Svědění při ekzému: 5 tipů, jak mu předejít

Svědění a nutkání se škrábat je noční můra každého atopika. Je to začarovaný kruh zhoršování ekzému, dalšího svědění a dalšího škrábání, který je pro zlepšení stavu potřeba přerušit. Přečtěte si, jak na to a jak nepříjemnému svědění předcházet.

1. Šetrná péče o pleť i pokožku těla

Pokožka s atopickým ekzémem je velmi citlivá a šetrná péče o ni je naprostou nezbytností.

Ideálně dejte přednost sprchování před koupelí. Sprchujte se krátce vlažnou vodou s maximální teplotou okolo 32°C. Vynechte drsné houby nebo kartáče, které by pokožku mohly podráždit. Po osprchování se osušte jemným přikládáním ručníku k pokožce, ideálně nijak nedrhněte.

Opatrně přistupujte i ke své pleti. Používejte nejlépe kosmetiku vhodnou i pro citlivou pleť, která má šetrné složení a pleť nedráždí. Sáhněte po bohatých hydratačních produktech s obsahem přírodních olejů. Vyhněte se naopak produktům s alkoholem a jinými syntetickými látkami. Pokud to jde, vyberte si kosmetiku bez parfemace.  

Krém na ruce hydratační 75 ml (320 Kč)

2. Čistota prostředí

Atopická pokožka je mnohem náchylnější na vnější alergeny, mezi které se řadí například i prachoví roztoči. Důležité je tedy v domácnosti udržovat čistotu – pravidelně vysávat a utírat prach. Každý den také místnosti větrejte, zejména ložnici, kde spíte. Povlečení měňte dostatečně často a na praní používejte šetrné prostředky bez výrazných vůní.

Příčinou nočního svědění a nevědomého škrábání, které jako ekzematik určitě znáte, je to, že ve spánku stoupá teplota těla. Kvalitnějšího spaní proto dosáhnete snížením teploty v ložnici na 18 až 20°C.  Pomoct může i zvlhčovač vzduchu.

3. Správný výběr materiálu oblečení

U pokožky s atopickým ekzémem je důležité vyhnout se nadměrnému pocení, které způsobuje podráždění. Pečlivě proto vybírejte materiál oblečení. Nejlepší volbou je prodyšná bavlna. Vlně a syntetickým materiálům se naopak vyhněte.

4. Zaměstnejte ruce 

Když jste nervózní nebo se třeba soustředíte, je dost možné, že si začnete bezmyšlenkovitě škrábat svědící místa a ani si toho nevšimnete. Je celkem jedno, jestli budete něco vyrábět, háčkovat, kreslit si, nebo budete mít po ruce antistresovou pomůcku. Zaměstnejte ruce něčím jiným a už se vám nestane, že najednou objevíte otevřenou ránu tam, kde ještě před pár minutami byla zahojená kůže.

5. Pište si deník

Při řešení atopického ekzému je dobré vést si deník, který může pomoci odhalit, které faktory u vás propuknutí ekzému spouští a čemu se vyhýbat. Napište si, jak se cítíte, co se s vaším ekzémem děje a v jakém je stavu. Můžete si zaznamenat, jaké potraviny jste jedli, v jakém prostředí jste se vyskytovali, jaký prací prášek či aviváž jste používali. Snáz pak porozumíte tomu, co u vás zhoršení vyvolává. A především – budete se moct vždy podívat, jakou cestu už jste se svým ekzémem ušli.

Jak produkty LOBEY pomáhají s atopickým ekzémem?

V LOBEY jsme pro potřeby atopiků vytvořili produkty, které poskytnou úlevu a zklidnění podrážděné pleti i pokožce celého těla. Všechny naše produkty jsou testované pro citlivou pleť, obsahují kvalitní přírodní ingredience a aktivní látky ověřené klinickými testy. Díky tomu víme, že opravdu fungují.

Připravili jsme pro vás balíček pro péči o pleť, který obsahuje produkty na šetrné odličování – Odličovací mléko a Obličejovou mycí pěnu, bohatě hydratující Denní krém a Sérum na oční okolí, které vyživuje a pomáhá zklidnit i opuchlé oči.

 

Akční balíček - Péče o ekzematickou a velmi citlivou pleť s čistící pěnou ZDARMA (1997 Kč)

 

Pro péči o tělo jsme dali dohromady Jemnou intimní pěnu, Sprchový gel a Pěsticí tělový olej. Sprchový gel a Jemná intimní pěna představují šetrnou péči při mytí, nevysušují a zklidňují. Tělový olej je skvělý hned po sprše – nejlepší je používat ho na ještě vlhkou pokožku. Obsahuje kvalitní BIO oleje, které intenzivně hydratují a zjemňují. 

 

Akční balíček - Péče o ekzematickou a velmi citlivou pokožku těla (955 Kč)

 

Trápí vás atopický ekzém? Jak se vyrovnáváte se svěděním – máte nějaké své osvědčené vychytávky? Podělte se s námi o ně na našem Facebookovém profilu.

 

Přejít na e-shop

Mohlo by vás zajímat

  

Zpět do obchodu