Co jsou AHA kyseliny a jaké jsou jejich účinky?

blog_CTA_desktop_rozhovor copy 7

AHA kyseliny mají omlazující účinky, schopnost redukovat akné i hyperpigmentace, proto není divu, že jsou v kosmetice velmi oblíbené. Jak se od sebe ale liší jejich jednotlivé typy, které se nejvíce využívají a díky čemu účinkují tak dobře? Vše zjistíte na následujících řádcích.

Není kyselina jako kyselina

Jedná se o chemické sloučeniny, které mají silné exfoliační účinky. Kromě AHA kyselin se můžete často setkat i s BHA nebo PHA kyselinami a rozdíl je nejen v jejich názvu, ale i obsahu a účinku.

  • AHA kyseliny jsou nezbytnou součástí všech chemických peelingů. Svým působením odstraňují z pleti odumřelé kožní buňky a stimulují obnovu nových. Mají pozitivní vliv na omlazení pleti – podporují tvorbu kolagenu, který ovlivňuje pružnost kůže a zpomaluje vznik vrásek. Skvěle fungují i na redukci hyperpigmentací a jizviček po akné
  • Z BHA kyselin je nejznámější kyselina salicylová. Využívají se především v boji proti akné, čistí totiž póry a regulují tvorbu mazu.
  • PHA kyseliny jsou považovány za nejmírnější a proto často doporučovány pro citlivou pleť. Dokáží velmi dobře vázat vodu a napomáhají hydrataci pletiPosilují ochrannou lipidovou vrstvu kůže, díky čemuž je pokožka odolnější vůči podráždění.

V LOBEY jsme vsadili na AHA kyseliny

AHA Peeling s postupným uvolňováním 50 ml (599 Kč)

Jaké kyseliny patří mezi skupinu AHA?

Kyselina glykolová

Dle dosavadních výzkumů je kyselina glykolová jednou z nejúčinnějších AHA kyselin. Její molekuly jsou totiž z této skupiny nejmenší, díky čemuž může pronikat hluboko do pleti. Na pleť se aplikuje nejčastěji jako součást peelingů.

Kyselina mandlová

Získává se z extraktu mandlí. Je oblíbená především díky svým antibakteriálním vlastnostem, kterými účinně bojuje proti akné. Výborně působí také i při redukci hyperpigmentací.

Kyselina citronová

Přirozeně se vyskytuje v citrusových plodech a je skvělým antioxidantem, který chrání pleť před volnými radikály. Využívá se především pro rozjasnění unavené pleti.

Kyselina mléčná

Přirozeně se vyskytuje v mléce a má výborné exfoliační účinky. Kromě schopnosti odstraňovat odumřelé kožní buňky má ovšem i jinou výjimečnou vlastnost, a to schopnost skvěle hydratovat. Její předností je i napomáhání udržení správného pH pokožky.

Kyselina jablečná

Využívá se často pro své hydratační vlastnosti nejen v pleťové, ale i ve vlasové kosmetice. Kromě hydratačních účinků má i výborné antioxidační vlastnosti.

Kyselina vinná

Můžete ji znát i pod názvem tartarová a často používá v přípravcích na ochranu před slunečním zářením, v hydratačních krémech nebo i jako součást vlasové kosmetiky. Stejně jako ostatní AHA kyseliny odstraňuje odumřelé kožní buňky a napomáhá čistit póry.

Při používání kyselin buďte obezřetní

Chemické peelingy jsou velmi účinné, ale při nesprávném používání může dojít k podráždění. Vždy si důkladně nastudujte, jak správně produkty s kyselinami používat. Přihlédněte také i k vašemu typu pleti, citlivosti a dosavadními zkušenostmi s kyselinami. Začátečníkům se obecně doporučuje používat chemické peelingy pouze 1x týdně. Pokud je vaše pleť na kyseliny už zvyklá, můžete frekvenci navýšit na 2x až 3x týdně.

Zajímá vás používání AHA peelingů a chcete se o nich dozvědět více? Přečtěte si náš článek AHA peeling: Jaké jsou jeho účinky a na co si dát pozor?.

 

Přejít na e-shop

Mohlo by vás zajímat

 blog_CTA_mobil_kolagen  Pigmentové skvrny-mobile

 

Zpět do obchodu