Nejčastější chyby při sprchování

banner_12chyb_sprchovani

Sprchování – běžná každodenní aktivita, při které ale spousta z nás chybuje a škodí tak své pokožce i pleti. Jakých chyb se v souvislosti se sprchováním nejčastěji dopouštíme?  

LOBEY zásady sprchování 1-3

1. Příliš časté sprchování

V dnešní době je naprosto běžné, že si sprchu dopřáváme klidně ráno i večer, a do toho ještě během dne po cvičení. V případě sprchování ale platí „všeho moc škodí“ Časté sprchování narušuje ochrannou lipidovou vrstvu a pokožka se tedy vysušuje. Může se pak objevit i nepříjemné pnutí pokožky, svědění nebo se na pokožce začnou tvořit šupinky.

2. Sprchování horkou vodou

Horká sprcha nebo koupel je příjemnou záležitostí, ale naší pokožce neprospívá. Svrchní část kůže má vnější lipidovou vrstvu, která organismus chrání. Horká voda ale tuto ochrannou vrstvu narušuje. Tento jev by se dal připodobnit k vrstvičce másla na noži. Pokud budete nůž umývat pod vlažnou vodou, máslo z něj nesmyjete. Pokud ale pustíte na nůž teplou vodu, máslo se začne rozpouštět a z nože steče. Proto je vhodné se sprchovat spíše vlažnou vodou a horkou sprchu či koupel si dopřát spíše výjimečně.

3. Příliš dlouhé sprchování

Co se týče doby sprchování, platí zde jednoduché pravidlo: „čím kratší doba sprchování, tím lépe“. I v tomto případě platí stejné důvody jako u příliš časté sprchování a horké vody. Naše pokožka dlouhým sprchováním ztrácí své přirozené obranné mechanismy. Obecně se udává, že ve sprše byste měli strávit maximálně 10 minut.

LOBEY zásady sprchování 4-6

4. Opomíjená chodidla

Naše chodidla jsou každý den neustále namáhána, ale péči o ně spousta z nás zanedbává. Obzvláště důležité je důkladně umýt meziprstí, kde se mohou usazovat bakterie a plísně. Speciální péči potřebují chodidla i po koupeli a na toto téma jsme vám na blogu sepsali článek „Domácí wellness rituály pro vaše chodidla“.

5. Mytí obličeje ve sprše

Umýt si při sprchování celé tělo včetně pleti je možná praktické, ale pro pleť nevhodné. Většina z nás má tendenci se sprchovat teplejší vodou, která je ale pro citlivou pokožku obličeje nevhodná. Odlíčení a umytí obličeje tedy provádějte zvlášť a jen vlažnou vodou.

6. Každodenní mytí vlasů

Pravidelné mytí vlasů je samozřejmě důležité, ale každodenním mytím svým vlasů spíše ublížíte. Šampón odstraňuje z pokožky hlavy mastnotu, tedy přírodní oleje, a při nadměrném mytí dochází k ztrátě přirozené vlhkosti, což způsobuje poškození vlasů a narušení jejich přirozené obnovy. Doporučené je umývat si vlasy pouze dvakrát až třikrát týdně. I když je to těžké, myslete na to i pokud máte vlasy, které se více mastí, a máte tak tendenci si je umývat každý den. Každodenním mytím tento problém ještě zhoršíte.

LOBEY zásady sprchování 7-9

7. Požívání nešetrných sprchových gelů

Pozor si také dejte na to, jaké sprchové gely používáte. Spousta složek v běžných sprchových gelech může být nebezpečná. Mohou to být například parabeny, detergenty, umělé parfemace a další přísady, které vaši pokožku poškozují. Vybírejte si proto šetrné sprchové gely, které vaši pokožku důkladně umyjí, ale nijak ji neuškodí. Nezapomínejte také na to, že vaše intimní partie vyžadují produkt speciálně pro intimní partie určený. Více se o intimní hygieně můžete dočíst v našich článcích „Odhalte 9 nejčastějších chyb v intimní hygieně – dopouštíte se jich taky?“ a „6 jednoduchých kroků, na které byste neměl v koupelně zapomenout!

Sprchový gel 200 ml (299 Kč)

8. Opomíjení otužování

Otužování se v poslední době stává stále populárnější, a je to jedině dobře. Během otužování se nám zrychlí krevní a lymfatický oběh, více se soustředíme na správné dýchání a naše tělo se dostatečně okysličuje. Zároveň se do těla vyplavují endorfiny, jinak také přezdívané jako hormony štěstí. Nevynechávejte otužování, už pouhých 30 sekund studené sprchy denně má pozitivní efekt na vaši pokožku a imunitu.

9. Vynechání sprchy po cvičení

I když jsme si již výše řekli, že všeho moc škodí a příliš časté sprchování pokožce neprospívá, po sportu na sprchu nezapomínejte. Při sportu se zapotíme a zapocená pokožka je ideálním prostředím pro množení bakterií a vzniku nepříjemných pupínků. Po sportu se proto vždy osprchujte.

LOBEY zásady sprchování 7-9

10. Sušení houbiček a žínek ve sprše

Spousta z nás při sprchování používá houbičky nebo žínky, ale málokdo z nás si vzpomene pak tyto pomůcky ze sprchového kouta odnést a nechat je proschnout mimo sprchový kout. Vlhko a teplo, které ve sprchovém koutu máme, je opět ideálním prostředím pro množení bakterií. Bakterie se pak mohou vyskytnout na našich hygienických pomůckách a těmi si je pak při dalším mytí přenášíme na svou pokožku.

11. Nešetrné drhnutí ručníkem

Stejně tak jako příliš častý hrubý peeling naší pokožce neprospívá, tak stejně i nešetrné drhnutí ručníkem pokožce škodí. Přílišné drhnutí ručníkem je na úkor obranyschopnosti naší kůže, proto pokožku po koupání ručníkem osušujte jen zlehka.

12. Opomíjená hydratace

Na hydrataci pleti již mnoho z nás nezapomíná, ale co hydratace pokožky těla? Po sprchování je nezbytné pokožku hydratovat pomocí kvalitního tělového mléka s aktivními látkami, které účinně bojují proti dehydrataci a zbaví nás tak nepříjemných pocitů suché pokožky, tvoření šupinek nebo drsného povrchu kůže.

 

I při tak běžné aktivitě jako je sprchování se můžeme dopouštět řady chyb. Jak jste na tom se sprchováním vy? Dopouštíte se také těchto chyb?

 

Přejít na e-shop

 

Mohlo by vás zajímat

LOBEY - chyby v intimní hygieně LOBEY - intimní hygiena mužů

Zpět do obchodu