Letní vlna slev končí už v pondělí! Zadejte v košíku kód LETO12 a udělejte si radost díky 12% slevě na celý nákup.

10 rad, jak zmírnit atopický ekzém u miminka

Ekzém u miminka často potrápí celou rodinu. Vyrážka totiž svědí, škrábe a prcek nemůže spát. Najít příčinu je často běh na dlouhou trať a rodiče propadají zoufalství. Naštěstí ale můžete atopický ekzém u dětí zmírnit. Snažte se dodržovat co nejvíc našich rad.

 Atopický ekzém u miminka

Rada 1: Méně koupejte

Častá koupel vysušuje pokožku a ekzém se rozšiřuje. Proto snižte frekvenci koupání a pro zvláčnění a hydrataci přidávejte do vaničky koupelový olej. Postižená místa jemně omývejte rukou, vynechejte žínky, které mohou kůži rozedřít. Miminko koupejte jenom chvíli (ideální je 5 minut), nebo pokožku umyjte ve vlažné sprše mycí pěnou. Po koupeli dítě jemně usušte ručníkem. Kůži nedrhněte, ještě více by se podráždila.

Rada 2: Promašťujte pokožku

Po koupeli (nebo kdykoliv je potřeba) promašťujte kůži tělovým mlékem či olejem. Obsahují mandlový olej, který zklidní podráždění a zmírní svědění a pnutí. Mléko i olej obsahují další přírodní látky (heřmánek, měsíček nebo výtažek z ovsa), které hydratují a vyživují. Tělové mléko mějte po ruce i v noci, abyste zmírnili svědění a miminko lépe spalo.

Rada 3: Používejte kosmetiku bez parfemace

Přidané vůně v dětské kosmetice dráždí jemnou kůži. Hledejte kosmetiku z přírodních látek s dermatologickými a hypoalergenními testy pro citlivou dětskou pokožku. To všechno LOBEY kosmetika splňuje.

Rada 4: Oblékejte do bavlny

Kupujte oblečení, které neškrábe a je prodyšné – zpocená kůže má větší sklon k vyrážce. Nejlepší je organická bavlna (ideálně nebělená), ale vyzkoušet můžete i bambus nebo třeba hedvábí. Pozor si kromě umělých materiálů dejte i na kousavou vlnu.

Z oblečení vždy odpárejte cedulky, mohly by svědit.

Rada 5: Zastřihujte nehty

Někdy děti ekzém svědí tak moc, že jej rozškrábou do krve a hrozí zánět nebo mokvání. S batolaty je těžká domluva, proto je potřeba škrábání předcházet. Udržujte nehty dětí čisté a krátké – k zaoblení použijte třeba pilník. Nočnímu škrábání předejdete bavlněnými rukavičkami nebo ponožkami přichycenými gumičkou.

Mycí pěna pro miminka s atopickým ekzémem

Rada 6: Perte v hypoalergenním prášku

Atopiky dráždí aviváž nebo nevhodný prací prášek. Oblečení vždy perte v hypoalergenních prostředcích určených pro děti. Do prádla nepřidávejte aviváž (případně použijte šetrnou nebo změkčovač prádla) a dvakrát jej máchejte – dostanete z něj maximum pracího prášku.

Rada 7: Omezte „dráždivé“ potraviny

Častým (ale ne jediným) původcem ekzému je jídlo – nejen to, co sní miminko, ale i kojící maminka. Vyrážku spouští například citrusy, vajíčka, kyselé potraviny, lepek, rajčata, sladká jídla, čokoláda a kakao, mléko, máslo nebo oříšky. Není vhodné vyřadit všechny tyto potraviny (byli byste příliš omezení ve stravování), ale hledat, které stav zhoršují. Starší děti můžete objednat na alergologii, aby se potvrdila nesnášenlivost konkrétních potravin.

Rada 8: Udržujte doma chlad a vlhko

Sucho a teplo dráždí citlivou atopickou pokožku. Především před spánkem je důležité vyvětrat a v noci netopit – ideální teplota je kolem 18 stupňů. Při spánku totiž stoupá tělesná teplota a zpocená pokožka svědí. Tělové mléko zchlaďte v ledničce a namažte na kůži těsně před spaním.

Rada 9: Častěji uklízejte

Prach a nečistoty pokožku atopiků dráždí, časté jsou také alergie na roztoče. Proto pravidelně vysávejte, vytírejte podlahy, stírejte prach a převlíkejte peřiny (vhodnější jsou ty z dutého vlákna, peří je také častý alergen). Na úklid používejte šetrné mycí prostředky. Nešetrné mohou ekzém zhoršovat.

Rada 10: Pište si deník

Zapisujte si, co dítě jedlo, kde jste byli nebo jestli nenastala stresová situace. Důležité je najít, co u dítěte ekzém spouští. Může se jednat o jídlo, čistící prostředek, prací prášek nebo oblečení.

Trápí atopický ekzém i vaše děti? Podělte se s námi na instagramovém profilu LOBEY Baby, co na podrážděnou pokožku pomohlo

 

Zpět do obchodu