Víte, jaký máte typ pleti? Udělejte si test

Skincare_rutina_banner

Rozumíte řeči své pleti? Mluvit sice neumí, ale dává nám dost dobře najevo, jakou péči potřebuje. Suché šupinky, černé tečky, akné předčasné vrásky… to jsou všechno signály, kterými se vám snaží říct: Starej se o mě lépe. Dej mi, co potřebuji.

Když jí to nedopřejete (nebudete používat žádnou kosmetiku nebo ji špatně vyberete), bude to dávat víc a víc najevo. Naopak, když jí dopřejete, co potřebuje, zbavíte se nedokonalostí a zpomalíte stárnutí – pleť bude přirozeně mladistvá a rozzářená.

Abyste věděla, co vaše pleť potřebuje, udělejte si test a zjistěte, jestli máte suchou, mastnou, smíšenou nebo normální pleť. A potom si podle toho sestavte kosmetickou rutinu, kterou budete pravidelně, ráno co ráno a večer co večer, krok za krokem dodržovat.

 

 

Gratulujeme, teď už víte, co vaše pleť potřebuje. A můžete si podle toho sestavit svou skincare rutinu.

Její základ je pro každou pleť stejný: pořádně vyčistit, odstranit odumřelé kožní buňky a tonizovat, dodat jí potřebné živiny sérem a natřít hydratačním a ochranným krémem.

 

BALÍČEK RANNÍ PÉČE O PLEŤ

  • Obličejová mycí pěnu s aloe vera, heřmánkem a ginkgo
  • PHA toner s ovocnými extrakty a přírodní kyselinou
  • Hyaluronové sérum s oligomery kyseliny hyaluronové
  • Denní ochranný obličejový krém s aloe vera a kyselinou hyaluronovou

Začít pečovat o pleť

Popis kategorie

 

Až si na tuto rutinu zvyknete, upravujete ji podle toho, jaký vám vyšlo, že máte typ pleti. Například pokud je vaše pleť mastná, buďte hodně důkladná s používáním toneru a exfoliaci podpořte ještě peelingem. Pokud máte suchou pleť, k hyaluronovému séru ještě časem zařaďte olejové regenerační sérum.

Suchá pleť a péče o ni

Suchost je způsobena tím, že žlázy produkují málo mazu. Pleti pak chybí lipidy, které by v ní udržovaly vlhkost a díky kterým by mohla kožní bariéra správně fungovat. Proto cítíte pnutí, svědění, pleť šupinkovatí, odlupuje se a jsou v ní prasklinky. Taky je náchylnější k podráždění, začervenání a má větší sklon k tvorbě vrásek.

Jak tedy o suchou pleť pečovat? Šetrnou a jemnou přírodní kosmetikou, která neobsahuje alkoholy. Do skincare rutiny zařaďte hydratační krémy a séra s kyselinou hyaluronovou a třeba taky regenerační olejové sérum. K odlíčení můžete vyzkoušet olej místo mléka.

Při umývání dávejte pozor na příliš teplou vodu, která taky vysušuje.

Mastná pleť a péče o ni

Žlázy produkují moc mazu a ten potom ucpává póry. Proto máte rozšířené póry, černé tečky a tvoří se vám akné. Pleť se často leskne, je zarudlá a snadno se zanítí. Výhodou ale je, že stárne pomaleji a netvoří se na ní tak rychle vrásky.

Péče o mastnou pleť by měla být ještě důslednější než u ostatních typů. Ráno i večer pleť poctivě čistěte, používejte kosmetiku, která reguluje tvorbu kožního mazu, je nekomedogenní (neucpává póry) a působí antibakteriálně. Pravidelně pleť exfoliujte – odstraňujte odumřelé kožní buňky, aby neucpávaly póry. Denně používejte PHA toner, jednou až třikrát týdně můžete exfoliaci podpořit AHA peelingem.

Smíšená pleť a péče o ni

Je spojením suché a mastné. Mastná oblast je většinou v T–zóně, tedy na čele, nosu a bradě, kde se vám tvoří pupínky a máte tam rozšířené póry. Naopak na tvářích je suchá.

Suché části je potřeba dostatečně hydratovat, mastné zase důkladně čistit, aby se neucpávaly póry a netvořilo akné. Na čistění doporučujeme obličejovou mycí pěnu, která nevysušuje, ale čistí póry, krém si vyberte lehký hydratační, který bude vyhovovat oběma typům vaší pleti. V mastné části obličeje můžete používat sérum na rozšířené póry nebo lokální sérum na akné, v sušší části hyaluronové nebo rozjasňující sérum.

Normální pleť a péče o ni

Tvorba kožního mazu je v normě, pleť nemá viditelně rozšířené póry a netvoří se na ní černé tečky. Není zvlášť citlivá (například na změnu teploty), ale je poměrně náchylná k tvorbě vrásek.

Rozhodně tedy její péči nezanedbávejte. Dopřejte jí hydratační krémy a séra, oční krém na jemnou oblast okolo očí a nezapomínejte na poctivé čištění a pravidelnou exfoliaci PHA tonerem. Pokud začíná být vaše normální pleť zralá, zkuste do rutiny zařadit retinal.

Zpět do obchodu