Jahodové nohy: Jak předcházet jejich vzniku?

blog_CTA_jahodove-nohy copy

Objevují se vám po holení na nohou černé tečky a hladká pokožka je pro vás jenom zbožným přáním? V tom případě vás trápí nešvar, kterému se říká jahodové nohy. Jedná se o zarostlé kořínky chloupků nebo zvětšené zanícené póry, které obsahují směs kožního mazu, bakterie a odumřelé kožní buňky. Přečtěte si, co jahodové nohy způsobuje a jak se jich zbavit.  

Příčin jahodových nohou je hned několik 

Nesprávné holení nohou 

Jednou z příčin jahodových nohou je nesprávné holení. Sem spadá používání staré a tupé žiletky, depilace bez použití pěny na holení nebo holení nohou na sucho. Právě posledním zmíněným můžete pokožku nohou podráždit a výsledkem je svědění, pálení a zanícené póry. 

Folikulitida  

Folikulitida je zánět vlasových váčků, ze kterých vyrůstají vlasy a chloupky. Zanícené folikuly se následně projevují jako rudé pupínky s vlasem nebo chloupkem v centru. Mohou obsahovat hnis a často svědí a pálí. Pokud jsou podrážděny při holení nebo třením oděvu, začne se rozvíjet zánět a na jahodové nohy je zaděláno. 

Suchá kůže 

I když suchá kůže jahodové nohy přímo nezpůsobuje, může pupínky na nohou více zviditelnit. Zároveň je suchá pokožka náchylnější k pálení a podráždění po holení. 

Keratóza pilaris 

Kuřecí kůže je neinfekční onemocnění, které se nejčastěji vyskytuje na horní části paží, stehnech i hýždích. Pokožka s ní je na dotek hrubá, nerovná a s jemnou krupičkou. 

Nemoc způsobuje nadměrná produkce keratinu – druhu proteinu, který je základní stavební složkou vlasů. Zvyšuje jejich pružnost a pevnost, ovlivňuje růst a zároveň je chrání před nepříznivými vlivy. Za normálních okolností je tedy velmi užitečný, pokud je ho ale moc, tak ucpává vlasové folikuly a vyvolává vznik malých pupínků. 

Předcházejte zarostlým chloupkům s pravidelným peelingem 

Díky tělovému peelingu odstraníte odumřelé kožní buňky a pokožka se krásně vyhladí a zjemní. Navíc ji skvěle připravíte na další péči. 

Exfoliaci provádějte 1–2x týdně podle stavu kůže. Použít můžete domácí kávový peeling ze 2 surovin, kdy masírujte pokožku těla krouživými pohyby a poté zbytky peelingu opláchněte vodou. 

Dejte si pozor na správné holení nohou 

V boji proti jahodovým nohám je zásadní i správná depilace. Dbejte především na výběr kvalitní žiletky a holte ideálně večer po sprše nebo koupeli. Chloupky totiž ve vodě změknou a bude pro vás mnohem snazší je oholit u samotného kořínku. Navíc bude mít pokožka během noci čas zregenerovat. 

Důležitý je i směr holení, kdy začínejte vždy nejprve po směru růstu chloupků a až poté můžete nohy oholit ještě proti směru růst chloupků. Naprostou samozřejmostí je i použití pěny nebo gelu na holení, kdy vám poslouží skvěle i naše Intimní mycí pěna. 

Jemná intimní pěna BIO (349 Kč)

Svěřte se do péče profesionálům

V některých případech i sebelepší domácí péče nemusí pomoct a je nutné vyhledat pomoc profesionálů. Jahodové nohy jde řešit pomocí elektrolýzy nebo laserové terapie. Vždy se ale o správném řešení poraďte se svým dermatologem.

Přejít na e-shop

Mohlo by vás zajímat

1000x628_wellness-chodidla 1000x628_domaci-spa

Zpět do obchodu