Poznejte svůj typ pleti: Máte suchou, mastnou, normální nebo smíšenou?

blog_

Péče o pleť je důležitou součástí našeho každodenního života. Abychom jí ale mohli dopřát tu správnou péči, je nutné znát její potřeby. Ty se vždy odvíjejí od jejího typu, přičemž rozlišujeme čtyři základní typy pleti – suchou, mastnou, smíšenou a normální. Každý z nich má své specifické vlastnosti a vyžaduje individuální péči. V novém článku vám ukážeme, jak je od sebe rozlišit a s pomocí krátkého testu zjistit, který typ je ten váš. 

Znalost typu pleti je pro správnou skincare rutinu klíčová 

Základem péče o pleť je správně sestavená skincare rutina. Ta vždy vychází z aktuálního stavu pleti, proto je znalost vašeho typu naprosto nezbytná. Jiné potřeby má suchá pleť a jiné mastná, proto mohou odlišně reagovat na různé produkty a postupy. Použití nesprávné kosmetiky může způsobit problémy, jako je akné, nadměrná produkce kožního mazu nebo vysoušení. Naopak vhodně zvolená péče vede k jejímu uzdravování, a dokonce může zpomalit stárnutí pleti. 

 

Suchý typ 

Suchý typ pleti způsobuje nedostatečné množství mazu. Kvůli nedostatku mazu chybí pokožce lipidy, které potřebuje k udržování vlhkosti a správné funkčnosti kožní bariéry. To vede k pocitům suchosti, pnutí, šupinkování a odlupování suché kůže. Tento typ je náchylný k podráždění a zčervenání a má větší sklony k citlivosti a tvorbě vrásek. 

O suchý typ pleti je potřeba pečovat šetrnou a jemnou kosmetikou, která neobsahuje alkoholy. Horké sprchy a koupele raději vynechte, pokožku totiž ještě více vysouší. A do skincare rutiny rozhodně zařaďte hydratační krémy a séra s obsahem kyseliny hyaluronové, ta totiž nejen přivádí do pleti vlhkost, ale také ji v ní pomáhá udržovat.  

Hyaluronové sérum Intense 30 ml (1300 Kč)

Mastný typ 

Mastný typ způsobuje nadměrná produkce kožního mazu, kterou může způsobovat stres nebo hormonální změny. Mohou se na ní objevovat černé tečky, póry jsou rozšířené a často se ucpávají a často se tvoří akné. Pleť je lesklá, zarudlá a snadno se zanítí, proto vyžaduje důslednější péči než jiné typy. Na druhou stranu stárne pomaleji a vrásky se na ní tvoří méně – to protože ji silná zrohovatělá vrstva chrání před vnějším poškozením.  

Správná péče o mastnou pleť zahrnuje používání jemné čisticí kosmetiky, která pomáhá regulovat nadměrnou tvorbu kožního mazu, působí antibakteriálně a bojuje proti ucpávání pórů. Důležité je i používání nekomedogenních produktů a pravidelná exfoliace, třeba za pomocí AHA kyselin. My jsme v LOBEY přišli rovnou s celou řadou péče pro problematickou a aknózní pleť. 

Podívejte se na video, ve kterém vysvětlujeme, jak o mastnou pleť pečovat.

Výhodný balíček - Akné sada komplet (2 250 Kč)

Normální typ 

Normálnímu typu se jinak říká i eudermická pleť – je hladká, tvorba kožního mazu je v normě, nemá rozšířené póry ani černé tečky. Na teplotní změny reaguje dobře, ale i když nepotřebuje žádnou zvláštní péči, rozhodně to neznamená, že ji můžete zanedbávat. Stejně jako ostatní typy stárne a objevují se na ní vrásky. Do skincare rutiny zařaďte lehce hydratační krémy a samozřejmě nezapomínejte na pravidelnou exfoliaci AHA kyselinami a celoroční používání SPF ochrany. 

Smíšený typ 

Smíšený typ pleti poznáte podle mastné tzv. T-zóny, tedy nosu, čela a brady, kde se mohou tvořit pupínky a objevovat rozšířené póry, tváře jsou ale suché. Je tedy kombinací suchého a mastného typu a jako taková vyžaduje i nejnáročnější péči. Suché části je totiž potřeba dostatečně hydratovat a současně důkladně čistit mastné části, aby nedocházelo k ucpávání pórů a tvorbě akné.   

Péče o smíšenou pleť vyžaduje kombinaci produktů a postupů, hodit se vám proto bude mycí pěna, která nevysušuje, a lehké hydratační krémy, ideálně takové, které jsou přímo určené pro smíšenou pleť.  

U typu pleti to nekončí, ale mnohdy začíná 

Kromě 4 základních typů pleti rozlišujeme i stavy pleti, které určují konkrétní problémy, a každý z těchto stavů vyžaduje specifickou péči a pozornost: 

  • Aknózní pleť trpí častými výskyty akné a černých teček. Vyžaduje speciální skincare rutinu, která je zaměřená nejen na zmírnění viditelných projevů akné, ale i na samotné předcházení zaníceným pupínkům. Podívejte se na video, kde vysvětlujeme, jak o problematickou pleť pečovat.
  • Citlivá pleť je náchylná k podráždění a reaguje na různé vnější vlivy, mezi které patří i teplotní výkyvy a změny v životním stylu. Vyžaduje jemnou péči a produkty bez agresivních složek. Mrkněte se na video, jak o ni pečovat.
  • Ekzematická pleť může být suchá, svědivá a zánětlivá. Potřebuje speciální hydrataci a kosmetiku, která pomáhá snižovat zánět v pokožce. 
  • Zralá pleť se potýká s vráskami, ztrátou elasticity a hydratace. Vyžaduje produkty bohaté na antioxidanty, kyselinu hyaluronovou a retinalová séra. 

Jednoduchý test, díky kterému budete mít hned jasno 

Jde to z pohodlí domova a nic k tomu nepotřebujete. Stačí když si večer po odlíčení umyjete obličej čistou vlažnou vodou a jemně jej osušíte čistým ručníkem. Pak už jen stačí pár minut počkat a sledovat, jak vaše pleť zareaguje. 

  • Suchá pleť bude cítit suchost a napnutí. 
  • Mastná pleť se bude zdát lesklá a olejnatá. 
  • Normální pleť bude vyvážená a bez výrazných změn. 
  • Smíšená pleť se pozná podle mastné T-zóny a suchých tváří.  

Mrkněte na videu, jak na to:

 

Stejně jako každý z nás je i naše pleť jedinečná a zaslouží si naši péči a lásku. Takže ať už máte suchou, mastnou, nebo ekzematickou pokožku, nezapomeňte, že vás chrání, a starejte se o ni tak, jak si právem zaslouží.

Přejít na e-shop

Mohlo by vás zajímat

1000x628_mobil_kyselina-hyaluronova (1) Dehydratovana-pokozka-CTA-mobile

Zpět do obchodu