Strie: Jak vznikají a lze se jich zbavit?

banner_strie

Společně s celulitidou jsou strie jedny z nejčastějších problémů pokožky, který trápí ženy. Strie ale nejsou jen záležitostí žen. Nevyhýbají se ani mužům, a dokonce se mohou objevit i u dětí a dospívajících. Strie, které se projevují jako drobné jizvy na pokožce, vznikají jako přirozená reakce na náhlou změnu objemu lidského těla. Jak striím předcházet a pokud vzniknou, dá se jich zbavit? Vše se dozvíte v následujících řádcích.

Co jsou strie a jak vznikají?

Strie, které se jinak nazývají také jako pajizévky, vznikají, pokud je naše kůže vystavena v krátké době většímu napětí. Za normálních okolností se elastinová a kolagenová vlákna v kůži napínají a zase smršťují. V období většího napětí se ale může stát, že se vlákna nesmrští tak jako normálně. V takovém případě vznikají drobné prasklinky a tedy strie.

Strie mívají zpočátku červenou až fialovou barvu, postupně ale blednou a berou na sebe odstín o něco světlejší, než je tón pokožky. V místě výskytu strií může být kůže hrbolatá.

Kdy strie nejčastěji vznikají?

Strie LOBEY

Kde se strie nejčastěji vyskytují?

  • na prsou
  • na břiše
  • na zadku
  • na stehnech
  • na zádech
  • na bocích
  • na pažích

Těhotenské strie

Více než 80 % žen se v těhotenství nebo obzvláště po něm se striemi potýká. Pokožka nestíhá reagovat na rychle rostoucí bříško a zvětšující se poprsí. Během těhotenství tělo navíc začne produkovat hormony, které změkčí vazy v pánvi pro usnadnění porodu, současně ale dochází ke změkčení kožních vláken a pokožka je tak náchylnější ke vzniku strií. Objevovat se začínají především v pokročilejším stádiu, ale u každé ženy je to individuální. Pokud se vám strie objeví, zbytečně se nimi nestresujte. Těhotenství je pro tělo náročný úkol a vy byste měla být na něj pyšná, a ne se zbytečně trápit striemi.  

Jak jim předcházet a dá se jich zbavit?

V případě strií je prevence naprosto nezbytná. Neobejdete se bez zdravého životního stylu a dostatečné hydratace.  Zcela zásadní je ale především pravidelné promazávání a masírování problematických partií kvalitním olejíčkem. Špatnou zprávou je, že pokud strie už vzniknou, nelze se jich úplně zbavit. Pokud ale budete dodržovat následující doporučení, můžete jejich vzhled výrazně zlepšit a mít je takřka neviditelné.

Strie - jak jim předcházet - LOBEY

V boji se strie je naprosto nezbytné pravidelné každodenní promazávání problematických partií kvalitním olejíčkem. Zaměřte se především na boky, zadek, břicho a v těhotenství i prsa. Problematické partie je zapotřebí jemně masírovat, abyste podpořili účinnost olejíčku.

Pěstící tělový olej BIO (389 Kč)

Podpořte hydrataci těla zevnitř a dodržujte dostatečný pitný režim, který rozložíte rovnoměrně do celého dne. Pomoci si můžete také pestrou a zdravou stravou bohatou na antioxidanty, vitamínu E, A a omega-3 mastných kyselin, které hrají velkou roli pro udržení pružnosti kůže.

Pokud vám to váš zdravotní stav dovolí, můžete si v těhotenství pomoci i lehkým posilováním a protahováním svalů. Při cvičení odvádíte s pocením toxiny z těla, a navíc podpoříte i zdravý krevní a lymfatický oběh. Díky tomu je kůže pružnější a pravděpodobnost vzniku strií, obzvláště v podobě velkých a výrazných jizviček, je menší.

 

I když nás strie často dokážou hodně potrápit, důležité je si uvědomit, že pokud se vám strie objeví, je to naprosto normální. Nepřidělávejte si striemi zbytečné vrásky. Pořiďte si našeho LOBEY pomocníka na strie Pěstící tělový olej a ten vám zajisté pomůže.

 

Přejít na e-shop

 

Mohlo by vás zajímat

 LOBEY - dehydratovaná pokožka LOBEY - 7 mýtů o celulitidě

Zpět do obchodu