Zima vs. vlasy – jak pečovat o svou korunu krásy?

zima-vs-vlasy-CTA-desktop

Vítr, mrazy, zvýšená vlhkost vzduchu, suchý vzduch v místnostech a nošení čepic si na vlasech vybírají svou daň. Jsou suché, poškozené a bez lesku, pokožka hlavy pod čepicemi se více potí a je náchylnější k tvorbě lupů. V novém článku vám prozradíme, jak svým vlasům dodáte v zimních měsících potřebnou péči. 

Šampon pro mastné vlasy raději nechte v regálu 

S nižší teplotou klesá schopnost vlasové pokožky se přirozeně promazávat a když ručička teploměru klesne pod 8 stupňů, zastavuje se tvorba mazu úplně. Když ale nosíte každý den čepici, zpocená pokožka má tendenci se více mastit. Jak z tohohle kola ven? Sáhněte po šamponech pro suché vlasy, které udrží tyto dva protipóly v rovnováze. Šampony pro mastné vlasy totiž fungují na principu částečného vysušování, které je v zimních měsících nevhodné a pokožce škodí. 

Šampon na lupy a suché vlasy 200 ml (380 Kč)

Hledáte šetrný šampon na zimu? Zapátrejte v dětském oddělení. Tyto produkty mají nižší obsah syntetických látek, vyšší podíl přírodních složek a jsou bez silikonů a parabenů. 

Omezte také frekvenci, s jakou vlasy umýváte. Ideální je mytí maximálně 2x až 3x týdně. Řešením můžou být i suché šampony, u nich si ale pohlídejte složení. Většina těch ve spreji totiž obsahuje alkoholy, které zbytečně vysušují. Majitele citlivé pokožky z nich může trápit svědění a zvýšený výskyt lupů. 

Kondicionér budou vaše vlasy milovat 

Šampon otevírá vlasové kutikuly, ze kterých se následně vyplavují nečistoty. Pokud je ale znovu neuzavřete, budou vlasy náchylnější k vysoušení a poškození během fénování a kulmování. Kondicionér funguje jako uzavírač” kutikul a navíc zajistí jejich dostatečnou ochranu i snadnější rozčesávání. Pokud kondicionér běžně nepoužíváte, je nejvyšší čas s tím začít.  

Kondicionér 200 ml (290 Kč)

Hydratujte, hydratujte, hydratujte 

Dopřejte svým vlasům pořádnou dávku hydratace v podobě vyživujících masek a regeneračních zábalů. Zařaďte je do své mycí rutiny alespoň jednou týdně a pro vyšší účinek do nich přidejte pár kapek arganového, avokádového, mandlového nebo rozmarýnového oleje. Vlasy budou uhlazenější a méně elektrizovat. Po umytí je sušte teplým, ale ne horkým vzduchem, a před samotným fénováním, žehlením nebo kulmováním použijte tepelnou ochranu v podobě spreje nebo krému. 

Co jíme se promítá i do stavu našich vlasů

Vlas se skládá z velké části z bílkoviny keratinu. Ten se vytváří ve speciálních buňkách uvnitř vlasového váčku, které jsou citlivé na nedostatek vitamínů a minerálů. V takovém případě se vlasy lámou, třepí a vypadávají. Tvorbu keratinu ve vlasech můžete podpořit dostatkem zeleniny, ovoce, citrusů, ořechů a semínek, sáhnout ale můžete i po speciálních doplňcích stravy. 

Jak o své vlasy pečujete v zimě vy? Dejte nám vědět do komentářů na našem Facebooku. 

Přejít na e-shop

Mohlo by vás zajímat

mastné vlasy správné mytí vlasů 

Zpět do obchodu