Zásady správného mytí vlasů

Vlasova_rutina-blog-bez-CTA

Vlasy jsou odjakživa považovány za korunu krásy, a proto bychom se o ně měli správně starat. I když se může zdát, že mytí vlasů není žádná věda, najde se spousta banálních chyb, kterých se při mytí dopouštíme. Pojďme se tedy zaměřit na to, jak by správné mytí vlasů mělo vypadat.  

Na samém začátku je důležité zaměřit se na to, jakými produkty o své vlasy pečujete. Můžete dodržovat zásady správného mytí sebevíc, ale pokud budete používat produkty, které obsahují látky, které vlasům škodí, je tato snaha zbytečná. O jaké látky se konkrétně jedná?

  • Parabeny – Do kosmetiky se přidávají pro konzervování a prodloužení životnosti. Nejsou přímo toxické, ale při jejich častém používání může docházet k alergiím nebo problémům s pokožkou. Ve složení produktu bývají nejčastěji skryty pod názvy s koncovkou -paraben
  • Sulfáty – Používají se pro napěnění šamponu. Pokožku dráždí, vysušují a narušují její přirozenou ochrannou bariéru. Způsobují tak předčasné stárnutí pokožky hlavy. Mohou být viníkem roztřepených konečků nebo dokonce vypadávání vlasů. Strukturu vlasu navíc narušují kvůli poškozování vlasových proteinů.  Nejčastěji ve složení objevíme SLS (laurylsulfát sodný) a SLES (laurethsulfát sodný)
  • Silikony – Přidávají se do produktů díky tomu, že na našich vlasech vytváří falešný efekt krásných zdravích vlasů. Většinou se jedná o nejlevnější silikony, které jsou nerozpustné ve vodě, proto se při mytí nesmyjí, vlas obalí a vytvoří iluzi lesklého a hebkého vlasu. Vrstva ale nepropustí výživu ani hydrataci. Vlasy tak vysychají a ničí se.  Ve složení produktu bývají nejčastěji skryty pod názvy s koncovkou -cone, -ane, -onol
  • Syntetické tenzidy, PEG, ftaláty a mnohé další.

Před samotným mytím…

Před mytím vlasů je zcela zásadní jejich rozčesání. Rozčesané vlasy se pak při mytí méně zamotávají a jdou snadněji umýt a vysušit. Vyhýbejte se plastovým, a především kovovým hřebenům, ty vlasy poškozují. Vlasy rozčesávejte postupně od konečků a postupujte pomalu směrem ke kořínkům, abyste jich co nejméně přetrhaly.  

Po rozčesání vlasy ve sprše namočte. Velký vliv na naše vlasy má teplota vody. Příliš horká voda naše vlasy dehydratuje, což způsobuje jejich křehkost a lámavost. Navíc podporuje maštění pokožky hlavy. Volte proto vodu teplou, ale ne horkou. Teplá voda pomůže vlas otevřít a připravit na následnou aplikaci šamponu.

Správná aplikace šamponu

Při mytí vlasů šamponem je dobré dodržovat double-cleaning neboli zásadu dvojího mytí. Při prvním použití šamponu se odstraní z vlasů nečistoty. V druhém kroku dojde k dočištění, a navíc když je pokožka hlavy čistá, aktivní látky se mohou lépe dostat na pokožku hlavy a působit.

Šampon nanášíme na celou pokožku hlavy ke kořínkům vlasů a krouživými pohyby provedeme masáž. Dejte si pozor na používání nehtů, které by mohly pokožku hlavy poškrábat a mít tak negativní vliv na vlasové folikuly, a tedy růst vlasů.

Šampon po každém použití opláchněte vlažnou až teplou vodou. Důkladné vymytí je důležité, protože nevymyté zbytky přípravků by mohly způsobit vznik lupů nebo jiných potíží spojených s pokožkou hlavy.

Kondicionér jako nezbytná součást každého mytí vlasů

Po umytí vlasů šamponem následuje aplikace kondicionéru. Kondicionér nikdy nevynechávejte. Kondicionér uzavírá vlasové kutikuly, dokáže vlasy dokonale vyhladit a pomoct jim v regeneraci. Vlasy ošetřované kondicionérem se také snadněji rozčesávají.

V prvním kroku z vlasů lehce vymáčkněte přebytečnou vodu a poté použijte kondicionér. Ten nikdy neaplikujeme na pokožku hlavy ale pouze od střední části vlasů ke konečkům. Důležité je také ho nanášet po směru růstu vlasů a nechat jej chvíli působit.

Poté vlasy důkladně propláchněte vlažnou vodou, aby se vymyl veškerý kondicionér. Na závěr můžete mytí vlasů zakončit studeným opláchnutím. Studenou vodou se pokožka hlavy prokrví, povrch vlasů se uzavře a vaše vlasy budou o poznání lesklejší.

Péče po umytí

Vlasy po umytí lehce promáčkněte v ručníku, abyste z nich odstranili přebytečnou vodu. Rozhodně vlasy v ručníku nijak nedrhněte. Mokré vlasy jsou velice křehké a mají tendenci se lámat. Opatrně byste tedy měli postupovat i při rozčesávání. Mokré vlasy opatrně pročešte prsty nebo vhodným hřebenem, nejlépe se širokými zuby.

Pokud si rádi balíte vlasy po umytí do ručníku, raději použijte speciální turban z vysoce savého materiálu a zabalte vlasy do něj. Nechte je maximálně pět minut odpočinout a poté je dosušte fénem.

I fénování má své zásady

Stejně tak jako horká voda, tak i vysoké teploty vlasům neprospívají, naopak jim škodí. Nastavte si proto co nejnižší teplotu. Podstatný je také směr proudícího vzduchu. Hubici fénu směřujte dolů po směru růstu vlasových šupinek. Povrch vlasů pak zůstane hladký a nádherně lesklý.  

Mít krásné zdravé vlasy je snem snad každé z nás. Neničme si naše koruny krásy nešetrným zacházením. Naše vlasy pak zbytečně postrádají zdraví, lesk i sílu. Dodržujte tyto zásady správného mytí a výsledek se jistě brzy dostaví.

 

Jak na správnou vlasovou rutinu vám ukážeme i ve videu: 

 

Přejít na e-shop

Mohlo by vás zajímat

Nejčastější chyby v péči o vlasy Skincaretipy pro sportovce

 

 

Zpět do obchodu