Jak na ranní a večerní skincare rutinu?

 blog_desktop_ranni-vecerni-skincare copy

Každý den by měl začínat a končit správnou péčí o pleť, jedině tak můžete dosáhnout zářivé a zdravé pleti. Bez jakých produktů se v ranní a večerní skincare rutině neobejdete? Jak je správně aplikovat a proč jsou tak důležité? Přečtěte si náš článek, kde vás provedeme jednotlivými kroky ranní a večerní péče o pleť.

Ranní skincare rutina

Každá péče je potřeba přizpůsobit typu pleti a konkrétnímu problému, který s pletí aktuálně řešíte. Jednoduše se dá ale ranní péče shrnout do těchto 5 kroků:

  • Čištění pleti
  • Tonizace
  • Použití sér
  • Hydratace pleti
  • Ochrana pleti

1) I když se spoustě lidem může zdát čištění pleti po ránu jako zbytečnost, nevynechávejte tento krok. Ráno je potřeba pleť očistit od potu, mazu, prachových částic a nečistot (ze vzduchu a z polštáře), které se na pleti nahromadily během noci. Při čištění pleti použijte čistící pleťový produkt, samotná voda by nedokázala například maz důkladně umýt. A jakou teplotu vody při čištění pleti použít? Zvolte vlažnou vodu. Horká voda může v pleti poškodit kapiláry a způsobit zarudnutí, a navíc pleť i vysušuje. Příliš studená stáhne póry, čímž se může zhoršit následná absorpce účinných látek v dalších krocích. Ledová voda může navíc způsobit popraskaní či rozšíření žilek v obličeji.

2) Po vyčištění pleť tonizujte. Pleťové tonikum vyrovnává správné pH pleti a připraví ji na další péči. Zároveň pleť po ránu krásně osvěží a kvalitní produkty navíc dodají hydrataci a mají i antioxidační účinky.

3) Třetí krok ranní skincare rutiny je zaměřený na aktuální problém, který s pletí řešíte, nebo extra péči, kterou chcete pleti dopřát. Od 25. roku by v tomto kroku nemělo chybět použití očního séra. Pokožka v očním okolí je jednou z nejtenčích na těle a snadno se vysušuje. Zároveň je i neustále namáhaná. Oční okolí je tak oblastí, kde se objevují první vrásky, napuchlé váčky nebo barevné změny. Na celou pleť pak můžete používat i více sér a jednoduše je na sebe vrstvit. Jak přesně séra používat se můžete dočíst v našem dřívějším článku – Proč a jak používat sérum na pleť?

4) Naprosto nezbytným krokem péče o pleť je její hydratace. Hydrataci nevynechávejte i pokud máte mastný typ pleti. Pokud pleti chybí hydratace, reaguje na to nadměrnou tvorbou mazu. Více se o dehydratované pleti můžete dozvědět v našem článku – Dehydratovaná vs. suchá pleť – v čem se liší?

5) Posledním krokem ranní rutiny je použití SPF produktu, které naši pleť chrání před slunečním zářením. Tím také předchází vysušení pleti a vzniku pigmentových skvrn, zabraňují předčasnému stárnutí pleti a působí preventivně proti rakovině kůže. SPF ochranu používejte i ve dnech kdy je zataženo a aplikaci SPF produktu opakujte každé cca 2 hodiny v dostatečném množství.

Večerní skincare rutina

Večerní rutinu bychom mohli jednoduše zpřehlednit těmito kroky:

  • Dvoufázové čištění pleti
  • Tonizace
  • Použití sér
  • Hydratace pleti

Aby vaše pleť mohla během noci nerušeně regenerovat a vstřebávat pečující přípravky, je nezbytné ji každý večer důkladně odlíčit a vyčistit. Zvolte nejlépe metodu double-cleansing neboli dvoufázové čištění pleti. V prvním kroku pleť odličte pomocí Odličovacího mléka nebo Odličovacího oleje a následně pro dokonalé vyčištění použijte Obličejovou mycí pěnu. Dvoufázové čištění pleti je naprosto nezbytné i pokud se nelíčíte. Jedině touto metodou pleť dokonale zbavíte nejenom make-upu, ale i SPF ochrany a všech nečistot, které se za den na pleti usadily.

Při odličování nezapomeňte být obzvláště šetrní při odličování očního okolí, jehož kůže je jednou z nejjemnějších a je tedy i jedním z prvních míst, kde vrásky vznikají. Oči při odličování nikdy nedrhněte ani netahejte kůži do stran.

Stejně jako v ranní rutině, po čištění pleť tonizujte a připravit ji tak na aplikaci dalších produktů. Dopřejte své pleti séra a následně po jejich vstřebaní opět nezapomeňte na tak důležitou hydrataci pomocí krému.

Jaké množství produktů aplikovat?

Nejen pořadí, ale i správné množství produktů je důležité. Jaké množství kosmetických produktů je tedy tak akorát? Podívejte se na následující tabulku:

 tabulka_mnozstviproduktu_ovoce_telo)_Kreslicí plátno 1

Zakupte si akční balíček od LOBEY, který obsahuje komplexní pleťovou rutinu od čištění po výživu pleti. Nyní ve výhodném balíčku s kosmetickou špachtličkou a dárkovou taškou zdarma. 

Akční balíček - Komplexní péče o pleť (3 383 Kč)

 

Přejít na e-shop

Mohlo by vás zajímat

Jak používat pleťová séra Kolagen a krémy proti vráskám

Zpět do obchodu