Mastné vlasy: Co je způsobuje a jak o ně pečovat?

blog_CTA_mastne-vlasy copy

Vlasy jsou odjakživa považovány za korunu krásy, přibližně až 25 % žen ale trápí mastné vlasy. Ty ubírají na sebevědomí, způsobují nepříjemné svědění a mohou vyústit až v problémy s lupy. Zjistěte v našem článku, jak se o mastné vlasy správně starat a jaké zásady dodržovat, pokud chcete jejich maštění zmírnit.  

Na vině je nadprodukce kožního mazu 

Kořínky vlasů mají mazové žlázy, které vylučují kožní maz. Jedná se o přirozený jev, který mají všechny typy vlasů společný. Naše vlasy se bez kožního mazu neobejdou, zajišťuje totiž hydrataci pokožky, chrání ji před vnějšími vlivy, udržuje vlasy zdravé a zabraňuje jejich nadměrnému vysoušení a lámání. 

Problém nastává ve chvíli, kdy začnou mazové žlázy pracovat příliš intenzivně. Dochází k nadprodukci mazu a vlasy jsou následkem toho mastné. 

Jaké jsou příčiny mastných vlasů?

Pokud chcete vrátit produkci kožního mazu do normy, je nutné zjistit příčinu toho, proč se tak děje. 

  • Jednou z nich může být genetická predispozice. V takovém případě je velmi časté, že se potýkáte nejenom s mastnými vlasy, ale i s mastným typem pleti. Je to váš případ? Nezoufejte – tuto příčinu sice neovlivníte, i tak ale můžete její následek zmírnit. 
  • Podobně je to i v případě, kdy se vlasy více mastí z důvodu změny hladiny hormonů, ke kterým dochází v období těhotenství, po porodu nebo po vysazení hormonální antikoncepce. I v tomto případě je potřeba sáhnout po vhodných přípravcích a správně o vlasy pečovat. 
  • Jednou z možná nejčastějších příčin je špatná péče. Na vině jsou velmi často nejenom přípravky, které používáte, ale i způsob, jakým vlasy myjete a dál o ně pečujete. 
  • V neposlední řadě může být viníkem nezdravý životní styl. Hodně stresu, nedostatek spánku, kouření, špatné stravování nebo nedostatečný pitný režim – to vše může mít za výsledek mastící se vlasy. 

Sáhněte po produktech přímo pro mastné vlasy 

Pokud se vám vlasy více mastí, zaměřte se nejprve na výběr produktů, kterými je myjete. Volte takové, které vlasy dokonale vyčistí a vyživí a současně zklidní pokožku hlavy. Z našich šamponů vám doporučujeme Šampon na mastné vlasy. Obsahuje látky, které odstraňují přebytečný kožní maz z vlasové pokožky a díky pravidelnému používání napomáhá i regulovat jeho tvorbu. Oproti jiným šamponům nadměrně vlasy nevysušuje, ale naopak hydratuje a vyživuje. 

Šampon na mastné vlasy 200 ml (350 Kč)

Dbejte na správnou vlasovou mycí rutinu 

Jednou z hlavních zásad, kterou je zároveň nejtěžší dodržet, je nemýt si vlasy příliš často. Chápeme, že vás to ke každodennímu mytí svádí, příliš častým mytím ale dochází k nadměrnému vysušování pokožky, na které mazové žlázy reagují větší produkcí mazu a ocitáte se v začarovaném kruhu. 

Ze začátku si zkuste mýt vlasy alespoň ob den a následně interval prodlužujte. Nepříjemného pocitu mastných vlasů se v tyto dny můžete zbavit pomocí suchého šamponu, buďte ale opatrní při výběru, některé suché šampony totiž sice dokáží vlasy odmastit, jejich složení je ale extrémně nevhodné a pokožku tak akorát vysuší, což znovu povede k větší produkci mazu. 

Také vás trápí mastné vlasy? Přečtěte si naše další články, ve kterých se dozvíte spoustu užitečných informací i to, jak o vlasy správně pečovat. 

Přejít na e-shop

Mohlo by vás zajímat

blog_CTA_mobil_vypadavani-vlasu  1000x628_mobil_masaz-hlavy

Zpět do obchodu