Rozšířené póry a černé tečky: Co dělat a čemu se vyhnout?

blog_CTA_cerne-tecky copy

Máme pro vás bohužel špatnou zprávu – rozšířeným pórům se úplně vyhnout nejde. Jsou totiž přirozenou a nezbytnou součástí pleti, která skrze ně dýchá a vylučuje kožní maz i škodliviny. Správnou péčí ale můžete docílit toho, že budou póry co možná nejmenší a bez černých teček. Přečtěte si, jak na to.

Rozšíření pórů a vznik černých teček způsobuje maz

Respektive hormony, které regulují mazové žlázy. Ty produkují kožní maz, který za normálních okolností při běžné produkci projde pórem a dostane se skrze něj na povrch pleti. Problém nastává ve chvíli, kdy dochází k nadprodukci mazu nestíhá odcházet pórem a začne se v něm míchat s odumřelými kožními buňkami. Tím dochází k ucpávání póru a jeho rozšíření.

Jak je možné, že po rozšíření póru maz neodchází?

Je totiž v tu chvíli zadržený odumřelými kožními buňkami. A jakmile je svrchní část póru s mazem a odumřelými buňkami vystavena vzduchu, dojde k její oxidaci a zčernání. Vytvoří se černé tečky, kterým jinak říkáme komedony, a které jsou typické především pro oblast nosu nebo brady.

5 tipů, co dělat pro zmenšení rozšířených pórů

Čištění je základ

Naprostou nezbytností je pleť pravidelně čistit. Nezáleží na tom, jestli se líčíte, nebo ne. Na pleti se přes den usazují nejrůznější nečistoty a maz, které je potřeba večer sundat. Něco podobného se děje i v noci, kdy se na ní usazuje prach, nečistoty z polštáře a maz, proto ji čistěte i ráno po probuzení. 

Pouhé oplachování vodou nestačí

Pouze vodou pleť důkladně nevyčistíte. Je potřeba použít čistící pěnu, která veškeré nečistoty důkladně, ale zároveň šetrně odstraní. Dobrým pomocníkem jsou i konjakové houby, které hloubkově čistí póry a zároveň vyživují pokožku. Pokud se líčíte, odličujte vždy dvoufázově a v prvním kroku použijte odličovací mléko nebo olej. 

Mějte zvlášť ručník na obličej

Na pleť mějte mít vyhrazený jeden samostatný ručník, který bude sloužit pouze vám a jen na otření pokožky tváře a krku. Pravidelně ho perte – ideálně 2x do týdne.

Hydratace pleti

Po vyčištění nezapomínejte na použití krému. Dehydratovaná pleťtendenci produkovat větší množství mazu, proto je použití krému ráno a večer naprosto nezbytné.

Jemná exfoliace

Každý den se z pokožky odloučí několik milionů odumřelých buněk. K jejich odstranění si můžete pomoct AHA Peelingem, který šetrně během noci exfoliuje vaši pleť. Odumřelé buňky nebudou zůstávat v pórech, vnitřek póru se vyčistí a zlepší se i jeho tvar, díky čemuž bude maz z póru snadněji odcházet.

Skvělým pomocníkem pro vás bude také naše Sérum na rozšířené póry, které snižuje jejich výskyt, normalizuje tvorbu kožního mazu a pomáhá proti černým tečkám. Aktivní látky v séru se postarají o zmatnění a sjednocení pleti, rozjasní ji a podpoří její přirozenou pružnost. 

Sérum na rozšířené póry 30 ml (790 Kč)

5 chyb, kterých se naopak raději vyvarujte

Pozor na ruce

Nevědomky si často saháme na obličej a zanášíme si na něj nečistoty a bakterie, kterými se naše ruce jen hemží – a to i přesto, že si ruce pravidelně myjeme. Dejte si na tento zlozvyk pozor a snažte se dotyky co nejvíc omezit. 

Vyhněte se častému pobytu na slunci

Častý pohyb na slunci z důvodu UV záření rozšířeným pórům nijak neprospívá. Proto se především v letních měsících snažte vyvarovat pobytu na sluníčku v poledne, kdy je intenzita záření nejvyšší.

Vyhněte se tučné a mastné stravě

Ideální cestou je vyloučit ze svého jídelníčku tučnou a mastnou stravu, která je obvykle připravována s nadměrným množstvím oleje. Ani s cukry to není dobré přehánět. Když budete na svou stravu opravdu dbát, můžete se už za pár dní těšit z prvních pozitivních výsledků. A vděčná vám bude nejenom vaše pleť, ale i celé tělo. 

Pozor na špatnou kosmetiku

Rozšiřování pórů může způsobovat především i nevhodná kosmetika. Buďte opatrní u složení produktů, ať neobsahují póry ucpávající látky. Zkontrolujte především to, jestli neobsahují některé z chemických konzervantů, deriváty ropy nebo jiné dráždivé a vysušující látky.

Nepoužívejte klasické mýdlo na obličej

Běžná mýdla obvykle obsahují vysušující nebo dráždivé látky, které mohou stimulovat mazové žlázy k ještě větší produkci kožního mazu. Tyto látky navíc narušují proces hojení pleti a mohou způsobovat červené skvrny.

 

Pravidelně se o svou pleť starejte, dopřejte jí ty správné produkty a zaměřte se i na svůj životní styl a výsledek se určitě brzy dostaví.

Přejít na e-shop

 

Mohlo by vás zajímat 

blog_CTA_mobil_dvoufazove-odlicovani blog_CTA_mobil_retinoidy

Zpět do obchodu