Volte kosmetické produkty z mandlového bio oleje, místo oleje minerálního!

Volte kosmetické produkty z mandlového bio oleje, místo oleje minerálního!almond tree3

HLAVNÍ SLOŽKY BIO KOSMETIKY: Mandlový olej

Jak jsme detailně probírali v našem předchozím článku, ropné produkty jsou pro použití v kosmetice vůči lidskému tělu krajně nevhodné až nebezpečné. Pojďme se tedy podívat na jednu z alternativ minerálního oleje, a to čistě přírodní…

Mandlový olej

Mandlový olej jsme po dlouhém testování vybrali jako jeden z hlavních olejů našich produktových řad, vždy v kvalitě BIO pro dosažení ještě lepších účinků. Pojďme se tedy blíže podívat na jeho vlastnosti, benefity a proč je k péči o pleť tak vhodný. 

Jak a z čeho se mandlový olej získává

almond treeObecný název je mandlový strom. Jedná se o listnatý strom čeledi Rosaceae, který může vyrůst až do výšky 10 m. Květy jsou bílo-růžové, obvykle seskupené ve dvojicích. Ovoce se nazývá drupe, jeho mezokarp (střední vrstva) je v mladém ovoci měkký a ztuhne v průběhu dozrávání. Semeno, obyčejně známé jako mandle sladká, je jedlé a velmi výživné, obsahující kvalitní tuky, minerální látky – vápník, draslík a v tuku rozpustné vitaminy, zejména vitamin E a dále obsahuje velké množství výživných fytosterolů a přírodního squalanu. (Journal of the Am. College of Toxicology, 1983)

Mandlový olej se získává jednoduchým lisováním za studena bez jakýchkoli chemických úprav, modifikací a všeho obdobného. Tím, že jsou všechny produkty LOBEY z oleje v kvalitě BIO, zaručujeme, že plody nebyly nijak chemicky ošetřovány během svého růstu, a že celý proces výroby je zcela přírodní.

Co se týká skladby mastných kyselin, jsou hlavní složky: 70 % kyselina olejová, z 22 % kyselina linolová a z 5 % kyselina palmitová. Mandlový olej je skladbou podobný oleji olivovému, ale díky většímu obsahu kyseliny linolové je mnohem hodnotnější.

Kosmetické vlastnosti

Klíčovou funkcí mandlového oleje je oprava přirozené kožní bariéry. Jeho lidské pokožce podobnému obsahu mastných kyselin změkčuje, vyživuje a napomáhá obnovení rovnováhy lipidů kůže. Používá se jako emolient a reepitelizační činidlo (obnovuje pokožku), je součástí výrobků, které se využívají k ošetření citlivé pokožky a je velmi vhodný zejména k ošetření dětské pokožky.

Funkce polynenasycených mastných kyselin (PUFA) napomáhá při regeneraci kožní bariéry a kůže hydratace je dobře zdokumentována. Bylo prokázáno, že suchá kůže obsahuje snížené množství kyseliny linolové, což potvrzuje, že tato mastná kyselina je nezbytná pro správnou bariérovou funkci lidské kůže. Polynenasycené mastné kyseliny, jako je kyselina linolová, jsou považovány za nezbytné pro některé funkce, například syntézu prostaglandinů (přirozené hormony v lidském těle). Další studie prokázaly, že ceramidy přítomné ve vrstvě kůže, zvané epidermis, obsahují několik derivátů mastných kyselin a 41 % z nich jsou deriváty kyseliny linolové.

Mandlový olej prokazatelně pomáhá v boji proti vráskám

Další skvělou vlastností je, že se mastné kyseliny z mandlového oleje výborně doplňují. Kyselina olejová zlepšuje transport polynenasycených mastných kyselin (PUFA) do pokožky, protože podporuje pokožku mechanismem zahrnujícím změkčení horní vrstvy pokožky. Polynenasycené mastné kyseliny se tak mohou vstřebat do nižších vrstev pokožky a tím zlepšit vlastnosti kůže. (Wright, 1993), (Ahmed, 2007). Studie na Oregon State Univerzity prokázala, že zejména vitamín E v součinnosti s těmito mastnými kyselinami přítomnými v mandlovém oleji brání známkám stárnutí. Pomáhá nejen obnovovat strukturu pokožky, ale také bojovat s vráskami. Další studie ukazují, že zvýšení hladiny těchto esenciálních mastných kyselin v kůži zvyšuje produkci prospěšných eikosanoidů s protizánětlivými a antiproliferačními účinky. (Härtel, 1996). Rovnováha mezi různými eikosanoidy je rozhodující pro udržení zdravé struktury, funkcí bariéry pokožky a kožní homeostázu (rovnováhu).

