Jak poznat atopický ekzém?

blog_bezCTA_JAK-POZNAT_atopický-ekzém copy

Atopický ekzém neboli atopická dermatitida je zánětlivé, autoimunitní onemocnění kůže. Objevuje se nejčastěji u kojenců a dětí, nevyhýbá se ale ani dospělým. Je pro něj typické střídání fáze vzplanutí, kdy pokožka nejvíce svědí a je dráždivá, a fáze klidu, kdy projevy téměř mizí. Jaké jsou další příznaky ekzému a co pomáhá se s nimi vyrovnat?

Projevy atopického ekzému

Při ekzému se v různých intervalech střídají fáze vzplanutí a fáze remise 

  • Ve fázi vzplanutí je kůže podrážděná, rudá, bolavá, objevují se otevřené ranky 
  • Když se kůže hojí, začne být suchá, napnutá a tvoří šupinky
  • Fáze remise neboli klidu je naopak období bez příznaků nemoci 

Ekzém na obličeji

Na obličeji se ekzém nejčastěji projevuje suchou a zarudlou pletí, která zároveň i svědí, štípe nebo pálí. Časté dotyky a škrábání pak tento stav ještě dále zhoršují. Zarudlá místa se tak rozšiřují a pleť šupinkuje. Na obličeji se ekzém projevuje nejvíce na tvářích a čele a je běžný především u kojenců a dětí.  

Ekzém na těle

Ekzém na těle se nejčastěji vyskytuje na horní části hrudníku, na krku, v loketní nebo podkolení jamce, na rukách a na nohách. Projevy vzplanutí jsou obdobné jako u ekzému na obličeji – suchá, zarudlá, olupující se pokožka, která je velmi citlivá k běžným vnitřním a vnějším vlivům

Ekzém vyvolává nepříjemný pocit svědění a nutkání se škrábat. Tím se člověk s ekzémem dostává do tzv. "itch-scratch-itch" cyklu. To znamená, že si člověk svědící místo poškrábe, tím se ještě víc podráždí, do pokožky se dostanou nečistoty z okolí a začne o to víc svědit.

Pro péči a hojení ekzému je důležité tento začarovaný kruh přerušit a najít způsob, jak se se svěděním vyrovnat. Pomáhá dostatečná průběžná hydratace pokožky, nošení lehkého oblečení z bavlny, které pokožku netře, nebo zaměstnání rukou něčím jiným – ať už je to vyrábění, psaní deníku nebo třeba antistresové pomůcky.

U koho se atopický ekzém objevuje?

Atopický ekzém u miminka

První příznaky atopického ekzému se u miminek objevují mezi dvěma a šesti měsíci věku. V začátcích se ekzém objevuje především na obličeji, s rostoucím věkem se ale obvykle rozšiřuje i na další části těla, nejčastěji na loketní a podkolenní jamky.

Atopický ekzém u dětí

Ekzémy jsou u dětí jedněmi z nejběžnějších kožních onemocnění. U většiny dětí se atopický ekzém projeví ještě před 5. rokem. Dětem se ekzém objevuje především na těle, a to na krku, zápěstích, kotnících, podkolenních jamkách, vnitřní straně loktů a mezi hýžděmi a nohama – tedy na místech, která se hodně potí.

V případě ekzému u dětí se často stává, že se objevuje jen do určitého věku a pak sám vymizí. Pokud ekzém přetrvává i před období puberty, většinou to znamená, že člověku zůstane během celého života.

Atopický ekzém u dospělých

U dospělých se příznaky nejčastěji objevují na obličeji (včetně citlivé oblasti očí), vlasové pokožce, vnitřní straně loktů, podkolenních jamkách, krku, hrudníku, rukou a nohou. V dospělosti je pokožka ještě sušší a častěji rohovatí.

Tam, kde byla ložiska ekzému, zůstávají po zahojení ve fázi klidu světlejší nebo tmavá místa. Atopická dermatitida totiž ovlivňuje kožní pigmentaci a "nová" zahojená pokožka může mít jiný odstín, než zbytek kůže. Tato hyperpigmentace je ale stejně jako třeba po akné dočasná a postupem času vymizí.

Jak produkty LOBEY pomáhají s atopickým ekzémem?

Trápí i vás suchá, popraskaná a ekzematická pleť? Vyzkoušejte naše osvědčené produkty v akčním balíčku, které poskytnou úlevu a zklidnění podrážděné atopické pleti i pokožce celého těla.

Můžete si vybrat balíček „Péče o ekzematickou a velmi citlivou pleť“ obsahující Odličovací mléko, Denní krém, Oční sérum a k tomu zdarma Obličejovou mycí pěnu. Pro péči o tělo zvolte balíček „Péče o ekzematickou a velmi citlivou pokožku těla“, který obsahuje Pěstící tělový olej, Jemnou intimní pěnu a Sprchový gel. Všechny produkty v balíčcích jsou speciálně dermatologicky testované i pro citlivou pokožku a naši zákazníci z řad ekzematiků si je nemohou vynachválit.

 

Akční balíček - Péče o ekzematickou a velmi citlivou pleť s čistící pěnou ZDARMA (1997 Kč)

 

Akční balíček - Péče o ekzematickou a velmi citlivou pokožku těla (955 Kč)

 

Trápí vás atopický ekzém? Jak se s ním vyrovnáváte? Dejte nám vědět na našem Facebook profilu. 

 

Přejít na e-shop

Mohlo by vás zajímat

 

Zpět do obchodu