Přírodní vs. konvenční vlasová kosmetika – jak se od sebe liší?

Přirodní-kosmetika-blog-bez-CTA

V současné době se na trhu nachází obrovské množství kosmetických produktů. Přestože se na první pohled mohou zdát podobné, skrývají v sobě zásadní rozdíly, a to nejen co se týče složení, ale i účinků na naši pokožku a vlasy. V následujících řádcích se zaměříme na nejvýraznější rozdíly mezi konvenční a přírodní vlasovou kosmetikou. 

Konvenční kosmetika plní regály v obchodech 

Jak ji poznáte? Je vyráběna s využitím syntetických látek, jako jsou parabeny, silikony, sulfáty a další chemické složky, které zajišťují trvanlivost a konzistenci produktů. Tyto složky sice umožňují rychlou a snadnou výrobu a prodej produktů za nižší cenu, mohou ale dráždit pokožku, vysušovat nebo způsobovat alergickou reakci. 

Oblíbená je nejen pro svou nižší cenu, ale i slibovaný okamžitý účinek. Ten je bohužel klamný – silikony jen obalí poškozený vlas, hebká vrstva na pokožce je glycerinový film. Ve chvíli, kdy přestanete konvenční kosmetiku používat, se skryté problémy znovu objeví. 

Z přírodní vlasové kosmetiky má radost pokožka, vlasy i planeta 

Je vyráběna ze surovin, jako jsou rostlinné oleje a másla, výtažky z bylin a minerální pigmenty. Tyto složky nejsou chemicky upravovány a jsou biologicky rozložitelné, takže jsou šetrnější k našemu tělu i planetě. Je pro naši pokožku přínosná a přitom nemusíme riskovat nežádoucí účinky. Její nevýhodou může být vyšší cena, ta se ale odráží od kvalitních surovin. Jsou certifikované, organicky pěstované a často mnohem dražší než jejich syntetické alternativy. Certifikované přírodní produkty musí navíc splňovat přísné regulace, které následně zvyšují cenu výroby. 

Naše vlasové produkty obsahují i aktivní látky, kterými podporujeme účinek přírodních látek ve složení, a vlastní přírodní vlasový komplex.

Rozdíl poznáte na vlastní vlasy 

Právě na vlasové kosmetice poznáme největší rozdíl. Přírodní šampon na vlasy tolik nepění, konzistence kondicionéru je o dost hutnější a když jste použili obvyklé množství oleje, zmastil vám vlasy. Proč?

Přírodní vlasová kosmetika se díky svému složení chová jinak. Konvenční produkty obsahují chemická pěnidla, která mají za úkol vytvořit bohatou pěnu a dodat pocit lepšího umytí vlasů. Přírodní produkty nahrazují tyto složky rostlinnými extrakty. Vaše vlasy totiž ve skutečnosti k umytí pěnu nepotřebují, ale pokud přece jen potřebujete “rozpěnit” přírodní šampon, jednoduše do vlasů přidejte víc vody. Je také potřeba mýt vlasy správně.

Hutnější konzistenci kondicionérů zapříčiňují například přírodní másla ve složení a olejíčku je jednoduše potřeba menší množství – tím jsou jedna až dvě kapky, které vykonají stejnou službu, a navíc vám produkt daleko déle vydrží. 

Když se pokožka čistí od nanesené chemie 

Spousta lidí používá kosmetiku pár dní a pak se vrátí k té z drogérie. Nedostanou totiž ihned slibovaný účinek a místo toho vidí mírné zhoršení vlasové pokožky, která se mastí víc než předtím. Poznáváte se v tom i vy? V tom případě jen vydržte! Přírodní kosmetika na vlasy, jak jsme si už řekli, funguje jinak, a její účinky nastupují postupně. Obvykle trvá 3 až 4 týdny, než si pokožka na opravdu přírodní péči zvykne, a za trpělivost budete odměněni dlouhodobými výsledky. 

Pokud se rozhodujete mezi konvenční a přírodní kosmetikou, doporučujeme se především zaměřit na složení výrobku a zvážit, jestli obsahuje látky, na které jste citliví. Je důležité zohlednit i své individuální preference – je pro vás stěžejní účinnost, cenová dostupnost nebo přírodní ingredience? 

 

Rozdíl mezi přírodní a konvenční vlasovou kosmetikou vám srozumitelně vysvětlíme i ve videu: 

 

Podělte se s námi o svůj názor na našem Facebooku. 

Přejít na e-shop

Mohlo by vás zajímat

mastné vlasyVypadávání vlasů

Zpět do obchodu