Menstruační cyklus: jaký má vliv na vaši pleť a vlasy?

Blog clanek -  vlasy_plet-1

Jednotlivé fáze menstruačního cyklu mají vliv nejen na vaši náladu nebo chutě, ale i na naše tělo. Pupínků před menstruací už jste si určitě všimla, v tomto článku vám ale ukážeme, co můžete na pleti i ve vlasech pocítit během celého měsíce.  

Hlavní podezřelí – hormony 

Na začátek je důležité zmínit, že změny v těle, na kůži i vlasech nemá na svědomí cyklus jako takový. Jsou ovlivněny změnami v hladině hormonů během něj – především estrogenu a progesteronu. Jejich vyrovnané hladiny podporují růst vlasů a produkci kolagenu. Udržují pleť v dobrém stavu a jejich nedostatek má naopak za příčinu výskyt pupínků nebo padání vlasů.  

Menstruace: čas hydratovat pleť

Těsně před začátkem menstruace prudce klesne hladina obou zmíněných hormonů. To způsobuje ztenčení pokožky, která ztrácí svou pružnost, pevnost a sílu. Právě před a během menstruace je pokožka nejzranitelnější a nejcitlivější, tvoří totiž méně kožního mazu. Často pne a tvoří se na ní šupinky, s jejichž odstraněním vám pomůže náš jemný AHA peeling s postupným uvolňováním. 

Nezapomeňte ani na hydrataci pleti, kterou vyvážíte nedostatek přirozeného mazu. Opravdu výživné kombo představuje náš balíček, ve kterém najdete denní i noční krém a zároveň Hyaluronové sérum Intense, které pleť vyživuje do hloubky.

 

Akční balíček - Denní a noční pleťový krém, Hyaluronové sérum Intense + zlatá špachtlička ZDARMA (2 649 Kč)

Věnujte důslednou péči i vlasům

Během menstruace vás mohou trápit i roztřepené konečky vlasů a slabé, lámající se nehty. Příčinou je často kromě hormonů také ztráta železa menstruačním krvácením. Je proto důležité v průběhu celého měsíce železo doplňovat. Najdete ho především v hovězím mase, ale i v luštěninách nebo listové zelenině. Pokud sáhnete po doplňcích stravy, přidejte k železu navíc selen, zinek a komplex vitamínu B. 

Pro péči o roztřepené konečky a hloubkovou výživu vlasů použijte nový LOBEY Olej na vlasy, kterému jsme věnovali celý článek. 

Zázračné období jménem folikulární fáze a ovulace 

Po menstruaci následuje folikulární fáze, během níž se zvyšuje hladina estrogenů podporujících produkci kolagenu. Díky tomu se stahují póry a pleť je rozzářená. Produkce mazu se dostává do normálu a pleť je odolnější vůči vnějším vlivům. Vlasy zase méně padají, jsou silnější a lesklejší. 

Kolem období ovulace jsou hladiny estrogenů nejvyšší. Pleť je přirozeně čistá a odolná – toto období je ideální například pro testování nových produktů, na které si pleť bude potřebovat zvyknout. 

Luteální fáze: pleť a vlasy v nouzi 

Po ovulaci přichází luteální fáze. Postupně začne klesat hladina estrogenů, zvyšuje se hladina progesteronu a v ženském těle se tvoří také testosteron. Ten zvyšuje aktivitu mazových žláz a rozšiřuje póry, může proto docházet k jejich ucpávání, množení bakterií, a tedy i ke zvýšenému výskytu akné a pupínků.  

Toto akné způsobené hormony se – stejně jako třeba v období puberty – projevuje nejčastěji na bradě, kolem úst nebo na spáncích. Zejména v této fázi je proto důležité pečlivé, ale jemné čištění pleti.  

Akční balíček - Dokonalé kombo na odlíčení (973 Kč)

Snižující se hladina estrogenů má vliv na vlasy, které mohou začít vypadávat. Do určité míry je vypadávání v tomto období normální – nelekejte se množství vlasů, které vám zůstane v hřebenu, pozorujte spíš pěšinku a vlasovou linku nad čelem. Pokud si všimnete velkého řídnutí, je na čase začít problém řešit. Jinak se po skončení menstruace vrátí vlasy do běžného stavu a růstová fáze i síla vlasů se opět obnoví 

Jak z toho ven?  

Změny hormonů během cyklu neovlivníme. Hormonální hladinu a vzhled pleti a vlasů ale můžeme podporovat – je dobré se vyhnout stresu, pít dostatek vody a zlepšit stravovací návyky. Nezapomeňte chránit pokožku i vlasy před slunečním zářením, hydratovat je vhodnými produkty a dodávat výživu – ať už v rámci stravy, nebo správně vybranými doplňky. 

 

Vnímáte změny na svých vlasech a pleti během celého měsíce? Podělte se s námi o své zkušenosti na našem Facebook profilu

Přejít na e-shop

Mohlo by vás zajímat

Intimní problémy - vaginální mykóza, zánět močových cestIntimní hygiena v těhotenství

Zpět do obchodu