Pigmentové skvrny – proč vznikají a jak je odstranit?

Pigmentové skvrny-CTA-blog

Objevily se vám na obličeji nebo jinde na pokožce malé skvrny, které jsou tmavší než zbytek pleti? S velkou pravděpodobností se jedná o tzv. hyperpigmentaci, které se jinak říká pigmentové skvrny. Jde o relativně častý jev, který většinou neprovází žádná zdravotní rizika a většina lidí je řeší spíše z estetického důvodu – i tak je ale dobré se jejich vzniku vyvarovat. Víte, proč vznikají, jak na jejich prevenci a kterými produkty je můžete eliminovat? Vše vám prozradíme na následujících řádcích.

Hyperpigmentace má hned několik viníků

Může za ni především zvýšená hladina melaninu – přírodního pigmentu, díky kterému mají naše pokožka, vlasy i oči svou barvu. Pokud dojde k jeho nadbytku, objeví se nestejnoměrné tmavé zbarvení kůže.

Za zvýšenou hladinou melaninu může být mnoho faktorů, mezi nejčastější ale patří nadměrné vystavení slunečnímu záření (obzvlášť bez ochrany SPF), hormonální změny, věk, některé léky, poranění kůže nebo zánětlivá onemocnění kůže jako akné, ekzém nebo lupénka.

Skvrny rozdělujeme na několik základních typů

Pigmentové skvrny mohou mít podobu od drobných flíčků připomínajících pihy až po rozsáhlé tmavě zbarvené plochy. Nebývají plastické a na pokožce nevystupují, mají obvykle hnědé odstíny různé intenzity a kontrastují tak se zbytkem pleti. Dělíme je do tří skupin:

  • Melasma

Tento typ je častý především u žen. Přezdívá se mu i těhotenská maska, protože se často objevuje u žen právě v období těhotenství. Na vině jsou hormony a výkyvy jejich hladiny, které ovlivňují množství melaninu. Tento typ hyperpigmentace se objevuje především na nose, tvářích a nad horním rtem. Skvrnám v období těhotenství jsme věnovali celý článek.

  • Stařecké a sluneční skvrny

Jinak také označované jako lentigo. Příčinou těchto skvrn je, jak už sám název napovídá, věk a sluneční záření. Nejčastěji se objevují na obličeji, krku, dekoltu, ramenou nebo na rukou a nejrozšířenější jsou u věkové skupiny 50+.

  • Pozánětlivé pigmentové skvrny

Tento typ hyperpigmentace se vyskytuje u žen i u mužů. Její příčinou je poškození kůže v místě výskytu zánětu, jizev, popálení nebo estetického zákroku. Nejčastějším viníkem tohoto typu skvrn je akné.

 

Nejlepší obranou je prevence

Hyperpigmentaci nejde vždy úplně zabránit, ale jako u všeho platí, že prevence je jednoduší, než řešit následky. Potíže s pigmentovými skvrnami prokazatelně zhoršují sluneční paprsky, proto je důležité dodržovat následující zásady:

  • používejte denně SPF ochranu s faktorem nejméně 30,
  • opalovací krém reaplikujte každé 2–3 hodiny,
  • pokuste se především v létě omezit pohyb na slunci v době, kdy je sluneční záření nejsilnější (11:00–15:00),
  • noste klobouky nebo kšiltovky stínící tvář.

Jak s pigmentovými skvrnami zatočit, pokud se přece jen objevily?

Pokud už skvrny vzniknout a chcete se jich zbavit, máte několik možností. U dermatologa můžete podstoupit laserové odstranění pigmentových skvrn. Většina kosmetiček také nabízí ošetření pomocí chemických peelingů. 

V rámci své pleťové rutiny si můžete vzít na pomoc chemické peelingy s obsahem AHA nebo BHA kyselin. Ty pronikají víc do hloubky, odstraňují odumřelé buňky z pleti a nastartují jejich obnovu. Dochází i k odstranění výše uložených melanocytů, tedy buněk produkujících melanin. Navíc mají AHA peelingy pro pleť hned několik dalších benefitů, mezi které patří třeba i vyhlazení vrásek a jizviček po akné nebo uvolnění ucpaných pórů.

K odstranění pigmentových skvrn můžete použít i pleťová séra zaměřená na sjednocení pleti. Vyzkoušejte třeba naše Lokální sérum na pigmentové skvrny, které viditelně zmírňuje tmavé skvrny a zabraňuje vzniku nových.

Lokální sérum na pigmentové skvrny 15 ml (700 Kč)

 

Do své pravidelné péče o pleť můžete zařadit i séra s vitamínem C, který pomáhá proti abnormální tvorbě pigmentu. Zároveň pleť rozjasňuje, sjednocuje její tón a zesvětluje už existující tmavé skvrny.

Rozjasňující sérum s vitamínem C 30 ml (1300 Kč)

Pomocníkem v eliminaci pigmentových skvrn jsou i séra s retinoidy (retinol, retinal, kys. retinová). Jedná se o skupinu látek odvozených od vitamínu A, které napomáhají urychlení obnovy kůže a tedy odstranění i odlučování buněk s nahromaděným nežádoucím pigmentem.

Kombinace AHA peelingů a „Céčka má svá pravidla

Pokud se rozhodnete pro všechny produkty, které doporučujeme, nastudujte si, jak je správně používat a kombinovat, ať nedojde k podráždění pleti. Třeba po aplikaci AHA peelingu je druhý den nutné vynechat přípravky s retinoidy a séra s vitaminem C. Naopak rozhodně nezapomeňte použít SPF ochranu, protože AHA kyseliny zvyšují citlivost na slunce. Při vynechání SPF se můžou hyperpigmentace ještě zhoršit.

 

Podívejte se na video, kde vám vše o pigmentových skvrnách srozumitelně vysvětlíme: 

 

Trápí vás hyperpigmentace? Co vám pomohlo se tmavých skvrn zbavit? Napište nám na našem Facebook profilu!

 

 

Přejít na e-shop

Mohlo by vás zajímat

Co dělat a nedělat v boji proti rozšířeným pórům a černým tečkám atopický ekzém

Zpět do obchodu