Jak pečovat o pleť v pubertě?

blog_CTA_plet-v-puberte copy

V pubertě se pleť vlivem hormonů mění, objevují se pupínky a akné a někdy můžete mít pocit, že se svou pletí tak akorát neúspěšně bojujete. Proto pro vás máme několik tipů, jak o pleť správně pečovat a čemu se naopak vyhnout, pokud chcete mít krásnou a zdravou pleť. 

Co pleť v pubertě nejčastěji trápí? 

Ve chvíli, kdy dospíváme, začíná se nám postupně měnit struktura pokožky a zvyšuje se aktivita mazových žláz. S tím přichází první problémy, které v souvislosti s pletí řešíme. Jedná se především o: 

  • komedony neboli černé tečky, 
  • nadměrně mastná pleť, 
  • časté vyrážky a pupínky, 
  • akné a jizvy po něm. 

Nepříjemnou zprávou je, že vyrážky a pupínky, které jsou hormonálního původu, nejde v období puberty úplně vyléčit. Postupem času se ale hladina hormonů ustálí a následky způsobené hormonální bouří začnou mizet. U každého tento proces trvá jinak dlouho, a proto se neporovnávejte s ostatními. Chce to svůj čas a správnou péči. 

Čistěte dvoufázově a nezapomínejte na hydrataci 

Naprostým základem a nezbytností je pravidelné čištění. Pleť si musíte čistit 2x denně – večer po celém dni i ráno po probuzení. Během celé noci se totiž pleť čistí a ráno je pokrytá mazem a nečistotami, které je třeba odstranit. Čistěte vždy dvoufázově a nejlépe za pomoci mycí pěny, přičemž používejte vždy jen vlažnou nebo studenou vodu. Teplá způsobuje rozšíření pórů a pleť vysušuje, což vede k větší produkci mazu.  

Obličejová mycí pěna (359 Kč)

Po vyčištění nezapomínejte na hydrataci. Ráno i večer aplikujte krém, který vaši pokožku vyživí a zregeneruje, sáhněte ale po takovém produktu, který neobsahuje vysušující alkoholy, ropné deriváty a jiné agresivní látky. Raději volte přírodní šetrnou kosmetiku, která pleť účinně vyčistí, hydratuje a nedráždí.  

Krém na akné a problematickou pleť 50 ml (620 Kč)

A co naopak nikdy nedělat? 

1. Všeho moc škodí

I když se může zdát, že čím víc si budete pleť umývat, tím lépe, není to tak. Přehnaným mytím se pokožka vysušuje a odvádí potřebný maz, který pleť následně začíná produkovat stále víc. Příliš časté čištění také může dráždit póry a přispívat k jejich ucpávání. 

2. Pozor na sluníčko

Sluníčko v rozumné míře pomáhá s hojením zanícených pupínků, ale pokud to se sluněním přeháníme, dochází k rychlejšímu odlupování kožních buněk a tím se aktivuje produkce mazových žlázek. 

3. Ruce pryč

To nejhorší, co můžete udělat, je snažit se pupínek vymáčknout. Neodborným vymačkáváním totiž narušujete povrch pokožky a můžou vzniknout podlitinky, jizvičky a problémy se déle hojí. Navíc hrozí, že si původní infekci roznesete i do okolních míst a problém ještě zvětšíte. Navíc na rukou a za nehty máte často nejrůznější bakterie, které si do rány můžete zanést a vytvořit nový zánět. 

Psychická pohoda je důležitá 

Naše mysl a tělo jsou propojené. Vše, co prožíváme uvnitř – všechny emoce, stres a psychická nepohoda – se projeví i na naší pleti. Je úplně pochopitelné, že vás pupínky trápí, snažte se to ale brát tak, že je akné naprosto normální věc, kterou v určité fázi života zažije snad každý. S trochou úsilí půjde o přechodnou záležitost. 

Přejít na e-shop

Mohlo by vás zajímat

 1000x628_ 1000x628_akne

Zpět do obchodu