Letní vlna slev končí už v pondělí! Zadejte v košíku kód LETO12 a udělejte si radost díky 12% slevě na celý nákup.

Desatero zdravého opalování

banner_desatero_zdraveopalovani

Víte, jaké jsou nejdůležitější zásady zdravého opalování? A dodržujete je všechny? Začtěte se do následujících řádků a zjistěte, jak zdravě získat bronzové opálení, které vydrží.

1) Připravte svou pokožku na opalování

Pokožku je potřeba na sluníčko postupně připravovat. Není dobré vyrazit hned první den se opalovat na několik hodin. Ze začátku to nijak nepřehánějte a dobu postupně prodlužujte. Své pokožce navíc můžete pomoci přípravky s vitamíny B či betakarotenem. Díky nim dosáhnete nejenom snazšího a rovnoměrnějšího opálení, ale především hrají důležitou roli při ochraně kůže před poškozením nadměrným slunečním zářením. Tyto přípravky začněte užívat nejlépe již měsíc či dva před začátkem léta.  

2) Namažte se 30 minut předem

Ještě než vyrazíte na sluníčko, nezapomeňte se s předstihem namazat kvalitním opalovacím krémem. Pokud používáte opalovací krém s chemickým UV filtrem je důležité namazat se 30 minut před pobytem na slunci. Než látky začnou spolehlivě pokožku chránit, potřebují čas na to, aby se stihly dostatečně vstřebat. Oproti tomu opalovací krémy s fyzikálními UV filtry zůstávají na povrchu pokožky a tvoří na ní ochranou vrstvu. Jsou tedy účinné hned po namazání. Nicméně většina opalovacích krému je v dnešní době vytvářená kombinací těchto dvou filtrů.

3) Nezapomínejte na ochranu očí a pokožky hlavy

Sluneční záření dává zabrat i našim očím. Pořiďte si proto kvalitní sluneční brýle s UV filtrem 400 nm, případně s polarizačním filtrem. Nošením brýlím nejenom že ochráníte pokožku očního okolí před UV zářením, ale navíc omezíte tvorbu mimických vrásek vznikajících mhouřením. Pokud si rádi venku přečtete knížku, mějte ji raději ve stínu. Nezapomínejte ani na klobouk či kšiltovku, kterými ochráníte pokožku hlavy.

mléko po opalování

4) Vynechte pobyt na sluníčku mezi 11. a 15. hodinou

V čase mezi 11. a 15. hodinou je sluneční záření nejsilnější, a proto je lepší se pobytu na sluníčku v tomto čase vyhnout. To je i důvodem, proč se v jižních státech, jako je například Itálie či Řecko, můžete v tomto čase setkat s tzv. siestou.

5) Opatrní buďte i ve stínu

Velmi častou chybou je, že jakmile je jen trochu pod mrakem, opalovací krém zcela vynecháte. To je ale špatně. Až 90 % slunečních paprsků totiž proniká i lehkými mraky, nebo například i látkou slunečníku, proto i pod slunečníkem se nezapomeňte namazat.

6) Dejte si pozor na plochy, které odráží slunce

Na naši pokožku působí nejenom sluneční paprsky přímého slunce, ale i ty odražené. Když se koupete působí na vás i paprsky odražené od vodní hladiny. Vlhká pokožka navíc zvyšuje průnik slunečního záření do pokožky. V bezpečí nejste ani na souši. Při pobytu na pláži si musíte dát pozor na paprsky odražené od písku.  A jako zrcadlo pak působí i například stěny bílých domů.

7) Hydratace je nezbytná

Když se vyrazíte opalovat, nezapomeňte si sebou vzít i láhev čisté vody, popřípadě si umíchejte domácí limonádu. V letní teplé dny se více potíme a můžeme tak ztratit 0,3-2 litry tekutin za hodinu, které je třeba doplnit. Do kabelky si můžete přibalit i na zakousnutí vodní meloun, který je až z 90 % tvořen vodou. Důležité je hydratace nejen zevnitř, ale i zvenčí kvalitními hydratačními přípravky.

zásady zdravého opalování

 

8) Reaplikujte opalovací krém po koupání

I přesto, že používáte voděodolný opalovací krém, je potřeba se po každém koupání znovu namazat. Voděodolnost je totiž velmi relativní pojem, protože žádný produkt vám nezaručí 100% voděodolnost. Zároveň je dobré myslet i na to, že nejen voda, ale například i utírání ručníkem nebo ležení na dece způsobuje otírání opalovacího krému a ochrana proti slunečnímu záření se snižuje.

9) Pořiďte si oblečení s UV ochranou

Věděli jste, že existuje i oblečení s UV ochranou? Pokud takové ještě nemáte, na léto si jej pořiďte. Obzvláště pokud rádi vyrážíte na túry do hor, kde je sluníčko mnohem silnější. Pokud máte malé děti, je takové oblečení v podstatě nezbytností. Pokožka dětí je na rozdíl od pokožky dospělých tenčí a snadněji propouští UV záření. Riziko spálení je tak mnohem větší. Dětská kůže má po spálení sice rychlejší schopnost regenerace, ale genetická informace může být již nenávratně poškozena, a to zvyšuje pravděpodobnost budoucího rakovinného bujení.

10) Zapomeňte na parfémy

S parfémy byste měli být přes léto opatrní. V kombinaci se slunečními paprsky mohou na kůži způsobovat pigmentové skvrny. Velmi často je v parfémech obsažený bergamotový olej, který je častým viníkem nepravidelného zhnědnutí kůže. Navíc mnohé látky v parfémech mohou v letním počasí lákat obtížný hmyz, jako například vosy nebo komáry. Pokud se i přesto bez parfému neobejdete, aplikujte jej pouze na oblečení.

 

Dodržením tohoto desatera to ale nekončí. Důležitá je péče o pokožku nejenom během opalování, ale i po něm. Pokožka potřebuje po pobytu na slunci navrátit ztracenou hydrataci a dostatečně zregenerovat. Kvalitní přípravky po opalování navíc účinně zpomalují stárnutí pokožky způsobené slunečním UV zářením a zamezují vzniku nových vrásek. Zároveň mají chladivý efekt, takže přináší okamžitou úlevu.

 

Přejít na e-shop

 

Mohlo by vás zajímat 

Péče o chodidla 1 Jak se starat o pokožku po opalování

Zpět do obchodu