Stárnutí pleti: Jak ho úspěšně zpomalit?

Stárnutí pleti

Říkáte si, že se vás stárnutí pleti ještě netýká? Ale ouvej. Začíná se projevovat už okolo 25. roku. Takže i když to možná zatím na sobě úplně nevidíte, v hlubších vrstvách pomalu ubývá kolagenu a elastinu, přeskupují se tukové buňky,… A s přibývajícím věkem se budou tyto vnitřní procesy víc a víc projevovat viditelně. Dá se s tím bojovat? Stroj času vám neslíbíme, ale pár osvědčených rad, jak stárnutí zpomalit, pro vás máme.

Jak pokožka stárne a co z toho (ne)vidíme 

Svrchní vrstva (pokožka) ztrácí přirozený jas, rohovatí a odumírá. Zhoršují se její klíčové schopnosti – schopnost zadržovat vodu a chránit. Kůže je tak víc náchylná na dehydrataci a citlivá na UV záření. Ztrátu jasu, rohovatění či dehydrataci můžeme na pleti poznat, zvýšená citlivost na UV záření viditelná být nemusí. Můžete se ale setkat třeba s tím, že se vám tvoří pigmentové skvrny.

Ve střední vrstvě (škáře/dermis) se od zhruba 25. roku snižuje obsah kolagenu a elastinu. Dvou klíčových látek, které drží pleť napnutou bez vrásek. Úbytek je obvykle okolo 1 % ročně. Pokud ale pleť nechráníte před znečištěným prostředím nebo o ni špatně pečujete, může být ještě rychlejší. Ztrátu kolagenu a elastinu na první pohled nevidíme, začne se ale postupně projevovat tím, že pleť bude ochabovat a začne se vrásnit (například kolem očí, rtů, na čele).

V nejspodnější vrstvě (tukovém podkoží) se nachází tukové buňky spojené kolagenovými vlákny. Tyto tukové buňky s přibývajícím věkem postupně ubývají nebo se přemisťují. Pleť je kvůli tomu potom propadlá a ztrácí pružnost. Navíc nechrání tak dobře před teplotami a mechanickým poraněním.

Nečekejte na první vrásku 

Z toho, co jsme si řekly výše, je tedy jasné, že vaše pleť začíná stárnout. Tak s tím pojďte něco udělat, dokud je čas.

1. Každý den používejte SPF ochranu

Ochráníte tím svrchní vrstvu, která v pleti zadržuje vodu, zpomalíte ztrátu kolagenu, nebudou se vám tvořit pihy a pigmentové skvrny a nebude vám ubývat kožní tuk. Krém s UV faktorem používejte každé ráno, bez ohledu na to, jestli svítí sluníčko nebo je zataženo (UV záření prochází i mraky).

Šetřete před sluníčkem taky oči a oční okolí. Tuková vrstva je v těchto místech velmi tenká a pleť citlivá. Kromě SPF krému vám s tímto pomůžou sluneční brýle, zvlášť pokud mají větší skla. 

vrasky_predcasne_ok

2. Vyberte si kvalitní krémy

S přibývajícím věkem je hydratace pomocí sér a krému naprosto nezbytná. Kromě kolagenu a elastinu pleť postrádá taky přirozeně se vyskytující kyselinu hyaluronovou. Kožní buňky proto méně účinně vážou vodu a pleť se vysušuje. Při výběru produktů se tedy zaměřte na hydratační účinky a na obsah látek, které podporují syntézu kolagenu.

Vyzkoušejte třeba Noční vyhlazující sérum, které podporuje obnovu buněk a syntézu kolagenu. Obsahuje přírodní antioxidanty s protizánětlivými účinky, vyhlazuje a hydratuje. Po použití je pleť sametově jemná.

3. Důkladně odličujte a čistěte pleť

Aby vaše pleť mohla během noci nerušeně regenerovat a vstřebávat pečující přípravky, je nezbytné ji každý večer důkladně odlíčit. Zvolte nejlépe metodu double-cleansing neboli dvoufázové odlíčení. V prvním kroku pleť odličte pomocí Odličovacího mléka a následně dočistěte Obličejovou mycí pěnou.

4. Pečujte o oční okolí

Kůže očního okolí je jednou z nejtenčích a nejcitlivějších na našem těle.  Navíc ji nemáhá každé mrknutí, zamžourání, pokrčení čela a mimika, proto vyžaduje pravidelnou a důkladnou péči. Pro kůži očního okolí zvolte krémy či séra na tuto oblast určené. Séra oproti krémům obsahují mnohem vyšší koncentraci aktivních látek, proto je i účinek mnohem lepší. 

Vyzkoušejte třeba LOBEY Sérum na oční okolí. Pomáhá v boji s 3 nejčastějšími problémy v očním okolí – vypíná a vyhlazuje vrásky, brání barevným změnám a zmírňuje napuchlost.

.
.
.

5. Žijte zdravě

I životní styl má na stárnutí pleti velký vliv. Dlouhodobý stres a únava brání pleti přirozeně regenerovat, častý pobyt na sluníčku, kouření a jezení sladkých jídel patří mezi hlavní faktory, které zrychlují ztrátu kolagenu nad 1 % ročně a tím urychlují vznik vrásek. Pozor si dejte také na dehydrataci a myslete na to, že denní doporučené množství tekutin je zhruba 30 ml na kilogram hmotnosti.

Zpět do obchodu