orientační doba, ve skutečnosti má ale takto dlouhý cyklus asi jen 10 % žen. Za normální se považuje jakákoliv délka od 24 do 36 dnů. S tím souvisí i ovulace, která málokdy přichází přesně čtrnáct dní po konci menstruace. Kratší nebo delší cyklus nicméně neváhejte konzultovat se svým gynekologem. 

Mýtus 2: Během menstruace nemůžu otěhotnět 

Teoreticky je toto pravda, protože během menstruace odchází z dělohy neoplodněné vajíčko. Nicméně spermie dokáží v ženském těle přežít až 5 dní. Pokud tedy máte sex ke konci menstruace a ovulace se dostaví krátce po krvácení, může k početí dojít. 

Mýtus 3: Při menstruaci bych neměla sportovat 

Pokud během menstruace netrpíte bolestmi a křečemi, nic vám ve sportování nebrání. Navíc se během něj vyplavují endorfiny, tzv. hormony štěstí. Ty nejen zlepšují náladu, ale také zvyšují práh bolesti. Je možné, že se nebudete zrovna cítit na zvedání těžkých vah v posilovně, procházkou ale nemůžete nic zkazit. Zacvičit si můžete i lehkou jógu, vyhněte se ale polohám, které nejsou během krvácení vhodné – patří mezi ně třeba cviky, kdy máte nahoře boky a jste hlavou dolů.

Mýtus 4: Když menstruuju, nemůžu mít sex 

Pokud mít sex během menstruace nechcete, je to samozřejmě naprosto v pořádku. Pokud ho ale odmítáte v obavách o své zdraví, pak zřejmě věříte dalšímu rozšířenému mýtu. Milování je během „menzes” naprosto bezpečné a orgasmus vám může ulevit od bolestivých křečí. Dbejte ale na zvýšenou hygienu – v období krvácení jste náchylnější k infekcím. Před a po sexu se důkladně umyjte – třeba naší Jemnou intimní pěnou. 

Akční balíček - Správná hygiena během menstruace (899 Kč)

Mýtus 5: Na zpoždění funguje víno a horká vana 

Na babských radách je leckdy trocha pravdy, v tomto případě na ně ale zapomeňte a pokud se menstruace opozdí, raději neexperimentujte. Popíjením sklenky červeného vína nebo vyšší dávkou vitamínu C sice nic nezkazíte, doporučovaná horká vana ale může v případě, že máte cystu nebo jste skutečně těhotná, ublížit. 

Dozvěděli jste se během čtení článku něco nového, nebo jsou pro vás zmíněné mýty dávno jen nesmysly? Dejte nám vědět na našem Facebooku. 

Přejít na e-shop

Mohlo by vás zajímat

Intimní hygiena v těhotenství19

Zpět do obchodu