Výtoky: S jakými druhy se můžeme setkat?

Vaginální či poševní výtok je většinou důsledek přirozených samočistících procesů našeho těla. V některých případech ale může signalizovat i zdravotní problém. Přečtěte si, jaký druh výtoků je zcela přirozený a kdy raději zpozornět.

Výtoky spojené s menstruačním cyklem

Nejčastějšími výtoky, se kterými se během svého života setká každá žena, jsou výtoky spojené s menstruačním cyklem. Jsou naprosto přirozené, a tak obvykle není důvod se jimi jakkoliv znepokojovat. Poševní výtok se mění během celého menstruačního cyklu a je důkazem o správném fungování pohlavních orgánů. Rozlišujeme tyto typy:

  • Výtok v době ovulace
    Dva až tři dny před ovulací se můžete běžně setkat s čistým, průhledným až bílým výtokem, který se svou konzistencí podobá syrovému vaječnému bílku. Je naprosto přirozený a tělo jej produkuje, aby spermiím usnadnilo cestu k vajíčku a prostředí pochvy pro ně bylo přívětivější. Tento výtok je pro vás jedním ze signálů, že dochází k ovulaci a vše v těle funguje tak, jak má.

  • Výtok po ovulaci
    V posledních dnech ovulace začíná výtok houstnout, je bílý a může být i hrudkovitý. Hustší sekret znamená horší přístup spermií k vajíčku a je tedy známkou končících plodných dnů. Pokud je výtok bílý, bez zápachu, a nemáte nepříjemné pocity pálení či svědění, není třeba se ničeho obávat.

  • Výtok v těhotenství
    V období těhotenství se obvykle objevuje silnější vaginální výtok než v období mimo těhotenství. Tento výtok je hormonálního původu a jeho funkcí je ochrana pochvy a dělohy proti infekcím. Na začátku těhotenství je obvykle řídký, bílý nebo bezbarvýNedoprovází ho žádný zápach ani pocity pálení či svědění. Na konci těhotenství, kdy dochází k uvolňování porodních cest, může mít výtok i příměs krve. Pokud by se ale krev objevovala ve výtoku již v průběhu těhotenství, nebo byste pociťovala nepříjemné pocity svědění či pálení, vyhledejte pomoc lékaře.

Správná hygiena ušetří spoustu trápení

Ani pokud vás netrápí žádný konkrétní problém v intimní oblasti, nikdy nezapomínejte na důkladnou intimní hygienu. Volte vždy produkty určené speciálně pro intimní oblast, které jsou co nejšetrnější a neobsahují parfemaci, aby nenarušily přirozené pH a samočisticí schopnost pochvy.

V LOBEY jsme pro opravdu šetrnou intimní hygienu vyvinuli Jemnou intimní pěnu s obsahem dubové kůry, která má dezinfekční a hojivé účinky. Obsahuje také extrakty z měsíčku a heřmánku, které zklidňují intimní oblast, aniž by narušovaly přirozené pH. Pěna je vhodná i na období těhotenství a šestinedělí, kdy ji oceníte i na pomoc s hojením poporodních zranění.

 

Jemná intimní pěna BIO (349 Kč)

 

U jakého typu výtoku zpozornět?

Pokud se u vás objeví výtok, který způsobuje svědění či pálení, měla byste vyhledat pomoc lékařů. Obzvlášť pokud je výtok spojený se zápachem nebo neobvyklým zabarvením (žlutý, nazelenalý nebo růžový výtok), může se jednat o jeden z častých intimních problémů – bakteriální či kvasinkovou infekci.

Hnědý výtok je specifický a může ho způsobit několik věcí – neznamená hned problém. Přečtěte si celý článek, který jsme o hnědém výtoku napsali.

 

Bakteriální infekce

V případě bakteriální infekce je výtok obvykle tvarohové konzistence s nažloutlým nebo nazelenalým zabarvením. Velmi často silně zapáchá a je doprovázen nepříjemným svěděním či pálením. Může se projevit i zarudnutím pochvy. Bakteriální infekce pochvy je nebezpečná zejména v těhotenství, kdy může způsobit mnoho komplikací, které mohou vést až k předčasnému porodu. Proto její léčbu nikdy neodkládejte a pokud máte podezření, že se u vás vyskytla, co nejdříve vyhledejte pomoc lékařů.

Kvasinková infekce 

Kvasinková infekce se projevuje podobně jako bakteriální infekce, jen s nižší intenzitou. Na rozdíl od bakteriálních výtoků jsou ty kvasinkové velmi často hrudkovité. Pokud se kvasinková infekce objeví, způsobuje také nepříjemné pocity při pohlavním styku. Léčba kvasinkových výtoků je obvykle možná pomocí volně dostupných mastí, případně roztoků. Vždy je ale nejlepší se s vhodnou léčbou obrátit na lékaře.

 

Obezřetnost je na místě

Výtoky jsou přirozenou součástí života každé ženy. Je proto dobré vědět, kdy se jedná o přirozený jev, a kdy je naopak potřeba zpozornět. Protože hranice mezi jednotlivými typy výtoků je často obtížně rozeznatelná, nestyďte se včas vyhledat pomoc lékařů, pokud si všimnete čehokoliv zvláštního. Pouze lékař dokáže správně posoudit vážnost a typ problému a zvolit vhodnou léčbu. Včasným řešením navíc předejdete vážnějším problémům.

 

Máte vlastní zkušenosti nebo osvědčené rady, jak na nepříjemné výtoky? Podělte o ně na našem Facebook profilu. 

 

Přejít na e-shop

Mohlo by vás zajímat

Intimní hygiena Intimní problémy - vaginální mykóza, zánět močových cest

 

Zpět do obchodu