Jak na udržitelnost v kosmetice?

banner_udrzitelnevkosmetice

Udržitelnost v kosmetickém průmyslu je důležitá nejenom v oblasti vývoje a výroby kosmetických produktů, ale i my spotřebitelé můžeme do velké míry ovlivnit to, jaký dopad bude mít na životní prostředí naše každodenní péče o pleť a pokožku. Pojďme se podívat na 6 základních kroků, kterých se může držet každý z nás.

1) Při odličování nenechávejte z kohoutku téct proud vody

Stejně tak jako při čištění zubů, tak i při čištění obličeje nezapomínejte vždy vypínat proud vody. Již během půl minuty proteče kohoutkem zhruba 1,5 l vody, a za rok tak tedy může zbytečně protéct 1095 litrů.

2) Místo vatových tamponků používejte pratelné odličovací tamponky

Při každodenním odličování a čištění pleti se spotřebuje velké množství jednorázových odličovacích tamponků, které denně celosvětově vytváří tuny odpadu. Pokud byste totiž denně použila jen 3 odličovací tamponky, za rok tak spotřebujete 1095 tamponků. Tyto tamponky jsou sice vyrobené z bavlny, tedy přírodní suroviny, ale na získání jednoho kila bavlny se spotřebuje okolo 20 000 litrů vody. Mnohem ekologičtější tedy je, pokud se tato bavlna využije na znovupoužitelné pratelné odličovací tamponky, které můžete používat stále dokola.

V naší nabídce produktů naleznete sadu Eko odličovacích tamponů ze 100% biobavlny. Tato sada obsahuje 10 odličovacích tamponků, které jsou měkoučké a velice příjemné na dotek. Jsou dokonalým pomocníkem pro důkladné odlíčení a čištění pleti. Bavlněné odličovací tampony skvěle fungují v kombinaci s Odličovacím mlékem.

Eko odličovací tampony z biobavlny 10 ks (299 Kč)

Jak se o pratelné odličovací tamponky starat?

Eko tamponky z biobavlny perte společně s běžným prádlem (např. s ručníky) na 40 - 60 °C, ideálně v uzavřené síťce, aby se vám neztratily v pračce. Na praní můžete využít síťku, která je součástí balení. Aby vám tamponky vydržely co nejdéle, nepoužívejte na ně aviváž, nebělte je prostředky na bázi chlóru, nečistěte je chemicky, nežehlete a nesušte v sušičce.

3) Namísto plastových kartáčků a houbiček používejte konjakové houbičky

Na čištění obličeje naleznete nepřeberné množství nejrůznějších plastových kartáčků či houbiček, které slibují důkladné vyčištění pleti. Tyto kosmetické pomůcky jsou nejčastěji vyrobeny převážně z plastu. Na trhu naleznete ale již ekologickou variantu těchto kosmetických produktů, a to konjakové houbičky. Konjakové houbičky na čištění pleti jsou vyrobeny z kořene rostliny Konyak a jsou tak 100% přírodní. Tyto houbičky efektivně a hloubkově čistí póry a jsou vhodné na jemný peeling, který můžete provádět klidně každý den. Jsou velmi šetrné k pokožce i přírodě. Konjaková houbička vám vydrží 2 až 3 měsíce a poté ji můžete zkompostovat.

4) Produkty si doplňujte pomocí náhradních náplní

Obaly od kosmetiky obecně vydrží podstatně delší dobu, než je vypotřebování produktu. Bylo by tedy zbytečné plýtvání obaly od kosmetiky použít jen jednou, a následně je vyhazovat a kupovat pořád dokola nové. Ideální tedy je využívat kosmetiku, kterou si do původních obalů následně doplníte pomocí náhradních náplní, na které se využívá mnohem méně jednorázového odpadu.

Pro nás v LOBEY je udržitelnost a ekologický přístup jednou z hlavních zásad, a proto jsme v roce 2020 jako jedna z prvních českých kosmetických značek zavedli systém náhradních náplní tzv. ReSáčků. Díky ReSáčkům nemusíte vyhazovat obaly a kupovat pořád dokola nové.

5) Namísto peelingových produktů s mikroplasty používejte přírodní AHA peeling

Věděli jste, že kosmetické produkty patří mezi nejčastější zdroje mikroplastů ve vodě? Kosmetické přípravky, které obsahují mikroperličky, jsou třetím největším zdrojem znečištění životního prostředí mikroplasty. Mikroplasty jsou částečky menší jak 5 mm, takže se velmi snadno dostávají do vody a dále do životního prostředí. O problematice mikroplastů se začalo mluvit teprve nedávno a dle vědeckých výzkumů bylo zjištěno, že mikroplasty se vyskytují nejenom v odpadních vodách, oceánech a v půdě, ale dokonce i v pitné vodě, skrze kterou se dostávají i do těla.

Pokud si rádi dopřáváte peeling pleti, ale nechcete využít mechanické peelingy s obsahem mikročástic, můžete využít chemické peelingy. Chemické peelingy jsou nejčastěji tvořeny tzv. AHA kyselinami, kterým se často přezdívá i ovocné kyseliny, jelikož se přirozeně vyskytují především v ovoci, ale i například v mandlích nebo v mléce. A tak ať už vás trápí ucpané póry, černé tečky, hyperpigmentace, jizvičky po akné nebo jen toužíte po celkovém omlazení pleti a odstranění odumřelých buněk, chemický peeling je jasnou volbou.

AHA Peeling s postupným uvolňováním 50 ml (599 Kč)

 

Chemické peelingy jsou velmi účinné, ale při nesprávném používání může dojít k podráždění. Buďte proto obezřetní a vždy si důkladně nastudujte, jak správně produkty s kyselinami používat. Pro více informací o používání AHA peelingů si můžete přečíst i náš článek „AHA peeling: Jaké jsou jeho účinky a na co si dát pozor?

6) Dejte přednost přírodní kosmetice před kosmetickou se syntetickými látkami

Přírodní kosmetikou prospějete nejenom své pokožce, ale zároveň i přírodě. Používáním přírodní kosmetiky totiž nezatěžujeme odpadní vody a následně vodní toky nevhodnými syntetickými chemikáliemi, které by dále působily i na živé tvory. Spousty syntetických látek není biologicky odbouratelných, a tak se hromadí v přírodě, znečišťují naše životní prostředí a ovlivňují kvalitu vody.

 

Přejít na e-shop

Mohlo by vás zajímat

Rozšířené póry a černé tečky Dehydratovaná pokožka - jak se jí vyhnout,

 

Zpět do obchodu