Jak zvítězit nad seboreou? Nejdůležitější je vytrvat

Seborea-blog-bez-CTA (1)

Mastné nažloutlé lupy ve vlasech, svědění a podráždění. To je jen několik z mnoha příznaků, se kterými se průměrně potýkají tři lidé ze sta. Přečtěte si na následujících řádcích, co vlastně seboreická dermatitida je, čím se projevuje, proč vzniká a jak o pokožku se seboreou pečovat. 

Seborea je nepřenosná, může ale zamávat s psychikou

Seborea je zánětlivé neinfekční onemocnění, které se vyskytuje u dětí i dospělých. Často se objevuje u miminek, postihuje o něco častěji muže než ženy a přijít může i ve vyšším věku. Projevuje se nejběžněji v oblasti vlasové pokožky, ale můžete se s ním setkat i na tvářích, hrudníku, na zádech nebo v podpaží – jednoduše všude tam, kde pokožka produkuje více mazu. 

Jsou pro ni charakteristické mastné šupiny nažloutlé barvy, které se hůře odlupují a zůstávají ve vlasech – na rozdíl od suchých lupů tedy „nesněží“ na ramena nebo třeba na pracovní stůl. Může je někdy doprovázet i zápach.

Její vznik podmiňuje souhra několika faktorů

Protože se jedná o chronické onemocnění s častými recidivami, tak se v průběhu času opakovaně vrací. Přesná příčina vzniku není jasná, základním předpokladem je ale vyšší aktivita a hustota mazových žláz. Na tu má vliv několik faktorů – zejména působení a změny hormonů. Proto se seborea vyskytuje v novorozeneckém období, ale i později v pubertě. 

Dalším důležitým faktorem vzniku je přítomnost kvasinek rodu Malassezia furfur – právě při zvýšené aktivitě mazových žláz se tato kvasinka snáze množí, maz je pro ni totiž zdrojem potravy. 

Při léčbě je stěžejní nedráždivá kosmetika 

Pokud na seboreu trpíte, je důležitá volba správné vlasové kosmetiky především co se týče šamponu. Řada kosmetických produktů totiž mění přirozené pH kůže nebo kvalitu kožního mazu a poskytuje tak ideální prostředí pro množení kvasinek. Volte proto šetrně působící produkty a vyhýbejte se dráždivým látkám a silným parfémům.  

V LOBEY jsme na míru seboreické vlasové pokožce vyvinuli jemný šampon s přírodními složkami, které napomáhají přirozené obnově kůže, uklidňují podráždění a zamezují tvorbě šupinek.  

Šampon na mastné lupy a problematickou pokožku 200 ml (580 Kč)

Pět tipů, jak o pokožku se seboreou správně starat

  1. Nepoužívejte při mytí vlasů horkou vodu. Ta pokožku hlavy zbytečně vysušuje a zbavuje ji přirozeného množství mazu – zvolte raději vlažnou vodu. 
  2. Všechny produkty pečlivě oplachujte a dbejte na správné množství. Třeba zbytky hutného kondicionéru vlasy zbytečně zatěžují a mastí.  
  3. Při aplikaci šamponu jemnými krouživými pohyby masírujte pokožku hlavy. Pomůžete tak jemně odstranit odumřelé kožní buňky. 
  4. Neškrábejte se a nesahejte si zbytečně často do vlasů. Je tomu těžké odolat, ale rukama si na pokožku můžete zanést nečistoty nebo bakterie, které stav jen zhorší. 
  5. Volte oděvy z přírodního vlákna a předcházejte nadbytečnému pocení. V zimě noste lehčí čepice, aby se pokožka hlavy nepotila a po sportu se vždy hned osprchujte. 

Při velkém zhoršení rozhodně neváhejte a konzultujte svou situaci s dermatologem. Poradí vám, jak řešit váš konkrétní případ nebo předepíše potřebné léčivé přípravky.  

V léčbě buďte hlavně trpěliví

Vyměnili jste šampon, staráte se o vlasy a dbáte na pestrou stravu, ale pořád se nic neděje? Nezoufejte, pokud se výsledky neobjeví po pár dnech. Vlasová pokožka se neobnoví přes noc a regulace pH a množství kvasinek také trvá. Zlepšení projevů často přichází až po 6–8 týdnech správné a pečlivé péče, proto je opravdu nejdůležitější vytrvat.

Podělte se s námi o své zkušenosti s dermatitidou na našem Facebooku. 

Přejít na e-shop

Mohlo by vás zajímat

atopická dermatitida - jak poznatNejčastější chyby ve sprchování

Zpět do obchodu