Jak oddálit projevy stárnutí vlasů?

První šediny vás nemusí děsit. Stejně jako naše pokožka stárnou také vlasy. S přibývajícími roky vlasy ztrácí na síle a přirozeném zdravém lesku, ale neznamená to, že jim není pomoci. Přečtěte si, jak stárnutí vlasů probíhá ­– dáme vám také tipy, jak ho co nejvíc oddálit.

Stárnutí vlasů: Kdy začíná?

Přirozený proces stárnutí vlasů začíná stejně jako u pokožky po 25. roce života. Mohou za to především hormonální změny související s věkem. U každého ale stárnutí vlasu probíhá jinou rychlostí a s jinou intenzitou – záleží na genetické predispozici i na životním stylu.

Jaké jsou nejčastější projevy a co je způsobuje?

Mezi nejčastější projevy stárnutí vlasů a vlasové pokožky patří:

  • šedivění
  • řídnutí vlasů a jejich vypadávání
  • změna textury
  • zvrásněný, porézní povrch vlasu
  • ztráta přirozeného lesku
  • zvýšená suchost
  • lámavost vlasů
  • pocity suché a napjaté pokožky hlavy

Na první pohled nejviditelnějším projevem stárnutí vlasů je jejich šedivění. První šedé vlasy se nejčastěji objeví v oblasti spánků a pak na temeni hlavy. Způsobuje je snížená produkce barviva melaninu ve vlasových folikulech. 

Dalším projevem je řídnutí vlasů a jejich vypadávání. Vlivem změn hormonů dochází ke zkracování růstové fáze vlasů. Naopak klidová fáze, která končí vypadnutím vlasu, se prodlužuje. V důsledku toho jsou vlasy slabší a pomalu ubývají. Nejčastěji se řídnutí vlasů začne projevovat v oblasti koutů a na temeni hlavy. Dočasné nadměrné vypadávání se může objevit u každého – přečtěte si, co ho způsobuje a jak mu předejít.

Věkem ve vlasové pokožce klesá obnova buněk a také se snižuje produkce kožního mazu. Vlasy se se oslabují, ztrácí na pružnosti a jsou křehčí. Přichází také o svůj přirozený lesk a mohou působit nevýrazně a bez života.

4 kroky, jak stárnutí vlasů oddálit

  1. Masáž hlavy: spojte příjemné s užitečným

V boji proti řídnutí vlasů se zaměřte na pravidelné masáže pokožky hlavy, které zlepší prokrvení, roznos živin a posílí kořínky vlasů. Využijte k tomu olej na vlasy a dopřejte pokožce hlavy extra péči.

  1. Pečujte o své vlasy správně

Při pravidelné péči o vlasy se zaměřte na zásady správného mytí vlasů a vyvarujte se nejčastějších chyb, kterými své vlasy zbytečně zatěžujete.

  1. Zdravě žijte, spěte i jezte

Nejenom pro zdraví vlasů dbejte na zdravý životní styl. Na kvalitě vlasů se nejvíce podepisuje dlouhodobý stres a nedostatek spánku. Snažte se proto relaxovat a dopřát si každý den alespoň 7 hodin spánku. Zaměřte se na zdravý a vyvážený jídelníček. Vlasům velice prospívá strava bohatá na kvalitní nenasycené mastné kyseliny, vitamíny skupiny B, zinek, železo a antioxidační vitamíny C a E. 

  1. Volte kvalitní vlasovou kosmetiku

Zdraví svých vlasů můžete navíc podpořit i kvalitními produkty. Vybírejte si šampony, které vlasy a vlasovou pokožku nejenom dokonale umyjí, ale zároveň i vyživí. LOBEY šampony jsme vyvinuli se zaměřením na různé problémy vlasové pokožky i vlasů samotných. Vyberete si, ať už začínáte s přibývajícím věkem sledovat úbytek vlasů, nebo pociťujete, že ztrácejí svou hydrataci a přirozený lesk. Sáhněte po  Šamponu na podporu růstu vlasů a proti vypadávání nebo po šamponu na suché a poškozené vlasy.

 

Šampon na podporu růstu a proti vypadaní vlasů 200 ml (380 Kč)

Jednou až dvakrát týdně péči doplňte maskou na vlasy, a po žádném mytí nezapomínejte na aplikaci kondicionéru. Kondicionér uzavírá vlasové kutikuly, uzamkne v nich výživu a hydrataci a zanechá vlasy sametově hebké. Péči můžete doplnit vlasovým olejem, který je skvělý pomocník pro hydrataci roztřepených konečků i styling účesů.

 

Pozorujete na svých vlasech projevy stárnutí? Podělte se s námi o své zkušenosti na našem Facebook profilu.

 

Přejít na e-shop

Mohlo by vás zajímat

 

Zpět do obchodu