Pigmentové skvrny v těhotenství

Během těhotenství prochází ženské tělo neuvěřitelnou proměnou. S hormonálními změnami, které v těhotenství probíhají, se ovšem pojí i vznik pigmentových skvrn – říká se jim melasma nebo také těhotenská maska. Jak k jejich vzniku dochází a jestli lze tyto pigmentové skvrny odstranit vám řekneme v tomto článku.  

Jak pigmentové skvrny v těhotenství vznikají a jak vypadají?

Pigmentové skvrny v těhotenství jsou způsobené především hormonálními změnami. Způsobují totiž vyšší produkci melaninu – přírodního pigmentu, díky kterému má naše pokožka, vlasy i oči svou barvu. Pokud však dojde v pokožce k jeho nadbytku, objeví se nestejnoměrné tmavé zbarvení. Hyperpigmentace způsobená výkyvy hormonů, se kterou se většina žen v těhotenství setkává, se označuje jako melasma nebo také jakotěhotenská maska a je běžným jevem, který není nijak škodlivý. Většina žen hyperpigmentaci řeší spíše z estetických důvodů.

Pigmentové skvrny na obličeji mohou mít podobu od drobných flíčků připomínajících pihy až po rozsáhle tmavě zbarvené plochy. Tento typ hyperpigmentace se objevuje především na nosu, tvářích a nad horním rtem. Těhotenská maska se objevuje obvykle kolem čtvrtého měsíce těhotenství.

Během těhotenství se mohou měnit i znaménka. Vhodné je proto nejen během těhotenství preventivně navštěvovat kožního lékaře, který vám znaménka zkontroluje.

Pigmentové skvrny se mohou objevit i na těle. Hyperpigmentace se v těhotenství nejčastěji projevuje ztmavnutím prsních dvorců a bradavek, vznikají pigmentové skvrny směrem od pupíku k podbřišku. Tyto změny v pigmentaci na těle ve většině případů vymizí během šestinedělí.

 

S odstraněním hyperpigmentace počkejte až po porodu

Způsobů odstranění pigmentových skvrn je hned několik. Během těhotenství nebo kojení je ale vhodné každou metodu dobře zvážit a některé podstoupit až po porodu, nebo nejlépe až nebudete ani kojit.

U dermatologa můžete podstoupit laserové odstraní pigmentových skvrn. Většina kosmetiček také nabízí ošetření pomocí chemických peelingů s obsahem AHA nebo BHA kyselin – v obou těchto případech je ale lepší počkat až po porodu/ukončení kojení. 

Pravidelný chemický peeling si můžete dopřávat i sama doma – je vždy nutné vybrat šetrný produkt vhodný pro použití i během těhotenství a kojení. Náš AHA Peeling pro použití v těhotenství spíše nedoporučujeme, protože pleť je v důsledku hormonálních změn citlivější než obvykle a mohlo by dojít k jejímu podráždění. Pokud však peeling používáte dlouhodobě a vaše pleť je na něj zvyklá, můžete v jeho používání pokračovat i v těhotenství. Pozorujte ale, jak pleť na peeling reaguje a v případě silnější reakce jeho aplikování na nějakou dobu přerušte. Vhodnější je také nechat peeling působit jen dvě hodiny večer a k použití přes noc se vrátit až po porodu.

K odstranění pigmentových skvrn můžete použít i pleťová séra. Vyzkoušejte LOBEY Lokální sérum na pigmentové skvrny, které jsme vytvořili pro cílené ošetření hyperpigmentace. Sérum viditelně zmírňuje tmavé skvrny a zabraňuje vzniku nových, rozjasňuje a sjednocuje odstín pleti. Především je ale díky svému šetrnému složení vhodné v těhotenství i během kojení.

Lokální sérum na pigmentové skvrny 15 ml (700 Kč)

 

Lokální sérum na pigmentové skvrny aplikujte pouze večer na vyčištěnou pleť přímo na pigmentovou skvrnu. Vyhněte se oblasti očí. Před použitím dalších produktů nechte vždy důkladně zaschnout. Druhý den pak nezapomínejte na použití SPF ochrany.

Pokud vás zajímá více o pigmentových skvrnách, přečtěte si článek, který jsme o typech hyperpigmentace napsali.

  

Přejít na e-shop

Mohlo by vás zajímat

Intimní hygiena v těhotenství Strie v těhotenství

Zpět do obchodu