Vypadávání vlasů – co pomáhá a čeho se vyvarovat?

Denně nám obvykle vypadne mezi 50 až 100 vlasy – to je naprosto normální jev, který souvisí s životním cyklem vlasu. Kdy se ale vypadávání stává problémem, a má vůbec nějaké řešení? Přečtěte si, kdy zpozornět, jak si pomoct a čemu se naopak vyhnout. 

Kdy u padání vlasů zpozornět?

Dočasné nadměrné vypadávání vlasů se může objevit u každého – v důsledku závažných stresových situací, hormonálních změn (např. po porodu), nebo při užívání některých léků. Na vlasy mají vliv také sezónní změny – přečtěte si o úbytku vlasů na podzim. Všimnout byste si měli těchto projevů:

  • Vlasy padají po celých pramenech
  • Při každém česání zůstávají v hřebenu velké chomáče
  • Vlasy vypadávají jen na určitých místech, kde se tvoří lysiny
  • Pozorujete řídnutí vlasů v oblasti pěšinky nebo na hranici vlasů na čele
  • Velký úbytek vlasů přetrvává i mimo podzimní měsíce

V takových případech doporučujeme obrátit se na odbornou pomoc lékaře nebo trichologa.

Jak podpořit růst vlasů a omezit vypadávání?

1) Používejte produkty určené pro podporu růstu vlasů

Růst vlasů můžete podpořit konkrétně zaměřenými šampony. Vybírejte co nejšetrnější složení, aby šampon vlasy zbytečně nezatěžoval. Měl by vlasy umýt, ale také pečovat o ně i o pokožku hlavy. Bez zdravé pokožky se totiž růstu vlasů nedočkáte.

LOBEY Šampon na podporu růstu a proti vypadávání vlasů jsme speciálně vyvinuli tak, aby podpořil růstovou fázi vlasových kořínků, zmírnil vypadávání vlasů, a zároveň je vyživil a posílil. Jeho složení je bez sulfátů, silikonů, syntetických tenzidů a PEG-, a také testované pro citlivou pokožku.

Aktivní látky Kopexil a Hotflux vyživují vlasové kořínky a působí proti jejich zmenšování. Navíc podporují mikrocirkulaci krve v pokožce, takže přispívají k prodloužení růstové fáze vlasu. Vegan keratina panthenol vlasy hydratují, posilují a zacelují strukturu vlasu. 

Šampon na podporu růstu a proti vypadávání vlasů 200 ml (380 Kč)

 

Péči o vypadávající vlasy můžete doplnit i naším Sérem na podporu růstu a proti vypadávání vlasů.

Sérum na podporu růstu a proti vypadávání vlasů Intense 50 ml (860 Kč)

2) Dbejte na šetrnou péči o vlasy i pokožku hlavy

Při péči o vlasy nejsou důležité jen produkty, které používáte, ale také způsob, jak se o vlasy staráte. Dodržujte proto tyto zásady:

  • Šampon aplikujte vždy pouze na vlasovou pokožku, kondicionér naopak patří pouze do délek a na konečky.
  • Nechoďte spát s mokrou hlavou – mokré vlasy jsou velmi křehké a mají tendenci se lámat. Před spaním vlasy vyfénujte vlažným vzduchem.
  • Vlasy rozčesávejte od konečků vlasů, postupujte směrem nahoru, až ke kořínkům. V opačném případě si neopatrným česáním můžete vlasy zbytečně vytrhávat.
  • Používejte textilní nebo hedvábné gumičky – tzv. scrunchies. Ty jsou k vlasům přívětivější než tenké nebo plastové gumičky, do kterých se vlasy zamotají a trhají se.

Přečtěte si také náš článek o nejčastějších chybách v péči o vlasy

 

3) Dopřejte si masáž hlavy

Pokud vás trápí vypadávání vlasů, masáž hlavy spojuje příjemné s potřebným. Pomáhá lepší cirkulaci krve v pokožce a roznosu živin, které jsou nezbytné pro podporu růstu vlasů. Masáž hlavy můžete spojit s mytím vlasů šamponem, nebo můžete využít olej na vlasy a pokožce dopřát extra výživu.

Nejméně 30 minut před mytím vlasů olej naneste na vlasy od konečků až po kořínky a také na pokožku hlavy. Bříšky prstů nebo masážním kartáčem jemně olej vmasírujte do pokožky a nechte působit. Ve sprše ho pak důkladně smyjte šamponem.

 

Olej na vlasy 50 ml (260 Kč)

 

4) Nezapomínejte na správnou životosprávu

Dlouhodobý stres má prokazatelně velký vliv na úbytek vlasů. Nedostatek spánku může vypadávánípřímo zapříčinit, nebo ho přinejmenším výrazně urychlit. Zdánlivě univerzální a stokrát opakované rady proto platí i zde ­– spěte každý den nejlépe 8 hodin, dodržujte pitný režim, dbejte na to, ať je váš jídelníček pestrý a obsahuje všechny potřebné živiny. Poděkují vám za to nejen vaše vlasy, ale i vaše pleť a celé tělo.

Čemu se naopak vyhnout? 

1) Nešetrná úprava a styling

Časté barvení, příliš mnoho stylingových přípravků, kulmování a žehlení – to dokáže uškodit i zdravým vlasům, natož těm oslabeným. Omezte používání laků a tužidel na minimum. Pokud si vlasy barvíte,zvolte alespoň šetrnější metody (např. barvení hennou) a vyhněte se barvení přímo u kořínků. Použití žehličky a kulmy si nechte jen na speciální příležitosti, pokud už je použijete, vždy jen na kompletně suché vlasy.

 

2) Účesy zatěžující vlasovou pokožku

Přestože vlasy stažené do culíku nebo drdolu jsou opravdu pohodlné, raději se jim při vypadávání vlasů vyhněte. Velmi utažené gumičky na vlasy a kořínky vyvíjí neustálý tlak a tah. Mohou vám tak přivodit nejen bolesti hlavy, ale také dráždí vlasovou pokožku a způsobují padání a lámání vlasů.  Ideální je nosit vlasy rozpuštěné, nebo třeba ve volném copu.

 

Dozvěděli jste se v tomto článku něco nového? Máte s padáním vlasů zkušenosti?  Podělte se s námi o svůj názor na našem Facebook profilu.

 

Přejít na e-shop

 

Mohlo by vás zajímat

       

Zpět do obchodu