Letní vlna slev končí už v pondělí! Zadejte v košíku kód LETO12 a udělejte si radost díky 12% slevě na celý nákup.

Menstruační pomůcky: Jak si vybrat tu svoji?

Menstruace je obdobím, ve kterém se každá žena chce cítit co nejpohodlněji. Menstruační pomůcky jsou proto velkým tématem – jaké jsou pro a proti jednotlivých možností? Najděte si v našem článku tu nejlepší variantu pro sebe.

Jednorázové varianty: Jednoduše a bez starostí

  • Tampony
    Jsou velmi diskrétní a většině žen také pohodlné. Vždy je dobré volit ty, které jsou vyrobené z kvalitních materiálů a nejsou bělené chlorem. Poševní sliznice je velmi citlivá na vysoušení a absorbuje do sebe vše, s čím přijde do kontaktu – tedy i látky, kterými bývají jednorázové tampony ošetřeny. 

    Při jejich používání je obzvlášť potřeba dbát na hygienu. Umývání rukou před a po každé aplikaci je samozřejmostí. Abyste se vyhnuli nepříjemným zánětům a mykózám, zejména v létě je nezapomeňte měnit vždy po koupání – nasávají totiž kromě menstruační tekutiny také vodu z okolí. 

  • Jednorázové vložky
    Nejrůznější formy vložek ženy znají odjakživa. Při jejich používání krev odtéká z těla volně ven – to oceňují především ženy, které trpí na křeče v podbřišku. S vložkami se ale často pojí nepříjemný „mokrý“ pocit a vznik opruzenin. Abyste jim zabránili, volte produkty bez parfemace. Představují ideální prostředí, ve kterém se snadno množí mikroorganismy, proto je jejich pravidelná výměna nezbytností.

    Pro první a poslední dny menstruace, kdy je krvácení lehké nebo přechází ve hnědý výtok, můžete sáhnout po slipových vložkách neboli intimkách, které zabrání ušpinění spodního prádla. V těhotenství a šestinedělí naopak zvolte silnější poporodní vložky, které jsou pro toto období přímo určené.

Kalhotky a kalíšek: Šetrné k přírodě i k tělu

Znovupoužitelné varianty menstruačních pomůcek šetří přírodu, ale také vaši peněženku. Jejich vyšší pořizovací cena se totiž postupně rozpočítá do jednotlivých použití a vyrovná se ceně jednorázových pomůcek. Pokud o ně dobře pečujete, často ji i předčí.

  • Menstruační kalhotky
    Kalhotky mají oproti vložkám několik výhod – jsou vyrobeny z moderních, vysoce absorpčních materiálů, které pohltí všechnu menstruační tekutinu i pach, zároveň jsou ale dostatečně prodyšné. Mínusem může být náročnější péče – po každém použití je třeba kalhotky propláchnout ve studené vodě a pak je vyprat s běžným prádlem. Při správné péči se vám ale odmění dlouhou životností.
     
  • Menstruační kalíšek
    Kalíšek se zavádí do pochvy, kde vytváří jemný podtlak, díky kterému drží na místě. Na rozdíl od tamponů krev nevsakuje, ale shromažďuje. Bývá vyrobený z lékařského silikonu, a tak je velmi šetrný – nevysušuje poševní sliznici a do těla se nedostávají žádné syntetické látky. Navíc není třeba ho tak často měnit – zavedený může zůstat klidně až 12 hodin. Prospíte s ním tedy celou noc, nebo bez obav zvládnete celý den na cestách.

    Během menstruace ho mezi jednotlivými aplikacemi jednoduše opláchnete a znovu zavedete. Na konci menstruace kalíšek stačí sterilizovat krátkým vyvařením ve vodě. Vydrží několik let a nahradí tak velké množství odpadu z jednorázových pomůcek.

Správná hygiena je základ

V období menstruace jste náchylnější k infekcím a vzniku zánětů. Ať používáte jakoukoliv menstruační pomůcku, je důležité umývat se častěji a důkladně – jak na to vám poradí náš článek o chybách v intimní hygieně. Volte vždy produkty určené speciálně pro intimní oblast, které neobsahují parfemaci.

V LOBEY jsme pro opravdu šetrnou intimní hygienu vyvinuli Jemnou intimní mycí pěnu s obsahem dubové kůry, která má blahodárné regenerační účinky. Obsahuje také extrakty z měsíčku a heřmánku, které zklidňují intimní oblast a zachovávají přirozené pH

Jemná intimní pěna BIO (349 Kč)

Sto žen, sto chutí

Tak jako vždy platí, že každá jsme jiná. Mnoho žen nedá dopustit na klasické vložky, jiné by je už nikdy nevzaly do ruky. Někdo má svou jednu variantu, někdo zase kombinuje během menstruace tampony s menstruačními kalhotkami – a všechny možnosti mají něco do sebe. Nebojte se vyzkoušet každou z možností, ale vyberte si tu, která je vám osobně nejpříjemnější.

 

Kterou menstruační pomůcku používáte vy? Máte jednu oblíbenou, nebo je různě kombinujete?Podělte se s námi o své zkušenosti na našem Facebook profilu.

Zpět do obchodu