Skincare tipy pro sportovce – jak pečovat o pleť před, během a po cvičení?

banner_clanek_peceopletsportovci

Při cvičení se zlepšuje krevní a lymfatický oběh, naše tělo se lépe okysličuje, dochází k lepšímu roznosu živin, což udržuje pleť zdravou. Pravidelný pohyb navíc podporuje produkci nových kožních buněk. Aby se ale tyto žádoucí účinky dostavily, je důležité o pleť správně pečovat před, během i po cvičení. Přečtěte si, jak na to.

Jak svou pleť připravit před sportovním výkonem?

Naprosto nezbytné je odstranit z pleti veškerým make-up. Během cvičení pokožka víc dýchá, póry se roztahují a vylučují škodlivé látky. Pokud ale pleť neodlíčíte, pleť se bude ucpávat a make-up vtahovat do pórů.

Vyčistěte dvoufázově pleť, i když se nelíčíte. Během dne se na pleti nahromadí mastnota, nejrůznější bakterie a nečistoty a jakmile se začnete při cvičení potit, výrazně se zvýší riziko ucpaných pórů a akné.

Obličejová mycí pěna (359 Kč)

Nezapomeňte na pořádnou dávku hydratace

Pijte čistou vodu, popřípadě izotonické nápoje. Co se týče hydratace zvenčí, po vyčištění pleti aplikujte hydratační mlhu nebo termální vodu. Naneste i hydratační krém s lehkou strukturou, obzvlášť pokud cvičíte venku. Ochrání pleť před vnějšími vlivy, jako je chlad nebo vítr, které mohou způsobit pnutí nebo podráždění. Při cvičení venku je nutné použít i SPF ochranu, a to i tehdy, když je zataženo.

Žádné sahání na obličej ani utírání tváře do špinavého trička

Na rukou se nachází spousta bakterií a nečistot a jejich výskyt se zvyšuje, pokud používáte k cvičení různé sportovní pomůcky. Předměty v tělocvičně nebo fitness vybavení jsou živnou půdou pro bakterie – určitě nejsou pravidelně čištěné, a navíc na ně před vámi sahali další lidé. Před použitím je raději otřete antibakteriálními ubrousky. Pot z obličeje si rozhodně nikdy neutírejte do trička, ale použijte čistý ručník (nejlépe bavlněný).

Jak pečovat o pleť po cvičení?

Utíkáte po cvičení rychle do sprchy? V tom případě s ní počkejte alespoň 10 minut, ať má tělo čas snížit produkci potu. Pokud nepočkáte, je pravděpodobné, že se po osprchování budete pořád potit.

Vyčistěte i pleť od potu, nečistot a bakterií. Samotná voda nestačí, proto použijte mycí pěnu, která ji šetrně, ale důkladně čistí. Na závěr obličej opláchněte studenou vodou, která zúží póry a sníží zarudnutí pleti.

Tip: Naši mycí pěnu si můžete přibalit do své sportovní tašky v praktickém 60 ml balení na cesty. Takto ji budete mít vždy k dispozici.

Po osprchování a očištění pleti nezapomeňte na dostatečnou hydrataci nejenom pleti, ale i pokožky celého těla. Na problematické partie hýždí a boků můžete aplikovat krém proti celulitidě, na zbytek těla tělový olejíček nebo tělové mléko. 

Krém proti celulitidě (559 Kč)

Acne mechanica – postrach všech sportovců

Acne mechanica je jedna z forem akné, kterou způsobuje teplo anebo tření kůže o jiný, převážně syntetický, materiál. Často se tedy vyskytuje na zádech, ale i na bradě, kde je způsobené například řemínkem od helmy. Pokud trápí i vás, dbejte především na sprchování po každé sportovní aktivitě, vybírejte oblečení z bavlny nebo materiálů pohlcujících vlhkost, jako je nylon nebo polyester, a nejlépe volte volnější střihy, u kterých nedochází ke tření pokožky.

Přejít na e-shop

Mohlo by vás zajímat

blog_CTA_mobil_dvoufazove-odlicovani 1000x628_akne

Zpět do obchodu