Letní vlna slev končí už v pondělí! Zadejte v košíku kód LETO12 a udělejte si radost díky 12% slevě na celý nákup.

Nehty u miminek: Se stříháním počkejte a trénujte při spánku

Prstíčky novorozenců jsou tak malé a roztomilé. Jemné nehtíky je důležité pravidelně stříhat a zakulacovat, aby se jimi miminko neškrábalo.  Máme pro vás tipy, jak stříhání hravě zvládnout. A na konci článku poradíme, maminky, vám, jak si poradit s roztřepenými nehty po porodu.

Stříhání nehtů u miminka

Nehty novorozenců jsou křehké

Miminko se narodí s nehty přirostlými ke kůži. První nehtíky jsou jemné, tenké a snadno se lámou. Se stříháním proto počkejte, abyste novorozenci nezpůsobili zánět.

Pokud máte strach, aby se miminko nepoškrábalo, zabalte mu ručičky do zavinovačky nebo nasaďte bavlněné rukavičky.

Poprvé stříhejte nehty během spánku

Do stříhání se pusťte zhruba týden od porodu. Kojenecké prstíky jsou malinké, buďte proto maximálně opatrní. Ideální je využít spánek, ručičky miminka budou v klidu a vy budete mít dostatek prostoru na stříhání.

Později doporučujeme stříhat nehty po koupeli, kdy jsou měkké a krácení vám půjde snadněji. Případně to můžete zkusit při kojení.

Jak stříhat?

Vždy použijte ostré nůžky – buď ty s kulatou špičkou nebo na nehtovou kůžičku.

  • Nehty na rukou stříhejte do obloučku a minimálně jednou týdně.
  • Nehty na nohou upravujte rovně, aby nehty nezarůstaly, a to jednou za čtrnáct dnů.

Pokud omylem miminko zraníte, ránu ihned vydezinfikujte.

Nůžky po stříhání vždy umyjte mýdlem a vysušte.

Před stříháním vždy vyčistěte ručičky Mycí pěnou pro miminka a po je ošetřete Tělovým mlékem pro miminka – pomůže se suchostí nebo ekzémem mezi prstíky.

A co nehty maminek?

Nehty po porodu mohou mít horší kvalitu kvůli hormonálním změnám i nedostatku minerálů a vitamínů – doplňujte především zinek, hořčík a vitamíny B, C, E. Nezapomeňte taky na dostatečnou hydrataci. Přeci jen s miminkem umýváte ruce daleko častěji. Mějte tedy vždycky po ruce kvalitní Krém na ruce. Nebo zkuste vyživující séra na nehty.

I když se vám nehty třepí nebo ne, vždycky je zastřihávejte kvalitními ostrými nůžkami na krátko. Lépe se tak udržují čisté. Poté zapilujte skleněným pilníkem, který netřepí, dokulata, abyste omylem nepoškrábala miminko. Pokud chcete, můžete nehty lakovat. Dávejte ale pozor, aby se úlomky laku nedostaly miminku do pusinky.

Více informací nejen o péči o dětské prstíky najdete na instagramovém profilu LOBEY BABY. Podělit se tam s námi můžete o své tipy na stříhání nehtů novorozencům.

Zpět do obchodu