Suché vs. mastné lupy – jak je odlišit a zbavit se jich?

Vlasy-pokozkabezCTA

Lupy jsou vcelku běžný problém, kterého vás zbaví vhodně zvolená vlasová péče‍‍‍. Nejprve ale potřebujete rozlišit, jestli máte suché nebo mastné lupy, a podle toho sáhnout po správném šamponu. S obojím vám pomůže náš nový článek. 

Nejsou lupy jako lupy 

Suché lupy jsou bílé a matné, vypadají jako sníh na pokožce hlavy a mohou způsobovat svědění. Vznikají, když se kůže hlavy příliš vysuší a začne se odlupovat. Často je způsobuje nadměrné mytí vlasů, používání příliš horké vody nebo agresivních šamponů. 

Mastné lupy jsou větší, zůstávají na pokožce hlavy a mají mastný vzhled. Jejich příčinou je nadměrná tvorba mazu, který se spojuje se zbytky odumřelých kožních buněk a vytváří šupiny. Tento stav mohou způsobovat hormonální změny, stres, nezdravá strava nebo nedostatek hygieny. Může je doprovázet svědění a podráždění pokožky hlavy. 

Na každodenní mytí vlasů u suchých lupů zapomeňte 

Základem péče o suché lupy je hydratace vlasů a pokožky hlavy, která zamezí vysušování a odlupování kůže. Používejte šetrné hydratační šampony a kondicionéry přímo určené k péči o suchou pokožku. Vyhýbejte se častému mytí vlasů, to totiž kůži ještě víc vysušuje – ideální interval je jednou za 3 dny. Nadměrnému vysušování přispívá i horká voda, proto volte raději vlažnou. 

U mastných lupů je důležité regulovat tvorbu mazu 

Pokud se chcete zbavit mastných lupů, sáhněte po speciálních vlasové kosmetice určené pro mastné lupy – pomáhá regulovat tvorbu mazu a udržovat pokožku čistou. Důležité je i důkladné a pravidelné mytí vlasů, kterým odstraníte nanesené nečistoty a přebytečný maz, a omezení konzumace mastných potravin. 

Mastné lupy a seborea nejsou totéž 

Seborea se od mastných lupů liší. Jedná se o zánětlivé neinfekční onemocnění, které doprovází další příznaky, jako je zarudnutí pokožky, svědění nebo vypadávání vlasů. Lupy jsou v tomto případě nažloutlé, často zapáchají a většinou nejdou sloupnout. I léčba seboreické dermatitidy je daleko komplexnější. 

 

Vsaďte na přírodní kosmetiku 

Jedno ale mají suché a mastné lupy společné – pomůže vám od nich přírodní kosmetika. Její složení je totiž bez syntetických chemikálií, umělých vůní a konzervačních látek, které mohou pokožku ještě více podráždit a problém s lupy zhoršit. Naopak obsahuje rostlinné extrakty, esenciální oleje a bylinné složky, které mají protizánětlivé, antimikrobiální a regenerační vlastnosti. Tyto přírodní látky mohou pomoci vyrovnat pH pokožky hlavy, zmírnit svědění a podráždění a podpořit růst vlasů.  

V LOBEY jsme vyvinuli šampony s šetrným složením přímo na míru suché i mastné pokožce, které napomáhají přirozené obnově kůže a zklidňují podráždění. 

Šampon na mastné lupy a problematickou pokožku 200 ml (580 Kč)

Šampon na lupy a suché vlasy 200 ml (380 Kč)

 

V případě zhoršení se svěřte do rukou odborníkovi 

Pokud váš problém s lupy přetrvává nebo jste zpozorovali zhoršení, neváhejte a vydejte se k odborníkovi. Může se totiž jednat o závažnější problém, který vyžaduje lékařskou péči. Dermatolog vám poradí, jak léčit váš konkrétní případ a předepíše vhodnou léčbu. 

Přejít na e-shop

Mohlo by vás zajímat

mastné vlasysprávné mytí vlasů

Zpět do obchodu