Jak předejít striím v těhotenství?

banner_jak_predejit_striim_tehotenstvi

 

Víc než 80 % žen se během těhotenství nebo po něm potýká se striemi. Pokožka nestíhá reagovat na rychle rostoucí bříško a zvětšující se poprsí. Proto se začínají objevovat jizvy červené až fialové barvy, které sice postupně blednou, ale nikdy už zcela nezmizí. Jak se jim nejlépe vyhnout? A co s nimi, pokud se už objevily? 

Proč dochází ke vzniku strií? 

Strie neboli pajizévky vznikají jako přirozená reakce na náhlou změnu objemu lidského těla. Během těhotenství navíc tělo produkuje hormony, které změkčí vazy v pánvi pro usnadnění porodu, současně ale změkčí i kožní vlákna. Za normálních okolností by se elastinová a kolagenová vlákna v kůži napjala a zase smrštila, v období většího napětí se ale často nesmrští jako obvykle a vzniknou drobné prasklinky. Pokud jednou strie vzniknou, už se jich úplně nezbavíte, proto je nejdůležitější prevence. 

Problémové partie pravidelně promazávejte 

Zaměřte se především na poprsí a spodní část břicha a mažte tyto partie klidně i několikrát denně, nebo alespoň ráno a večer. S pravidelným mazáním začnete hned už v prvním semestru, kdy můžou vznikat nepatrné strie, které nemusí být hned vidět. Viditelně se projeví až časem s narůstajícím objemem bříška nebo poprsí. Zpočátku se obvykle projeví svěděním, které postupně ustane. 

S promazáváním nepřestávejte ani po porodu. Obzvláště v době, kdy žena kojí, jsou její prsa větší a kůže na nich je velmi namáhaná. Zvolte i vhodnou podprsenku, která bude pro vaše poprsí vhodnou oporou a sníží namáhání kůže. 

Svou pokožku dostatečně hydratujte 

K hydrataci pokožky si vyberte kvalitní přípravky obsahující aktivní látky, které pokožku zvláční, hydratují a vyživí. Zaměřte se na obsah kvalitních olejů  například moringového, mandlového nebo makadamiového. 

Pěstící tělový olej BIO (389 Kč)

Protahování a cvičení se nemusíte vyhýbat ani v těhotenství 

I v těhotenství se můžete věnovat protahování a cvičení. Obě aktivity napomáhají zdravému krevnímu oběhu a správnému proudění živin v kůži. Své rozhodnutí ale vždy konzultujte se svým lékařem, ať neohrozíte své zdraví a nenarozené miminko. 

Dbejte na zdravou stravu a snažte se přibírat postupně 

Dejte si pozor na známé pořekadlo, že žena v těhotenství musí jíst za dva. Rychlá změna váhy přispívá k vzniku strií. Dbejte na zdravý a vyvážený jídelníček a snažte se vyvarovat přejídání nebo častému mlsání. Ideální přírůstek váhy je mezi 0,5 až 2,5 kg během 1. trimestru a 0,5 až 1 kg týdně během 2. a 3. trimestru. 

 

DSC_0460_upr

Pijte dostatek čisté vody a bylinných čajů 

Pokožku je potřeba důkladně hydratovat nejen zvenčí, ale i zevnitř správným pitným režimem. V průběhu dne pijte dostatek čisté vody, případně ji doplňte o bylinkové čaje nebo 100% ovocné nebo zeleninové šťávy. Na dostatek tekutin dbejte o to víc, pokud trpíte během těhotenství na nevolnosti, které tělo dehydratují. 

Pokud se strie objeví, nenechte se jimi zbytečně rozhodit. Těhotenství je náročný úkol a vy můžete být na své tělo právem pyšná. 

Přejít na e-shop

Mohlo by vás zajímat

Intimní hygiena v těhotenství Vrásky

 

Zpět do obchodu