Retinoidy: poradí si s vráskami, hyperpigmentací i akné

blog_CTA_desktop_retinoidy copy

 

Retinoidy, jak jinak nazýváme deriváty vitamínu A, jsou považovány za všestranné pomocníky pro naši pleť a poradí si hned s několika kožními problémy. Co ale přesně jsou, čím se od sebe jejich jednotlivé varianty liší a jak je správně používat? Vše se dozvíte v novém článku. 

Pro každou pleť a v každém věku 

Díky své všestrannosti sednou všem typům pleti – mastné, suché, normální i problematické. Můžete je zařadit do rutiny i pokud máte citlivou pleť, je ale nutné zvolit produkty s nižší koncentrací. Pozitivní vliv mají i na pleť s rosaceou neboli růžovkou. Nicméně se jim vyhněte, pokud jste těhotná nebo kojíte. 

Retinoidy patří už na mladou pleť. Dokáží totiž omezit nadbytečnou produkci mazu, hloubkově čistí póry a odstraňují odumřelé kožní buňky. Díky tomu pomáhají snižovat viditelné projevy akné i vzniklých jizev. Zralá pleť je ocení díky stimulaci produkce kolagenu a elastinu v pokožce. Přirozeně vyhlazují jemné linky a vrásky, zpevňují pleť a pomáhají udržovat její mladistvý vzhled. Při dlouhodobém a pravidelném používání přispívají i k mizení pigmentových skvrn na obličeji, snížení viditelnosti jizev a sjednocení tónu pleti. 

4 různé typy podle intenzity účinku 

  • Kyselina retinová se přirozeně vyskytuje i v naší pleti a je z nich nejsilnější. Jedná se o čistou aktivní látku, která vyžaduje další přeměnu v buňkách. Z důvodu nejvyššího rizika podráždění pleti je k dostání pouze na lékařský předpis.  
  • Retinal je nejsilnější formou, kterou si můžete pořídit bez předpisu lékaře. Díky tomu, že ho od přeměny v kyselinu retinovou dělí pouze jeden stupeň, je jeho účinek až 11x rychlejší než u klasického retinolu. 
  • Retinol se v naší pokožce musí přeměnit na retinal a až poté na kyselinu retinovou. Díky postupným přeměnám je u něj menší riziko podráždění pleti, účinky jsou ale pomalejší. 
  • Estery retinolu (jeho chemické sloučeniny) jsou nejslabší formou. Jejich přeměna na aktivní formu trvá nejdéle a nástup jejich účinku je proto nejpomalejší. Hrozí zde ale nejmenší riziko podráždění pleti. 

Jejich používání má svá pravidla 

I když se může zdát, že retinoidy samy o sobě vyřeší všechny vaše trable s pletí, bez správně sestavené skincare rutiny a poctivého dvoufázového odličování to zkrátka nepůjde. 

Zařaďte je pouze do večerní rutiny. Retinoidy totiž zvyšují citlivost pokožky na sluneční záření a jejich použití během dne může vést k podráždění pleti. Kvůli zvýšené citlivosti je nezbytné zařadit do ranní rutiny SPF ochranu – tu ostatně doporučujeme používat každodenně bez ohledu na roční období. 

Začínejte se sérem v nižší koncentraci s použitím jednou týdně, poté každý druhý večer a po měsíci přejděte ke každodennímu použití. Pleť bude mít čas si na působení zvyknout a vy se vyhnete nepříjemným projevům podráždění kůže. 

Vyzkoušejte séra Retinal 6 a Retinal 12 Intense 

Naše séra s retinalem jsou účinná a výrazně redukují známky stárnutí pleti, zpevňují ji, vyhlazují a sjednocují její tón. Pokud s retinoidy teprve začínáte, bude pro vás ideální volbou Retinal sérum 6 v koncentraci 0,06 % retinalu. Pokud jste už retinoidy používali, zvolte Retinal sérum 12 - Intense v koncentraci 0,12 % retinalu. 

Retinal sérum 6, 30 ml (1700 Kč)

 

Retinal sérum 12 - Intense 30 ml (2300 Kč)

 

Nezapomeňte, že vaší pleti může trvat až několik týdnů, než si na používání retinalu zvykne. Během této doby je nízká míra podráždění pleti normální. Drobné zčervenání a olupování pleti je v pořádku.  

Máte zkušenosti s používáním retinoidů? Podělte se s námi v komentářích na našem Facebooku, jak vám pomohly. 

 

Přejít na e-shop

Mohlo by vás zajímat

 Jak na ranní a večení skincare rutinu Kolagen a krémy proti vráskám

 

Zpět do obchodu