Jak vzniká akné a čím podpořit jeho léčbu?

blog_bezCTA_akne

Akné je jedno z nejběžnějších chronických onemocnění kůže, se kterým se během života setká kolem 90 % populace. Často se projevuje v pubertě, kdy ho vyvolávají hormonální změny, u žen ale může přetrvávat až do dospělosti a jeho léčba je často zdlouhavá a vyžaduje notnou dávku trpělivosti. V následujícím článku se blíže podíváme na to, jak akné vzniká, čím ho léčit a jak pomocí správné skincare rutiny zmírnit jeho viditelné projevy. 

Akné vzniká hned z několika příčin 

Ke vzniku a rozvoji akné dochází vlivem nadprodukce kožního mazu. Ten produkují mazové žlázy, odkud se postupně dostává do vlasového folikulu a dále na povrch pokožky. Problém nastává ve chvílí, kdy kvůli nadprodukci nestíhá maz odcházet a začne ucpávat póry. 

Na ucpávání pórů se podílí i tzv. hyperkeratinizace, kdy se odumřelé kožní buňky nepravidelně odlupují a společně s nadměrným mazem vytvoří měkkou zátku. Z té vznikne uzavřený komedon (bílý pupínek) nebo otevřený komedon (černý pupínek). V ucpaných pórech může dojít i k přemnožení bakterií, které dál způsobují typy akné jako papuly, pustuly, noduly nebo cysty. 

Jaké další faktory ho zhoršují? 

  • Komedogenní (=ucpávající póry) make-up 
  • Produkty, které pleť dráždí a vysušují 
  • Nadměrné nebo nedostatečné čištění pleti 
  • Podráždění pokožky (například nadměrnou exfoliací) 
  • Kouření cigaret 
  • Nadměrná konzumace alkoholu 
  • Stres 
  • Nevhodná strava  
  • Některé léky 

Se zmírněním projevů pomůže správná skincare rutina 

Protože je akné forma zánětlivého onemocnění kůže, je nutné ho po poradě s dermatologem vhodně léčit. Léčbu ale můžete podpořit i správnou skincare rutinou, která může pomoci mírnit viditelné projevy akné a udržovat tvorbu kožního mazu v normě. Jak taková proti-akné skincare rutina vypadá? 

    • Ráno pleť umývejte šetrnou mycí pěnou, díky které odstraníte maz společně s dalšími nečistotami, které se přes noc mohly na pleti nahromadit. Volte takový produkt, který obsahuje antimikrobiální přísadu, jako je třeba tea tree olej. 
    • Večer je nutné čistit pleť vždy dvoufázově – v prvním kroku odličte make-up, SPF ochranu a nečistoty pomocí odličovacího mléka nebo oleje a v druhém kroku ji důkladně dočistěte pomocí Mycí pěny na akné. 
    • Po každém čištění pleť hydratujte, a to i v případě, že máte mastný typ pokožky. Nedostatečná hydratace vede k vyšší nadprodukci mazu, která akné způsobuje. Sáhněte proto každé ráno i večer po krému, který pleť nezatíží, ale svým složením podpoří normální tvorbu kožního mazu. 
    • Každé ráno používejte SPF ochranu – celoročně a i v dny, kdy je zataženo. Sluneční záření pleť nejenom nadměrně vysušuje, ale zároveň má vliv na vznik pozánětlivé hyperpigmentace. 

Mycí pěna na akné 150 ml (480 Kč)

Přizvěte v boji na pomoct AHA kyseliny a séra na akné 

Ničemu neuškodí, když do své skincare rutiny zařadíte pravidelnou exfoliaci AHA kyselinami. Alespoň jednou týdně si dopřejte šetrný AHA Peeling, který čistí póry a černé tečky, vyrovnává nesrovnalosti na pleti, bojuje proti hyperpigmentacím a zlepšuje vzhled jizviček po akné. Používat ho můžete až 3x týdně, dbejte jen na to, aby byl mezi jednotlivými aplikacemi alespoň dvoudenní odstup. 

Extra péči můžete pleti dopřát i pomocí sér. Vyzkoušejte třeba LOBEY Sérum proti akné, které snižuje viditelné projevy akné a s ním spojené začervenání a svým složením pokožku nevysušuje, ale naopak napomáhá udržení hydratace v pleti. 

Na konkrétní pupínky můžete použít Lokální sérum na akné s okamžitým účinkem, které přináší okamžité zklidnění. Díky lehké struktuře se sérum snadno roztírá, rychle vstřebává a je vhodné i pod make-up. 

Lokální sérum na akné s okamžitým účinkem 15 ml (580 Kč)

Poslechněte si podcast, ve kterém jsme se o akné bavili s dermatologem: 

 

Co pomáhá v boji proti akné vám? Dejte nám vědět do komentářů na našem Facebooku. 

 

Koupit produkty na akné

Mohlo by vás zajímat

Aknevlete-blog-mobile  1000x628_mobil_starnuti-pleti copy 3 (1)

 

Zpět do obchodu