Letní vlna slev končí už v pondělí! Zadejte v košíku kód LETO12 a udělejte si radost díky 12% slevě na celý nákup.

Toner a tonikum na pleť: Co to je, jak vybrat a jak používat

Vypadá jako voda, chová se jako voda, ale voda to není. Co je to? Pleťový toner neboli pleťové tonikum. Oba pojmy znamenají totéž. Je to vlastně pleťová voda, jejímž úkolem je vyrovnat hladinu pH pleti po odličování a odstranit odumřelé kožní buňky (= exfoliovat pleť), aby se mohly tvořit buňky nové. Ženy používání tonika často podceňují, přitom ale právě toner udělá s pletí divy – vyčistí ji,  hydratuje, rozzáří a připraví na vstřebávání aktivních látek z krémů a sér.  

Tonikum na pleť

Kdo tonikum na pleť potřebuje

Každá žena. Spousta žen a dívek toner v rutině nepoužívá a je to škoda. Zvlášť důležité je ale používat na zralou pleť, protože s přibývajícím věkem slábne přirozená schopnost odlupovat staré kožní buňky, aby se mohly tvořit nové. 

Navíc tonikum vrací pleti správné pH. Jeho hodnota by měla být pod 5,5. Přesáhne ji ale po mytí vodou, běžným mýdlem nebo po použití odličovacích přípravků. Potom je náchylnější k tvorbě akné a vzniku dalších kožních problémů. Proto je důležité tonikem vrátit pleti optimální pH. 

Jaké jsou druhy tonik 

Látkou, díky které tonika exfoliuí (působí vlastně jako peeling), je kyselina. Tonery jí obsahují malou koncentraci, takže jsou vhodné na každodenní použití. I přesto jsou některé agresivnější kyseliny mohou lidem s citlivou pletí vadit. 

Tonery s AHA kyselinou

Třeba s kyselinou mléčnou. Ta je velmi šetrná a snese ji každá pleť. Naproti tomu s kyselinou glykolovou je potřeba začínat opatrně, protože ne každá pleť ji snese. Reguluje tvorbu mazu a umí pleť hezky rozzářit. Například v obličejovém AHA peelingu je kombinace kyseliny mléčné, glykolové a citronové. Aby bylo použití šetrné a kyseliny nedráždily, peeling se nanáší na několik hodin a účinné látky se uvolňují postupně. 

Tonery s BHA kyselinou 

Nejčastěji s kyselinou salicylovou. Obvykle ji snese každá pleť, je protizánětlivá a antibakteriální, takže je vhodná na mastnou pleť se sklonem k akné a zarudnutí. 

Tonery s PHA kyselinou  

PHA kyseliny jsou podobné AHA kyselinám, ale na rozdíl od nich nebo BHA kyselin jsou mnohem šetrnější. V porovnání s AHA kyselinami mají větší velikost molekul, takže působí pouze na povrchu a nedráždí pleť v hlubších vrstvách. Jsou vhodné pro citlivou pleť. Navíc bojují proti oslabování kolagenových a elastinových vláken tím, že brání vrstvení cukru na kolagen.  

 

PHA tonikum na pleť

LOBEY PHA tonikum je šetrné pro všechny typy pleti 

Obsahuje šetrnou přírodní PHA kyselinu, která má jemný exfoliační účinek, přitom ale zároveň hydratuje. Nemusíte se bát žádného podráždění ani začervenání, i když budete toner používat denně ráno i večer. Kromě toho obsahuje extrakty z extrakty z malin, jablka, broskve, kiwi, papáji, okurky a jahod, které mají antioxidační účinky. Navíc hydratují a zvláčňují. 

PHA toner 150 ml

Jak zařadit PHA toner do večerní rutiny 

V tomto momentě je pleť dokonale čistá. Odstranili jste z ní pot, prach, maz, make-up, SPF i odumřelé buňky. Póry jsou čisté a připravené vstřebat aktivní látky. Pokračujte tedy sérem a krémem

Jak zařadit PHA toner do ranní rutiny 

  • Vyčistěte pleť od potu, prachu a mazu usazeného během noci mycí pěnou
  • Aplikujte tonikum (prsty nebo na vatovém tamponku) a nechte pár minut vstřebat. 
  • Dál pokračujte krémem a dekorativní kosmetikou.  

Připomenout si ranní a večerní rutinu

Tonizace pleti

PHA tonikum výborně funguje s Tonizační mlhou 

Mlha podporuje to, co toner začne - společně hezky sjednotí tón pleti. Navíc dělá pleť měkčí a pružnější. Krásně osvěžuje. Pokud už tonizační mlhu používáte, určitě ji kombinujte s PHA tonikem a pokud ne, vyzkoušejte je dohromady.  

 Kdy tonizační mlhu použít 

  • Po PHA toneru před sérem a krémem
  • na make-up jako jeho fixaci, 
  • kdykoli během dne na osvěžení
Zpět do obchodu