První pomoc pro pokožku spálenou od sluníčka

banner_prvnipomocpobytnaslunicku

 

Věděli jste, že spálení pokožky od sluníčka je vlastně akutní zánět kůže? A jako každý jiný zánět, i tento není radno brát na lehkou váhu a je třeba naší kůži poskytnout první pomoc. Jak v případě spálení postupovat? Vše se dozvíte v našem článku.

8 kroků, jak pomoci pokožce spálené od sluníčka

Následujících 8 kroků vám pomůže zmírnit následky způsobené spálením pokožky od sluníčka.  

1. Všímejte si varovných signálů

Nepřehlédněte první příznaky spálení. Pokud ucítíte svědění, píchání čí pálení, jedná se o první signály, že k popálení pokožky došlo. Schovejte se proto do stínu a svou pokožku dále sluníčku nevystavujte. Pokud to nejde, alespoň se oblékněte, aby spálení nebylo ještě horší. Myslete na to, že k viditelnému zarudnutí kůže dochází až s určitým časovým odstupem, obvykle za 6-8 hodin, proto varovné signály nepodceňujte.  

2. Dopřejte pokožce ochlazení

Dalším krokem, jak své pokožce pomoci, je ochlazení. Dejte si vlažnou až studenou sprchu, popřípadě vyzkoušejte chladivé obklady za pomoci ručníku namočeného ve studené vodě. Obklady vyměňujte každých 15 až 20 minut, aby byly krásně chladivé. Vyzkoušet můžete i obklady z vychlazeného zeleného či černého čaje.

3. Použijte kvalitní přípravek po opalování

Po ochlazení aplikujte na pokožku přípravek po opalování. Místo krému zvolte raději mléko po opalování. Svou konzistencí je lehčí a mnohem lépe se roztírá a vstřebává v porovnání s krémem po opalování.

Kvalitní péči po opalování je třeba vybírat stejně pečlivě jako tu na opalování. Naprostým základem, který nesmí chybět v žádném kvalitním přípravku po opalování, je panthenol a Aloe vera. Panthenol pokožce přináší úlevu, zklidnění a příjemně chladí. Je také nezbytný pro metabolismus kožních buněk a urychluje obnovu poškozených tkání. Aloe vera pak pokožce přináší hlubokou hydrataci. Hydratace je naprosto zásadní, protože sluneční paprsky kůži velmi vysušují. Aloe navíc vytváří na pokožce ochranný film a díky jeho antioxidační aktivitě a obsahu vitaminu A a E se může poškozená kůže kvalitně regenerovat.

Mléko po opalování 200 ml (449 Kč)

 

4. Zvyšte příjem tekutin

Zvýšená hydratace je v letní dny naprosto nezbytná – o to více, pokud se navíc spálíte. Dopřejte svému tělo čistou vodu, popřípadě vychlazené bylinkové čaje. Rozhodně se vyhněte alkoholickým drinkům, které dehydratují, a mohou tak tělo a pokožku ještě více vysušit.

5. Doplňte vitamíny

Pokožce můžete pomoci i výživou zevnitř. Mezi vitamíny, které napomáhají k udržení normálního stavu pokožky a vyživují ji, patří především betakaroten, vitamín C, vitamín B2, biotin, niacin, zinek a jod.

6. Ruce pryč od puchýřků

Při intenzivnějším spálení pokožky se mohou objevit otoky či menší puchýřky. Puchýřky zásadně nepropichujte a ani nijak nemačkejte. Urychlíte tak hojení a zabráníte infekci. Jakmile puchýřky samy prasknou, opatrně je vydezinfikujte, aby se do nich nedostala infekce.

7. Noste volné oblečení

Přiléhavý oděv nebo například těsná ramínka od podprsenky či tílka nijak vaší pokožce neprospějí, právě naopak. Těsné oblečení může vyvolat bolestivé puchýře, a proto raději zvolte oblečení, které pokožku nijak neobepíná a nikde netlačí.  

8. Sluníčku se vyhněte

Pokud se spálíte, v nadcházejících dnech se sluníčku rozhodně vyhněte, aby měla pokožka dostatek času zregenerovat.

 První pomoc pro spálenou pokožku

 

Kdy vyhledat pomoc lékařů?

S popáleninami od sluníčka si není radno zahrávat a někdy bohužel domácí ošetření nestačí. Pokud má vaše pokožka tmavočervenou až purpurovou barvu kůže, na které se navíc mohou tvořit puchýřky, jedná se o těžký případ spálení pokožky. Takovéto popálení velmi často doprovází i nevolnosti, bolesti hlavy, zimnice, horečka, pocity dehydratace a závratě. V tomto případě není dobré spoléhat se jen na domácí léčbu, ale měli byste ihned vyhledat pomoc lékaře. 

Spálení od sluníčka vznikne velmi snadno a dokáže letní radovánky znepříjemnit. Snažte se mu předcházet a dbejte na zásady správného opalování tak, abyste si vy i vaše pokožka mohli užít léto bez starostí.

Přejít na e-shop

 

Mohlo by vás zajímat

Opalování - na co si dát pozor Mléko po opalování

Zpět do obchodu