Letní vlna slev končí už v pondělí! Zadejte v košíku kód LETO12 a udělejte si radost díky 12% slevě na celý nákup.

Péče o akné v létě: nechte svou pleť odpočinout

Lidé, které trápí akné, se v létě dělí na dva tábory – jedněm slunce a teplo od akné uleví, druhým horko a pocení stav pleti pořádně rozhází. Ať už je vaše akné v létě jakékoliv, v tomto článku vám představíme několik zásad, jak o pokožku s akné v létě pečovat a na co si dát pozor.

Kvalitní SPF ochrana je základ

Sice můžete mít pocit, že pobyt na přímém sluníčku proti pupínkům pomáhá, ale i zde známé klišé platí – všeho moc škodí. Sluníčko sice skutečně vysušuje nadměrné sébum (neboli kožní maz), v důsledku dehydratace ale může poté dojít k narušení kožní bariéry. Zvlášť na místech, kde byly pupínky, se pak nešetrným působením slunečního záření mohou vytvořit pigmentové skvrny.

Právě proto je zejména v létě zásadní pokožku chránit krémy s SPF faktorem. Na pleť vždy použijtevýhradně produkty určené na obličej – a ideálně přizpůsobené pro mastnou pleť se sklonem k akné, které budou mít lehčí strukturu a pleť nezatíží. Pokud se koupete, nezapomeňte opalovací krém v pravidelných rozestupech znovu aplikovat. Vyhýbejte se také přímému slunečnímu záření mezi 11. a 15. hodinou.

Pokud už se pigmentové skvrny objevily, přečtěte si článek, jak s nimi spolehlivě zatočit. Pomocníkem vám bude LOBEY AHA Peeling a Lokální sérum na pigmentové skvrny.

Pot jako hlavní nepřítel

Protože jednou z hlavních příčin vzniku akné je nadprodukce kožního mazu, pocení v létě stav prokazatelně zhoršuje. Potem se tělo přirozeně ochlazuje a úplně mu zabránit ani není žádoucí, rozhodně ale nadbytečnému pocení nechoďte naproti. 

Sportovat se vydejte brzy ráno nebo až později večer, kdy teploty nejsou tak vysoké, jako během dne. Vždy se držte ve stínu a místo upnutého sportovního oblečení ze syntetických materiálů volte volné lehké oděvy z přírodních materiálů, které pokožce dovolí dýchat – předejdete tak vzniku akné na zádech a jinde na těle.

 

Výhodný balíček - Akné na těle (1 245 Kč)

  

Poctivé čištění je prevence i řešení

V létě, kdy je pleť o to víc vystavená potu, opakovanému vrstvení SPF krému a make-upu, ale i nečistotám, je dvoufázové odličování a čištění pleti důležitější než jindy. I na dovolenou si s sebou přibalte odličovací mléko a obličejovou mycí pěnu na akné a dodržujte kosmetické rutiny. (I když se vám nechce!) Pupínky nikdy nemačkejte, abyste do nich nezanesli nečistoty a hojení tak jen neprodloužili – použijte raději Lokální sérum na akné.

Na letní cestování jsme pro vás péči o pleť s akné sbalili do cestovní verze: 

 

Akční balíček - Akné sada - cestovní verze (765 Kč)

 

Mallorca akné – buďte na něj připravení

Méně známým letním kožním problémem je akné připomínající vyrážka, které se říká mallorca akné nebo letní akné. Vzniká působením intenzivního slunečního záření v kombinaci s mastnými opalovacími krémy nebo jinou kosmetikou. Objevuje se nejčastěji na krku, v dekoltu, ale i na rukách a nohách a právě u lidí s přirozeně mastnou pokožkou se sklonem k akné.

Mallorca akné vzniká, když UV-A záření reaguje s některými chemickými složkami v opalovacích a kosmetických prostředcích. Spustí zánětlivou reakci na pokožce, ucpání a zanícení mazových žláz a folikulů ochlupení, kde se vytvoří vyrážka a pupínky.

Abyste slunečnímu akné zabránili, používejte přípravky na ochranu před sluncem s nízkým obsahem tuků, emulgátorů a vonných látek, barviv nebo konzervačních látek. Volte také produkty, které mají UV-B i UV-A ochranu. Sluníčku se vystavujte postupně, aby si na něj všechny části pokožky zvykly a vždy se vyhýbejte polednímu slunci.

Pokud už se sluneční vyrážka objeví, přímému slunci se vyhněte úplně. Ke zmírnění většinou dojde, až když si kůže od slunce odpočine. Dopřejte jí proto klid.

I pleť si zaslouží dovolenou

Abyste vzniku akné v létě předcházeli, zbytečně pleť nezatěžujte. Volte lehčí séra a vynechte ta olejová, nepřehánějte to ani s hutnými krémy. Ideálně během léta nepoužívejte make-up vůbec a nechte pleť dýchat. Make-up v kombinaci s potem a SPF krémy ucpává póry, slunce a slaná nebo chlorovaná voda ji zase vysušují. Čím méně produktů tedy na pleť navrstvíte, tím efektivněji bude sama schopna přirozeně odvádět nečistoty i maz.

 

Trápí akné přes léto i vás? Podělte se s námi o své zkušenosti na našem Facebook profilu.

 

Koupit přípravky
na akné

Mohlo by vás zajímat

Jak se zbavit akné Druhy akné

 

Zpět do obchodu