Kolagen: Je v krémech proti vráskám opravdu nezbytný?

blog_CTA_desktop_kolagen-1

Se stárnutím pleti se neodbytně pojí i úbytek kolagenu a s ním spojený vznik vrásek. Často pak hledáme krémy proti vráskám, které právě tolik potřebný kolagen obsahují. Je ale v těchto produktech opravdu nezbytný? A jak si správný anti-age krém vybrat? Na vše vám odpovíme v článku.  

Kde se kolagen v našem těle bere?  

Naše kůže se skládá ze 3 vrstev – pokožky, škáry a podkoží. Kolagen se společně s elastinem nachází ve škáře a je považován za „stavební pilíř“ naší kůže. Je hlavní bílkovinou v kůži a tvoří 80 až 90 % její hmotnosti. Díky kolagenu a elastinu je naše pleť pružná, pevná a bez vrásek. Kolagen se v našem těle přirozeně vytváří každý den, ale s rostoucím věkem jeho produkce klesá.  

Jeho úbytek přirozeně ovlivňuje vznik vrásek  

Zhruba od 25 let produkce kolagenu klesá a dochází každý rok k 1% poklesu jeho hladiny. Od 50. roku se toto tempo navyšuje na průměrný úbytek 5 % ročně. Na vyšší úbytek kolagenu má vliv i UV záření, znečištěné prostředí, tabák, stres a cukr. Vlivem těchto faktorů se ztráta kolagenu může zvýšit nad průměrné roční 1 %.  

Ve chvíli, kdy k úbytku dochází, je struktura pleti oslabená a mohou se začít tvořit jemné linky a vrásky, které se s dalšími roky prohlubují. Pleť totiž ztrácí na mladistvém vzhledu i kvůli snížené produkci kyseliny hyaluronové – jejím úbytkem se snižuje schopnost kožních buněk vázat vodu a pleť se víc vysušuje. 

Musí anti-age krémy opravdu obsahovat kolagen? 

Ještě nedávno bylo naprosto běžné, že krémy proti stárnutí obsahovaly přímo kolagen, ten měl ale na snížení výskytu vrásek minimální efekt. Molekuly kolagenu jsou totiž příliš velké na to, aby prostoupily přímo do pokožky. Zůstávaly tedy pouze na povrchu pleti, kde sice napomáhaly hydratovat, ale přirozenou tvorbu kolagenu podpořit nedokázaly. Na rozdíl od kyseliny hyaluronové tedy není obsah kolagenu v krémech proti stárnutí podstatný. 

Při výběru krému se zaměřte na obsah aktivních látek 

Ty totiž podporují přirozenou tvorbu kolagenu v pleti a svým účinkem aktivně bojují proti vzniku a prohlubování už vzniklých vrásek. Kromě toho, že podporují přirozenou produkci kolagenu v pleti tak, že proniknou do kůže a působí na fibroblasty (kožní buňky produkující kolagen), také snižují negativní působení vnějších faktorů, které se na snižování kolagenu v pleti podílí.   

Důležitou součástí krémů proti vráskám je i kyselina hyaluronová a další aktivní látky podporující hydrataci. Vyzkoušejte naše Noční vyhlazující sérum, které podporuje obnovu buněk a syntézu kolagenu. Obsahuje přírodní antioxidanty, kyselinu hyaluronovou, a navíc i unikátní látku Aquarich, která dlouhodobě zlepšuje hydrataci pleti. Po použití bude vaše pleť sametově jemná a vyhlazená. 

Anti-age night lifting serum (799 Kč)

Přejít na e-shop

Mohlo by vás zajímat

Stárnutí vlasů Vrásky

 

Zpět do obchodu