Kromě toho jsou tyto mastné kyseliny užitečné jako nosiče aktivních látek, protože zvyšují vstřebatelnost i ostatních aktivních látek obsažených v kosmetickém výrobku. Frakce složená převážně ze squalanu, tokoferolu a fytosterolů – dodává pokožce vysoce výživné látky, zlepšuje vypnutí pokožky a její flexibilitu. International Cosmetic Ingredient Dictionary and Handbook 10th ed. (Gottschalk, 2004) popisuje kosmetické funkce pro mandlový olej: vonný, okluzivní a opravuje kožní bariéru. Mandlový olej zmiňuje jako velmi vhodný pro hydrataci pokožky, přípravky na vlasy, šampony, oleje a výrobky pro kojence.

Mandlový olej chrání pokožku proti UV paprskům a fotoaginguUV_UVA záření

Fotoaging znamená stárnutí pleti v důsledku vystavování UV záření. Hlavní příčinou stárnutí pokožky je zejména UVA záření, jehož působením se rozpadají kolagenová a elastinová vlákna. UVA záření má vliv na pleť i v případě, že je oblačné počasí a zdá se, že slunce vůbec nesvítí. Chráněni nejsme dokonce ani za sklem. UVA záření totiž prostupuje i přes okna, a to ať už doma, v kanceláři či v autě. Při simulaci UVA záření na modelovou kůži bylo zjištěno, že výrazné změny viditelné na pokožce mezi skupinou ošetřených a neošetřených byly pozorovány po 12 týdnech expozice. Výsledky biochemických testů (glutathionu a peroxidace lipidů) ukázaly, že mandlový olej snižuje účinek UVA záření způsobeného zářením na pokožku. Histopatologické studie rovněž ukázaly fotoprotektivní (chránící pro slunečnímu záření) účinek mandlového oleje na pokožku po expozici ultrafialovým zářením. (Sultana, 2007)

Hlavní benefity Mandlového oleje:

Snižuje podráždění: Obsahuje vysoké množství vitaminu E, sitosterolu a squalanu. Díky těmto složkám se řadí mezi protizánětlivé oleje a je tedy velmi užitečný při snižování podráždění pokožky a rovněž při zánětu kůže.
Hydratace pokožky: Je bohatý na kyselinu linolovou a kyselinu olejovou, jež je vynikající pro hydrataci vaší pokožky.
Zlepšuje vstřebávání aktivních látek: Pomáhá efektivnímu vstřebávání aktivních látek v kosmetickém přípravku a tím dosahuje maximálního využití všech jeho složek.
Odstranění make-upu: Jeho složením je velmi podobný přirozeným kožním lipidům, což je ideální přísada při odstraňování make-upu. Přítomnost vitamínu D a vitaminu E je také zdravá pro vaše řasy.
Krásně vypadající a omlazená kůže: Pomáhá minimalizovat příznaky předčasného stárnutí a poskytuje pokožce ochranu před UVA zářením. Díky tomu je vynikající složkou pro všechny, kteří chtějí krásně vypadat, cítit se zdravě a mít mladistvý vzhled.

Závěrem tedy…

Jak jste se již mohli dočíst výše, mandlový olej je nesrovnatelně lepší a bohatší přísadou kosmetických produktů než v předchozím článku probírání syntetický minerální olej vyrobený z ropy.

Dejte si tedy při výběru kosmetiky pro Vás a Vaše děti záležet a nebojte se upřednostnit přírodní složky před běžnou kosmetikou. Nezapomínejte, že produkty aplikujete přímo na pokožku svou, či Vašeho dítěte. Už z důvodu ochrany by vaše volba měla směřovat k čistě přírodním a životu prospěšným bio výrobkům.

Zdroje:
Ahmed Complement Ther Clin Pract. 2010 Feb;16(1):10-2. doi: 10.1016/j.ctcp.2009.06.015. Epub 2009 Jul 15.
Gottschalk,  T  E.  International  Cosmetic  Ingredient  Dictionary  and  Handbook.10th  ed.  Washington: CTFA, 2004.
Wright, S. Essential fatty acids and the skin: cosmetic applications of research. Cosmetics and Toiletries Manufacture Worldwide 1993; 227-232.
Seipel  W.  Lipids  as  active  agents  in  surfactants  formulationsCosmetics  and  Toiletries  Manufacture Worldwide 2000; 169-172.
Sultana a kol. ; Effect of pre‐treatment of almond oil on ultraviolet B–induced cutaneous photoaging in mice. Journal of Cosmetics dermatology; Vol. 6, Issue 1, March 2007, 14-19.
Final Report on the safety assessment of sweet almond oil and almond meal. Journal of the American College of Toxicology 1983; 2 (5):85-99
Härtel,  B.  Essential  fatty  acids  and  eicosanoids  in the  skin:  biosynthesis,  biological  and  cosmetic importance.SÖFW-Journal 1996; 124 (13): 889-900